Kiina hyväksyi talebaani-vallan Afganistanissa hämmästyttävän nopeasti

Itsekin ääri-islamismin uhkan kotimaassaan tiedostava kommunistinen Kiina sulki suurlähetystönsä Kabulissa moniksi vuosiksi Talebanin ottaessa ensimmäisen kerran vallan vuonna 1996. Tällä kertaa kiinalaiset toimivat toisin: He jopa keskustelivat islamistien kanssa vallanvaihdon jälkeisistä valtioiden välisistä suhteista jo ENNEN Kabulin hallituksen romahdusta.

Kiinan ulkoministeri Wang Yin tapaaminen Talebanin valtuuskunnan kanssa Tianjinissa Kiinassa ennakoi Pekingin hallituksen suhtautumista 15. elokuuta tapahtuvaan vallanvaihtoon jo ennakolta. Puheet rauhanomaisen poliittisen ratkaisun ja ”siirtymäkauden hallinnon” tukemisesta paljastuivat kosmetiikaksi viimeistään maanantaina, talebaanien edustajan kertoessa, ettei mitään siirtymäkautta tule, vaan he ottavat vallan heti käsiinsä.

Kiina legitimitoi talebaanien vallan

Ulkoministeri Wangin käyttämä sanonta  Talebanin ”tärkeästä roolista” Afganistanin tulevassa kehityksessä ei siis palvele islamistien sitouttamista minkäänlaiseen kansalliseen sovintoon, vaan rohkaisee heitä antamalla uudelleen pystytetylle hirmuhallinnolle kansainvälistä legitimiteettiä. Kiina, jolla oli jo hyvät ja toimivat suhteet presidentti Ashraf Ghanin hallituksen aikana, suhtautuu siis uskonnolliseen äärijärjestöön kuin se olisi normaali poliittinen toimija. Taleban ei ole sitä, -sen ovat jo joutuneet kokemaan mm. tytöt ja naiset 12v-45v niissä kaupungeissa jotka olivat terroristien hallussa ennen 15.08:aa.

Miten Kiina on sitten muuttunut vuosien 1995 ja 2021 välillä: Kiinan talouden volyymi on moninkertaistunut tänä aikana, mikä antaa Pekingin vallanpitäjille aivan uutta rohkeutta ja röyhkeyttä. He voivat uhmata maailman mielipidettä, jos sen seuraaminen haittaisi heidän mittavia infran-valtaus -suunnitelmiaan, joista merkittävä osa tapahtuu Etelä-Aasiassa: Pakistanissa kiinalaiset rakentavat, sijoittavat (50 miljardia USD) -ja keräävät vaikutusvaltaa. Sri Lankassa he valtaavat satama-infraa, ja sitovat hallituksen velkasuhteeseen. Iranin pappisjohdon kanssa on tehty 25-vuoden taloussopimus, joka ei jää seurauksitta. Afganistanissa valtaannousseet talebaanit sopivat joukon jatkoksi.

Kiinan sisällä Islam on vallanpitäjien mielestä melkein sama, kuin islamismi. Uiguuri-vähemmistö on ankaran painostuksen alaisena, ja monet uiguurit sortuvat epätoivossaan turvautumaan jihadia saarnaaviin ääriliikkeisiin. Syyriassa uiguuri-islamisteja on ollut taistelemassa presidentti Bashar al-Assadin hallitusta vastaan, islamistien riveissä. -Ja Kiina onkin lähettänyt sinne omia sotilaitaan metsästämään Kiinan sisäistä oppositiota.

” Belt-and-Road”: Uusi silkkitie Kiina –  Afganistan -Iran – Syyria

Kunnianhimoisen presidentti Xi Jinpingin tavoitteiden arvellaan ulottuvan, paitsi Intianvaltameren kaikille rannoille -sotalaivaston tukikohta Djiboutissa-, myös kohti Lähi-Idän öljyä ja myös Välimerta. Näissä tarkasteluissa lähentyminen mm. shia-islamistien johtamaa Irania ja talebaani-islamisten Afganistania kohtaan vaikuttaa loogiselta, eikä lainkaan yllätä. Kiinan politiikan muutos suhteessa Talebaniin selittyy Kiinan itsensä muuttumisella aggressiiviseksi suurvallaksi.

