Keskustelua maahanmuutosta ja rasismista Suomi-areenalla

Tilaisuuden juontaja Marja-Liisa Rajakangas avasi keskustelun pyytämällä kolmea panelistia, ministeri Kai Mykkästä ja kahta naispuolista, kertomaan kokemuksiaan ”rasismista”. Niitä toki löytyi, kun kysyttiin.  Keskustelijoiden käsitykset maahanmuutosta olivat ylimalkaan myönteiset. Miltei ainoaksi ongelmaksi nähtiin suomalaisten rasistinen asenne.

Mykkänen selosti laveasti EU-maiden ristiriitoja turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen ja jakamisen suhteen,. Hänen mukaansa EU:ssa nyt suunnitellut ”maihinnousukeskukset” voivat toimia välivaiheena kiintiöpakolaisten jakamisessa edelleen muihin EU-maihin. Ministerin käsityksen mukaan Suomessa on tällähetkellä noin 10 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta, joita ei ole pakautettu lähtömaahansa.

Rasismista puhuttaessa Mykkänen mainitsi #ennakkoluuloisuuden, ja samaan lauseeseen vielä #impivaaralaisuuden, joka ei ilmeisesti ole mihinkään etniseen ryhmään liitetty yleistävä ja leimaava sanonta. Mykkäsen mielestä rasismista tulisi päästä eroon. Sensijaan pakolaiskiintiöt hän haluaisi moninkertaistaa.

Ministerin mukaan maahanmuuttajien työllisyysaste on jopa kantaväestöä korkeamalla. Siitä huolimatta hänellä oli paljon sanottavaa työllistymisongelmien poistamisesta, vaikka mitään poistettavaa ei pitäisi olla, paitsi ehkä joissakin erityisryhmissä, -ja naisten kohdalla sielläkin.

Tilaisuuden päätteeksi kuulimme, että ”ihmiset vain lähtee liikkeelle, ja meidän tulee olla valmistautuneita siihen”. 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top