Kevytautolakien voimaantulo siirtyy vuodella

Kevytautot mahdollistavien lakien voimaantulo siirtyy vuodella 1.11.2020 saakka. Ennen uutta voimaantuloa on tarkoitus selvittää, onko Suomen kevytautoja koskevaa lainsäädäntöä mahdollista muuttaa Euroopan unionin lainsäädännön mukaiseksi.

Kevytautolakien voimaantulon siirtäminen liittyy EU:n komission tiukentuneeseen kantaan siitä, miten ajokorttidirektiiviä sovelletaan traktoriluokan ajoneuvoihin, joihin suomalaiset kevytautot kuuluisivat. Lakien voimaantuloon nykyisessä muodossa liittyy riski, että komissio käynnistää rikkomusmenettelyn Suomea vastaan.

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen kevytautolakien voimaantulon lykkäämisestä 16.10.2019.

Valtioneuvosto esitti 24.10.2019, että tasavallan presidentti vahvistaisi lain kevytautot mahdollistavan ajoneuvolain ja ajokorttilain sekä eräiden niihin liittyvien lakien voimaantulon siirtämisestä. Tarkoitus on, että tasavallan presidentti vahvistaisi lain 25.10.2019.

Mikä on kevytauto?

Kevytautosäädökset sallisivat 15 vuotta täyttäneen kuljettaa mopoautokortilla (AM121-luokka) kevytautoa, joka on muutoskatsastettu henkilöautosta. Kevytautojen ja niitä koskevan lainsäädännön tarkoituksena on parantaa erityisesti nuorten liikenneturvallisuutta.

Kevytautot ovat traktoriluokan (T1-luokan) ajoneuvoja, jotka on muutettu vuonna 2015 tai sen jälkeen käyttöönotetusta M1-luokan ajoneuvosta eli henkilöautosta. Kevytauton suurin rakenteellinen nopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa ja sen omamassa ajokuntoisena voi olla enintään 1 500 kg, tai enintään 1 800 kg, jos ajoneuvon käyttövoimana on yksinomaan sähkö.

Kevytautoja koskevien lakien ja lakien nojalla annettavien asetusten ja määräysten oli tarkoitus tulla voimaan 1.11.2019.

2 Comments

 1. Porvarien tolkuton uudistus
  24.10.2019 15:56

  Tehorajoittamaton 1 500 kilon auto on keskenkasvuisen käsissä ohjus, vaikka huippunopeus olisi rajoitettu 60 km:iin tunnissa. Vielä nopeammin kiihtyvät 1 800 kilon sähköautot ovat vielä pahempi uhka 15-vuotiaan käsissä Suurin osa normaaleista henkilöautoista täyttää nopeusrajoitettuna ”kevytauton” määritelmän. Alaikäinen kuljettaja on paremmassa suojassa kuin mopoautossa, mutta muut tienkäyttäjät mm. suojateitä ylittävät lapset, nuoret, lastenvaunuja työntävät, liikuntarajoitteiset, vanhukset ym. ovat hengenvaarassa. EU:lta kerrankin tolkun toimintaa.

  Vastaa
 2. Orang Utang
  26.10.2019 00:03

  Tämä prosessi on vain pelleilyä EU:n edessä ja sitä viedään väärällä tavalla eteenpäin. Oikea tapa edetä on:

  Yksi
  Suomella on EU sopimuksen mukaan omat rikoslakinsa ja omat rangaistuksensa eri rikoksista.

  Kaksi
  Säädetään laki, että tietyt kriteerit täyttävästä rikoksesta ei määrätä rangaistukseen eikä rikosta merkitä mihinkään rekisteriin.

  Kolme
  Vailla rangaistusta on rikos, jossa mopolla ajamiseen oikeutettu henkilö kuljettaa [mopoauton kriteerit] täyttävää ajoneuvoa yleisellä tiellä.

  Neljä
  EU:n mieliksi pidetään mopoautolla ajaminen edelleen siis rikoksena, mutta Suomen alueella tästä rikoksesta ei määrätä rangaistusta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top