Sikäli kun turvaudumme kuluneeseen ja pinnalliseen sloganiin ”Afganistanista imperiumien hautausmaana”, jossa britit, venäläiset ja amerikkalaiset ovat kukin vuorollaan ottaneet turpiinsa, Kiinaa ei pidä nähdä joukkoon kuuluvana: Kiina ei hakkaa päätään seinään vastustamalla talebaaneja, vaan auttaa heitä -omaksi hyödykseen.

Puhe Afganistanin poliittisesta ratkaisusta harhautusta

”Kiina toivoo, että Afganistanin Taleban voi yhdistyä muiden poliittisten puolueiden ja kaikkien etnisten ryhmien kanssa ja rakentaa kansallisten olosuhteiden mukaisen poliittisen kehyksen, joka on laajasti kattava ja luo perustan rauhan kestämiselle”, ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying selitti toimittajille maanantaina (16.08.) Pekingissä.

Kiinalaiset avasivat yhteydenpidon talebaaneihin jo vuonna 2013, ja ilmeinen poliittisen sopimus tehtiin Tianjinissa 28.08. tänä kesänä. Tiedottaja Huan sananvalinnat voidaan ymmärtää Talebanin vielä sunnuntaina levittämän illuusion, siirtymäkauden hallinnon etc., tukemiseksi. No, illuusio kuoli 16.08.

Kiinan virallinen Xinhua News Agency kommentoi kiinalaisen narratiivin mukaisesti ”Yhdysvaltojen hegemonian heikkenemistä”, mikä onkin ollut Mao Zedongin seuraajien märkä uni, -aina kun päänsä tyynyyn painavat. Kuten liittolaisensa talebaanit eivät pystyneet vastaamaan sotilaallisesti Yhdysvaltain armeijalle, -vaan asia hoidettiin toisin keinoin, Kiinan taloudellinen nousu ei perustu pelkästään halpaan hiilienergiaan, vaan toiset keinot olivat käytössä myös perinteisten teollisuusmaiden tuotteiden kilpailukyvyttömyyden masinoimisessa. (Avainsanat, #Kioton_sopimus, #ilmasto) Nyt saamme korjata satoa oman teollisuutemme alas-ajosta: Kiinalla on fyrkkaa millä mällätä,

Pitääkö Taleban lupauksensa olla tukematta islamisteja Xinkiangissa ja Tadzikistanissa?

Talebanin pääneuvottelija Tianjinissa 28.07., mulla Abdul Ghani Baradar, ilmeisesti lupasi Kiinalle, ettei uiguurien, tadzikkien ja muidenkaan islamistien sallita toimia talebaanien hallitsemasta Afganistanista käsin naapurimaita kohtaan. Samansuuntaista toivetta -tai luuloa- olemme kuulleet Yhdysvaltain horjuvalta presidentiltä Joe Bideniltä: Hän selittelee katastrofaalista Afganistanin-politiikkaan sillä, ettei USA:lla ole Afganistanin suhteen muuta intressiä, kuin ettei sieltä käsin tehdä terrori-iskuja USA:n maaperällä.  -No, Kiina on sopinut omasta puolestaan, ettei heidän maaperälleen isketä. Euroopasta ja Amerikasta ei liene keskusteltu Tianjinissa, -tai sitten ei?

Kommentaattorit ovat jo kysyneet, voivatko talebaanit jotka uskonnontulkintansa mukaan pitävät kaikkia valtioiden rajoja islamin-vastaisina, noudattaa Tianjinin sopimusta. Jää nähtäväksi, mutta mitä näemme USA:n ja Euroopan suhteen?  Australialais-lehti julkaisi taannoin tiedon uraauurtavista koronatutkimuksistaan kuulun Wuhanin Virologisen Instituutin (WIV) tekemästä yhteistyösopimuksesta Pakistanin armeijan bioase-laitoksen kanssa: Kiinalaiset luovuttavat tietämystään -ehkä materiaaliakin- pakistanilaisille. Mielenkiintoista, eikö olekin?

