Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden polkua työperäisiksi maahanmuuttajiksi levennetään hallitusohjelman mukaisesti

”Työ on oleskeluluvan peruste siinä missä suojelun tarvekin”, otsikoi sisäministeri Maria Ohisalo ministeriön blogissa tänään.

Hallitus on ohjelmassaan luvannut kehittää lainsäädäntöä ja soveltamiskäytäntöä sen edistämiseksi, että työllistyneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voivat nykyistä joustavammin saada oleskeluluvan työn perusteella. Tämä tarkoittaa, että henkilö, joka on kotiutunut ja työllistynyt Suomeen, voi saada työntekijän oleskeluluvan, vaikka hänen ei katsota olevan suojelun tarpeessa.

Sisäministeriössä on ministeri Ohisalon kertoman mukaan tehty selvitys edellä selostetun hallitusohjelman kohdan toteuttamisesta, ”miten sujuvoittaa työperusteisen oleskeluluvan saantia niiden turvapaikanhakijoiden kohdalla, jotka ovat työllistyneet ja saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen”.  Bloggauksessaan ministeri mainitsee joidenkin työnantajien ilmaiseman huolen työsuhteiden jatkumisesta sellaisissa tapauksissa, joissa työntekijällä ei ole oikeutta oleskella Suomessa.

Olla töissä paikassa jossa ei saa olla, on paradoksi, jonka ratkaisemiseksi tarvitsisimme vero- ja työviranomaisten kenttähavaintoja heidän tutkimistaan yrityksistä. Kansanomainen käsitys on, että maahanmuuttajien yrityksissä sekä omistajien että työntekijöiden henkilöllisyyksien selvittäminen ajantasaisesti on hyvin haasteellista. Toimittajan tehdessä juttua esm. pikaruoka- tai kioski-yrityksestä, tiskin takaa tai luukulta tavattu nuorukainen osoittautuukin olevan ”tuuraamassa serkkupojan yrityksessä”. Asiakkaalle ei useinkaan selviä, onko hänen ostoksensa (kuittinauhattomaan) kassakoneeseen lyönyt mieshenkilö töissä, omistaja vaiko muuten vaan hengailemassa keittiössä tupakoivassa joukossa.

Kun olemme saaneet lukea mediasta, usea vihreissä toimiva näkyvä maahanmuuttajataustainen on sekä hyvin verkostoitunut viiteryhmänsä yritys- ja yhdistysmaailmaan, että myös todettu osalliseksi avustuspetoksiin yms. pikkujuttuihin, meille alkaa hahmottumaan kuva niistä yrittäjistä, joiden huolet ovat ministeri Ohisalolle läheisiä:

Kirjauksen taustalla on muun muassa eräiden yrittäjien esille tuoma huoli työntekijöidensä työsuhteen jatkuvuudesta etenkin silloin, kun uusia työntekijöitä on vaikea saada.

Nykyisten säädösten mukaan Suomeen turvapaikanhakijana tullut henkilö voi aloittaa työnteon jo hakemuksensa käsittelyn aikana. Työnteko-oikeus alkaa 3 tai 6 kuukauden kuluttua turvapaikkahakemuksen jättämisestä riippuen siitä, onko henkilöllä matkustusasiakirja, josta hänen henkilöllisyytensä voidaan varmistaa.

Hakija voi myös prosessin aikana muuttaa oleskelulupa-hakemuksensa turvapaikka-perusteisesta työperusteiseksi, jos hän on saanut työpaikan. Tämä on siis mahdollista jo nyt, ja tämäkin käytäntö on altis kikkailulle ja väärinkäytöksille.  Paitsi että hakija itse voi pyrkiä näennäiseen työsuhteeseen ”serkkupojan firmassa”, hän voi joutua hyväksikäytön kohteeksi. TE-toimistot ovat torjuneet joitain hakemuksia, todetessaan ilmoitetun työnantajan epäuskottavaksi. Suomessakin on tutkittu ulkomaalaisten työntekijöiden joutumista ihmiskaupan uhreiksi riippuvuus-tilanteessa. Epätyypillisellä tavalla työllistyvä turvapaikanhakija altistuu tällekin riskille.

