Keskustan kansanedustaja Hanna Huttunen tyrmää ympäristöministeriön päätöksen – ”Hanhilupien käsittely ongelma-alueille”

Keskustan kansanedustaja Hanna Huttunen pitää käsittämättömänä ympäristöministeriön päätöstä, jonka mukaan rauhoitettujen lajien, ennen muuta valkoposkihanhien, poikkeuslupien käsittely pysyy Varsinais-Suomen Ely-keskuksessa.

Pohjois-Karjala on yksi niistä alueista, joissa valkoposkihanhien aiheuttamat tuhot maataloudelle ovat kaikista suurimmat. Olisi kaikin puolin järkevää ja oikein, että hanhilupapäätökset tehtäisiin alueilla, joilla vahingot ovat vakavimmat. Pohjois-Karjalan Ely-keskuksella on paras tuntemus alueesta ja ongelman vakavuudesta, kirjoittaa kansanedustaja Hanna Huttunen (Keskusta).

Rauhoitettujen lajien poikkeuslupien käsittely hajautettava kiireellisesti

Ympäristöministeriölle ja sen alaiselle hallinnolle hajauttaminen ei ole jostain syystä sopinut. Huttunen vaatii ympäristöministeriöltä päätöksen avaamista ja rauhoitettujen lajien poikkeuslupien käsittelyn kiireellistä hajauttamista.

– Viljelijät ovat hätää kärsimässä hanhien kanssa niin Pohjois-Karjalassa kuin monella muullakin alueella sen ohella, että maatalous muutenkin on vakavissa kannattavuusongelmissa. Ympäristöministeriössä ja sen alaisessa hallinnossa pitää avata silmät todellisuudelle, painottaa kansanedustaja.

Tutkintapyyntöjä luonnonsuojelurikoksista

Huttunen kertoo, että yhteisymmärryksen rakentaminen Varsinais-Suomen Ely-keskuksen kanssa on ollut alusta asti tahmeaa. Tietokatkot ja yhteisymmärryksen puute on johtanut siihenkin, että Varsinais-Suomen Ely-keskus on tehnyt tutkintapyyntöjä luonnonsuojelurikoksista viljelijöitä kohtaan.

– Valkoposkihanhi ei ole enää edes uhanalainen laji. Nyt ympäristöministeriössä ja sen alaisessa hallinnossa pitää hanhien yksioikoisen suojelupolitiikan sijaan laittaa asiat tärkeysjärjestykseen eli turvata suomalaisen ruuan tulevaisuus. Se on tärkeä osa maamme huoltovarmuutta ja omavaraisuutta, muistuttaa kansanedustaja.

Maalaisjärjelle pitää antaa tilaa päätöksenteossa

Maalaisjärjelle pitää päätöksenteossa antaa tilaa, kirjoittaa Huttunen: Maalaisjärkeä on niillä alueilla, joilla hanhiongelma on totisinta totta.

1 Comment

  1. Rannantomppa
    18.5.2022 14:30

    Hirmu ulina kävi jo viime vuonna etelässä kun oli puistot täynnä paskaa etelässä eivätkä päässeet viinilasejaan kilistämään nurmikolle. Kyllä päätöksenteko nimenomaan Pohjois-Karjalaan missä tietävät millainen riesa se on pelloilla ja tuntevat alueensa. Meiltä se ei vie puistopäiviä vaan elintulon viljelijöiltä joilla on tämän viherpiiperryksen takia jo todella vaikeaa. Tiloja lopettaa koko ajan mm vihreiden järkyttävien piiperrysten takia.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top