Pakistanin sporttinen playboy-pääministeri Imran Khan on pitänyt maansa jonkinlaisessa harmoniassa, tasapainoillen niin taitavasti että luulisi hänen urheilu-uransa liittyneen kriketin sijasta kaunoluisteluun. Pakistanissa, kuten muuallakin, valtion ja politiikan tärkein vaikuttaja on reaalitalous ja tavoite on hyvinvointi, ja näillä nuoteilla yrittää Khan toimia kykynsä mukaan. Vaan jihadistit, joista eräs ryhmä nimittää itseään Pakistanin talebaaneiksi, ovat niskan päällä Waziristanissa, pohjoisen ”heimoalueilla”, ja ovat sisällä valtiokoneistossakin, -myös armeijassa ja tiedustelussa. Kas, Pakistanin armeijan jo taisin mainitakin.

Intian ja Pakistanin erimielisyyksien eräs kestoteema on ollut Kashmir. Siellä huseeraa Lashkar e-Taiba (LeT), -sama lafka joka iski v.2008 Mumbaissa hotelli Taj Mahaliin. Iskun brutaalisuus ja verisyys ylitti siihen asti koetun monellakin tavalla. LeT on intialaisen käsityksen mukaan Pakistanin tiedustelun soluttama, -jopa jonkun mielestä sen luomus. Sitä ei monikaan pohdi -ei uskalla?- mitä tapahtuu jos Pakistanin hauras tasapaino järkkyy, Khanin suuri peli päättyy, pahimmillaan kuten modernisti Benazir Bhutton. Kuka hallitsee niitä resursseja, joita Pakistanin armeijalla on arsenaalissaan?

Vallanvaihto Afganistanissa -ilman siirtymäkautta talebaanien saneluehdoilla- voi liittyä suurempiin, jopa globaaleihin, kuvioihin. Ainakin se tarjoaa Kiinalle maayhteyden liittolaiseensa pappisjohtoiseen Iraniin ja pääsyn koko maailmalle keskeisen energiavarannon äärelle. Pakistanin tilaa talebaanit rajan pohjoispuolella eivät ainakaan vakauta. Mitä muihin asioihin tulee, sitä tänään on aikaista sanoa. Kun vaikutukset näkyvät, on myöhäistä tehdä yhtään mitään.

Luettavaa:

Pakistanin pääministerin liikkumavara kapenee uhkaavasti

Tiedustelu-väite: Wuhanin ”korona-labratorio” on tehnyt Pakistanin kanssa sopimuksen bioaseesta

10 Comments

 1. jani
  17.8.2021 19:39

  Siellä ei ole mitään muuta voimaa kuin taleban joten todellisuus on parasta hyväksyä.
  20 vuotta ja miljardeja kulutettiin turhaan yritykseen vastavoiman muodostamiseksi.
  Sama homma kaikissa muslimimaissa. Aivan turha elätellä mitään haavekuvia demokratiasta. islamilainen klaaniyhteiskunta ja demokratia eivät ole yhteensopivia.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   17.8.2021 20:58

   Taleban lyötiin kyllä ihan taistelukentällä vuonna 2001. Kun jenkit lähti pois, ne tuli takas, -käymättä yhtään todellista taistelua.

   Näimme islamilaisten maiden länsimaistumiskehitystä Afganistanissa aina vuoteen 1975, Iranissa aina Khomeinin vallankumoukseen asti, Pohjois-Afrikassa ”arabikevääseen”, Turkissa Erdogakkikseen asti, -joten esimerkkejä on. Kun mielisairaatkin paranee, niin muslimitkin.

   Sinne mitään demokratiaa tarvi viedä: Persian saahi vei maataan nykyaikaan, ja lupasi demokratian sitten kun kaikki osaa lukea ja on kouluja käynyt sukupolvi. Suomessa asuva persialainen muistutti, että ekana ajatollahit lopetti lukutaitokampanjat.

   ”ISIS” lyötiin matalaksi, miksei talibaaneja? Kyllä se onnistuu jos niin päätetään, eikä sumplita kiinalaisten kanssa.