Asia ei ole mustavalkoinen: Tällä hetkellä työntekijän oleskelulupa saattaa jäädä myöntämättä esimerkiksi siksi, että TE-toimiston arvion mukaan työnantaja ei suoriutuisi lakisääteisistä velvoitteistaan tai työehtoja ei noudateta. Hallitus torjuu hallitusohjelman mukaisesti työvoiman hyväksikäyttöä, ja on itsestään selvää, että sisäministeriö suhtautuu työntekijöiden oikeuksien turvaamiseen vakavasti.

Kun turvapaikanhakijalla näyttää nykykäytännönkin mukaan olevan mahdollisuudet sekä työpaikan etsimiseen että siinä pysymiseen turvapaikkaprosessin aikana, ja jopa sen päättyessä kielteiseen tulokseen, on epäselvää mitä ministeri Ohisalo on edesauttamassa? Lainmuutos-valmisteluja ei tässä asiassa ole meneillään.

Sisäministeriössä päivitetään paraikaa laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastaista toimintaohjelmaa vuosille 2021–2024. Ohjelman tarkoitus on vaikuttaa kokonaisvaltaisesti siihen, ettei Suomeen syntyisi virallisen yhteiskunnan ulkopuolelle jäävää varjoyhteiskuntaa. Työ valmistuu joulukuussa.

Näin siis ministeri Ohisalon blogikirjoituksessa tänään. Huoli varjoyhteiskunnasta on Ruotsin kokemuksen perusteella erittäin aiheellinen, mutta bloggauksen aihe -kielteisen päätöksen saaneiden Suomeen-jäämisen helpottaminen ”työperusteisesti”- viittaa toiminta-ajatuksiin, jotka tulevat toteutettuina edistämään suomalaisen yhteiskunnan ulkopuolisten ”chettoutumien” ilmaantumista Suomeenkin. -Ruotsin tapaan.

Miten laittoman maassa-oleskelun torjunta voi hyötyä jo valmiiksi matalan työperäiseksi jättäytymisen kynnyksen poistamisesta? Loogisempaa on nähdä hyötyjänä ikuisen oleskeluluvattoman oleskelun jatkaminen ja ei-eurooppalaisten kulttuuristen enklaavien muodostuminen. Näiden ilmiöiden suosiminen ei ole Suomen hallituksen tehtävä, sanottiin hallitusohjelmassa mitä hyvänsä.

 

4 Comments

 1. SaleSeta
  21.10.2020 15:25

  Siis mitä hjelvetteä? Laittomalle maahan tunkeutujalle ja laittomasti maassa olevalle pitäisi leventää polkua kotiin lähtevään kyytiin. Senkin pitäisi tapahtua heti, kun saa negan käteen. Eli välittömästi kiinni ja saatetaan kotiin menevään kuljetukseen.

  ps. Venäläsiltä turvallisuusalan yrityksiltä saa ostettua tehokkaita saatto- ja kuljetuspalveluita edulliseen hintaan.

  Vastaa
 2. pöh
  21.10.2020 16:41

  Ihan alunperin tulijoista valtaosa käyttää hölmöjen länsimaalaisten turvapaikkajärjestelmää hyväkseen, vailla mitään tarvetta turvapaikkaan.
  Nyt se hyväksikäyttö tehdään vielä helpommaksi.
  Joku tienaa sillä että hommaa heille ”työpaikkoja” ja oleskeluluvan saatuaan kipinkapin kohti kelaa.

  Vastaa
 3. Vihreet on hulluja
  30.10.2020 10:05

  Sairasta. Totaalisen mielisairasta. Ne mitään töitä silti tee ja jos tekisivät niin tekevät työt huonosti. En ottaisi edes ilmaiseksi.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.10.2020 11:57

   Kokemukset monestakin eri firmasta tukevat käsitystäsi.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top