Kiertolaiselämää 2000-luvulla: Mustalaiset ja asunnon löytäminen

Kuten useimmat tietävät, romaneita syrjitään tavalla tai toisella kaikkialla. Suomi ei tässä asiassa mitenkään eroa muista. Tänä päivänä on monin tavoin koetettu saada heidän asemaansa parannettua, mutta käytännössä saamassaan kohtelussa on reilusti parantamisen varaa.

Toki myös romanien yhteydessä on heitäkin, jotka toimivat kyseenalaisesti tai laittomin keinoin. Tietenkin on, onhan niin sanottuja ”mätiä omenoita” joka porukassa. Hassua kuitenkin on, että esimerkiksi koko kantaväestöä ei tuomita vaikkapa lakeja rikkovien tai huumeita käyttävien jäsentensä perusteella, mutta näin silti näytetään toimivan romanien kohdalla?

Otetaan esimerkiksi romanit ja asunnon saanti. Juuri nyt, tällä nimenomaisella hetkellä, tiedän esimerkiksi juuri täysi-ikäisyyteen päässeestä nuoresta naisesta, joka sai hetki sitten asunnon vuokralle ja joutuu nyt etsimään taas uuden kodin. Syy? Osakkeenomistaja myy osakkeen, sillä häntä oli painostettu heittämään tyttö pihalle, sillä ”mustalaiset talossa laskevat osakkeen arvoa”. Omistaja oli pahoillaan ja päätyi tosiaan suoraan hankkiutumaan koko asunto-osakkeesta eroon, mutta lopputulos on sama: Tytön täytyy muuttaa.

Juu, toki tyttö voisi ottaa yhteyttä johonkin tasa-arvo valtuutettuun jne, mutta se ei häntä paljoa lämmitä, eikä vahinkoa tulisi kuin tälle asunnon vuokranneelle, kun muut osakkeen omistajat saisivat jatkaa tyytyväisenä elämäänsä.

Tämä tapaus ei todellakaan ole ainut. Jatkuvasti kuuluu ongelmia niin työpaikan saantiin liittyen, kuin vaikka koiraa hankkiessa tai ihan vain vapaa-ajan rientoihin liittyen. Toinen akuutti tapaus minun lähipiirissäni koskien näitä asuntoasioita on kuusikymppinen rouva, jolla on luottotiedot kunnossa ja työpaikka kaupungilla, mutta kaksi vuotta on jo joutunut kiertämään ihmisten nurkissa, kun asuntoa ei irtoa, ei sitten millään. Tuollainen on rankkaa kenelle tahansa iällisemmälle, mutta kuka tahansa, joka tuntee hiukankin romani kulttuuria ymmärtää, että perinnäissäännösten, siisteys- ja kunnioitus kysymysten vuoksi naispuoliselle romanille erityisen raskasta.

Kaikkein harmillisinta tässä kaikessa kuitenkin on, että Suomessakin valtaväestö on väkisin halunnut saada ”mustalaisten kiertolaiselämän” loppumaan ja erilaisin lakimuutoksi ja viranomais-suosituksin heidät on kirjaimellisesti pakotettu aloilleen. Kun sitten tahto on saatu läpi, ei kuitenkaan asuntoja heru? Hieman kohtuutonta, vai mitä?

Tiesitkö muuten, että nimitys ”romani” on sinänsä harhaanjohtava, että romanialaiset Romaniassa syrjivät mustalaisia, -näitä samoja, joita me nimitämme ”romaneiksi”? Olen myös tutustunut Romanian romanialaisiin, jotka ovat kiirehtineet ensi metreillä vakuuttamaan, että romanit eivät ole heikäläisiä. Tätä taustaa vasten on aika nurinkurista, että nykyään yhteiskunnassamme on joku, todennäköisesti valtaväestön edustaja, saanut päähänsä nimittää sanaa ”mustalainen” rasistiseksi, sillä useimmat tuntemani romanit kokevat itsensä ”mustalaisiksi” ja pitävät siitä nimestä enemmän, kuin vaikkapa ”kiertolaisesta” tai ”romanista”. Itse romanit puhuvat itsestään ”kaaloina”. Olisikohan se hyvä nimitys tälle kansanjoukolle, jolla on tiivis kulttuuri ja yhteys, muttei omaa maata?

~Kati N. Rontti

 

4 Comments

 1. pöh
  26.2.2021 15:40

  Itäkeskuksessa naapurissa asui kahdessa vierekkäisessä asunnossa mustalaisia kerrostalossa.
  Hepä olivat ruvenneet työhön ja kaatanut asuntojen välissä olevan seinän pois.
  Kaikki jouduttiin evakuoimaan talosta koska pelkäsivät että koko talo voi sortua.
  Kovia työmiehiä ne mustalaiset.

  Vastaa
 2. It
  26.2.2021 19:25

  Mustalaiset tappoivat isäni hakkaamalla vasaralla pään tohjoksi, ketään ei syytetty asiasta ja se taputeltiin itsemurhana poliisin toimesta mikä onmahdotonta.
  Että se siitä syrjinnästä kun saavat tappaakin ilman edes sanallista nuhtelua, roskakansaa koko sakki ja saunan taakse vaan

  Vastaa
 3. juha.
  26.2.2021 21:08

  Säällistä elämää elävät mustolaiset ovat rotuveljiensä ja -sisariensa uhreja siinä mielessä, että ”oman pesän likaajat” ovat saattaneet kunnon ihmiset huonoon valoon siinä samassa. Tiedän aika monta fiksua mustolaista, enkä erottele heitä lähtökohtaisesti muista suomalaisaista, jos kyseessä on kunnon kaveri, jonka kyllä heti huomaa. Romanit ovat jääneet haittamaahanmuuttajien jalkoihin ykkös vierasperäisinä etnisenä ryhmänä, mutta silti heitä kohde4llaan voittopuolisesti sosiaalitoimen taholta paremmin kuin ”jauhonaamoja”.

  Vastaa
 4. timl
  27.2.2021 13:38

  kirjoittajalle tiedoksi: Romanialainen on henkilö romaniasta, romani on mustalainen. Sana romani tulee heidän käyttämästä kielesta, jossa sana ROM tarkoittaa ihmistä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top