   Vastaa
   1. Obelix
    18.8.2021 12:32

    US-armyn tulivoima on (olisi) vielä tänä päivänäkin ylivoimainen tällä maapallolla, mutta jos sellaista tulivoimaa ei käytetä, niin ei siitä ole mitään hyötyä taistelukentällä. USA:n hippi/dem/uusmarxilaisliberaali ateistisukupolvi on onnistunut – rauhanaktivismissaan – rahoittamaan Kiinan asevarustelun. Lue; eli hallinto/rahoitusimbesillin perkeleet siirsivät käytännössä tuottavan teollisuuden lisäksi oman valtionsa _verotulot_ Kiinan käyttöön, koska olivat itse tarkoituksellisesti _ensin_ luoneet omaan maahansa raskaat kulurakenteet teollisuusyrityksille, jos tilaisuus näin yrityksille pedataan, niin kyllä oman hallinnon kusettamat firmat sen käyttävät hyväkseen – poliittisia seurauksia ymmärtämättä.

    Ketkäköhän investointipankkiirisäätäjät ovat tämänkin politiikkakusetuksen takana, käyttämällä operaatioon kaikkien muiden, paitsi ei omia rahojaan? (Huom! Onhan siellä ”samasta syystä” suomalaisiakin yrittäjä-rahoittajia samoilla ”apajilla”) – kusemassa länsimaisen yrityskulttuurin ja näin köyhtyvien, naivien kansalaistensa taskuihin).

    Samalla tietenkin Yhdysvalloissa putosi pohja amerikkalaiselta UNELMALTA – näin sivuhuomautuksena. Siis, USA:n hippi/dem/uusmarxilaisliberaali, ateistinen sukupolvi onnistui siinä, missä kaikki maailman kommunistit ja terroristit olivat aiemmin epäonnistuneet. Melkoinen suoritus, sillä pääsisi kirkkaasti jonkin dille-awardsin kärkisijalle vuosisadoiksi!

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     18.8.2021 13:03

     Kiinan kommunistit pääsivät siellä valtaan 1940-luvun lopulla, -ja silloinkin jo väitettiin että Wallstreetin avulla. Asioita tietävät ja tietonsa ymmärtävät tahot ovat vuosikymmeniä kysyneet, kuka teki tämän petoksen, -ja miksi. Amerikkalainen pääoma tuli tiettävästi jo 1920-luvulla Neuvostoliiton avuksi, ja 40-luvulla sitä vasta autettiinkin. Ehkä kommunismi oli ”Systeeminen muutos 1.0”. 1991 samat voimat jotka NL:n pystyttivät, ajoivat sen alas. -Se oli uuden version tiellä.

     Jännää, että uusmarxilaiset ovat samanlaisia työkaluja, kuin talebaanitkin. Bai tö vei, ehkä pitää lähestyä toisesta suunnasta:

     Ketkä tänään ylistävät talibanaanien voittoa (joka tosin tuli heille Washingtonin kautta)?

     -”Geopoliitikot” ja muut opportunistit,
     – toki islamistit ja piilo-islamistit,
     – ns. kansallismieliset oikeistopojat, joille USA on näemmä ”suuri saatana”,
     – suomalainen vasemmisto ja liberaalit.

     Mielenkiintoista, eikö olekin?

     Vastaa
 2. Kiina voitti jo
  17.8.2021 19:44

  Tämä on kiinalaisille helppoa koska heidä ajatusmallistaan puuttuu kokonaan sellainen käsite kuin kosto. Jos on tullut tehtyä huonoja päätöksiä tai kauppoja, niin ne olivat tietämättömyyttä. Seuraavalla kerralla tehdään parempia kauppoja.

  Niin että eivät ne ole pitkävihaisia. Ne solmivat kauppoja entisten vihollistensa kanssa ja nyt niillä on etulyöntiasema maailman talouteen. Amerikkalaiset vielä jaksavat hetken höpöttää dollaripohjaisesta kaupasta ja sen koosta. Mutta joutuvat kohta toteamaan että BRICS-maiden kauppa on kaksi kertaa suurempaa. Vaikka se ei dollareissa sitä olekkaan sillä keskinäistä kauppaa ei käydä dollareissa, vaan maiden omissa valutoissa. Ja miksi käytäisiinkään? Sehän on vain tyhmää.

  No, Kiina hallitsee lähi-itää ja solmii jatkossakin lisää sopmuksia. Ja muu maailma katselee sivusta ja marmattaa. Amerikkaaliset on hävinneet jo tämä taistelun. Ne ei vaan vielä myönnä sitä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   17.8.2021 20:50

   USA on hävinnyt ilmasto-höpöttäjille: Ilman hiilijalanjälki-hysteriaa vanhat teollisuusmaat olisivat yhä kilpailukykyisiä. Mitä kiinalaisten kostonhimoon tulee, ne hautoo yhä brittien 1700-luvun tekosia. Kiinalainen odottaa koston hetkeä esm. 10 000 vuotta. -Keräten lisää kiukkua joka minuutti.

   Vastaa
 3. Tuomas
  18.8.2021 00:08

  En tiedä mitä ajatella koko jutusta, siinä on niin monta ulottuvuutta. Sellainen pieni salaliittoteoria tuli mieleen, että entä jos kähmäilystä Kiinan kanssa epäillyllä Bidenilla olikin salainen sopimus Kiinan kanssa poistumisesta Afganistanista ja maan jättämisestä ”Kiinan haltuun”. Tavallaan ymmärrän hyvin kiinalaisia siltä pohjalta jos he ajattelevat että Afganistan on mikä on ja sen kanssa vain joko tullaan toimeen ja tehdään sopimuksia tai sitten ei. Ovat valinneet yhteistyön linjan, joka tietysti onkin parempi kuin sotiminen, oli maan tilanteesta muutoin mitä mieltä hyvänsä. Asian voi käsittää ja perustella monella tavalla.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   18.8.2021 00:22

   Ovat valinneet talibaanien auttamisen, ja al-Qaedan usuttamisen lännen kimppuun. Älä osta kiinalaista, jos on tarjolla sivistysmaassa tehty tuote.

   Kommunistinen Kiina valitsi ”yhteistyön” talibaanien kanssa jo ennenkuin tulivat uudelleen valtaan. Mistähän kommunistit tiesivät, että Taleban hyökkää heti kun jenkit ovat lähteneet? oliko ennakkotieto? -vai soppari??

   Vastaa
 4. Reijo Urpilainen
  18.8.2021 09:37

  Talibaanit toimivat sen periaatteen mukaan, ettei ratkaisutaisteluun kannata ryhtyä ja pakenivat loukkoihinsa ja alottivat uuvutu staistelun. Länsimaissa ei ymmärretä kiinalaista kulttuuria. Ne voivat hymyillen tehdä hyviä kauppoja pahimman vihamiehen kanssa ja samalla kartoittaa ja valmistella koston hetken ja se tapahtuu silloin, kun vastustaja on jo loukussa tietämättään sitä itse.

  Muutoin kouluesimerkki on Isoviha. Kaarle Xll ohjeisti Suomessa olevaa armeijaa peräytymään metsiin ja aloittamaan sissisodan. Suomalaiset eivät tätä hyväksyneet, vaan hakeutuivat ratkaisutaisteluihin kuten sitten kävikin Napuella ja maa jäi viholisen vapaasti temmelettäväksi. Sankarillista oli miesten kuolla, mutta surkea oli muiden kohtalo. Pitkien ja ohuiden huoltoreittien varassa Venäjän iso armeija olisi ollut isoissa vaikeuksissa, kun sitä olisi tosissaan ahdisteltu. Sille ei olisi ollut tilaisuutta kerätä väestöltä elintarvikkeita ja orjia myyntitarkoituksiin ym. Palkkasotilaat olivat oikein elementissään päästessään vapaasti mellastamaan. Sen sijaan huollon häiriintyminen olisi saanut nämä äkkiä kyllästymään koko projektiin. Huomioitava on, että Ruotsin armeija oli lähes yhtä suuri kooltaan. Se olisi yhteistyössä siviilien kanssa voinut järjestää elintarvikkeiden keräyksen ja kätkennän, eikä jättää sitä viholliselle. Ainakin orjakauppa ja siviilien murhat ja raiskaukset olisivat jääneet vähemmälle. Tässä rinnastuksessa afgaanien toiminta ulkovaltojen ylivoiman torjumisessa on pelannut hyvin.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   18.8.2021 13:08

   Orjakauppa ja siviilien murhaaminen kuului islamistien repertuaariin Syyriassa ja Irakissakin. Ehkä tässä näyttäytyy jokin formaatti?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top