Kiina kertoo tavoittelevansa hiilineutraaliutta, mutta rakentaakin hiilivoimaa

Kommunistinen Kiina antoi viime vuoden syksyllä lupauksen tavoittaa hiilineutraalisuus vuoteen 2060 mennessä. Tämä #lupaus on rauhoittanut ympäristö-entusianisteja, ja antanut heille ikäänkuin uuden ilmastopoliittisen impeyden: Edellinen menetettiin kun parjatut ja painostuksen-alaiset läntiset teollisuusmaat myöntyivät hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseen, mutta Kiina jatkoi kivihiilellä porskuttamista.

Kiina julisti viime syyskuussa sitoumuksensa saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2060 mennessä: Siis Kiina ei tuottaisi ilmakehään hiilidioksidia enempää kuin Kiinan alueen luonto yms. sitovat samalla ajanjaksolla. Sitoumus on siis sama, kuin mihin pääministeri Sanna Marinin hallitus pyrkii Suomen osalta vuoteen 2035 mennessä. Lupausta pidettiin merkittävänä ilmastopoliittisena edistysaskeleena.

Kiina suunnittelee talouttaan kommunistiseen tapaan viisivuotissuunnitelmina, ja kiinalaisten seuraavan viisivuotissuunnitelman odotettiinkin sisältävän ilmaistun tavoitteen mukaisia toimenpiteitä, -varsinkin kun Kiina on maailman suurin hiilidioksidin päästäjä. Valitettavasti toiveet näyttävät jäävän toiveiksi, sillä uusien hiilivoimaloiden rakentaminen jatkuu uudella viisivuotisperioidillakin.

Ns. ei-fossiilisten energialähteiden osuus Kiinassa oli viime vuonna 15%. Vuoteen 2025 mennessä sen on tarkoitus -ainakin puheissa- nousta 20%:iin. Tässä auttaa aurinko- ja tuulienergialaitteiden hintojen laskusuuntaus. Kiinan taloutta seuraavat analyytikot kuitenkin ennustelevat Kiinan päästöjen kasvavan noin prosentin vuodessa 2025 asti.

Kansainväliset tarkkailijat olivat toivoneet Kiinalta paljon merkittävämpää sitoutumista kivihiilestä luopumiseen, kuten uusien kivihiilivoimaloiden moratorio. Voittoa tavoittelemattoman järjestön Global Energy Monitorin mukaan Kiina rakensi viime vuonna yli kolme kertaa enemmän uutta hiilivoimakapasiteettia kuin kaikki muut maat yhteensä. Toivottiin myös, että Peking olisi asettanut tavoitteen hiilidioksidipäästöjen laskemisesta paljon aikaisemmin kuin vuonna 2030. (Finalcial Times 09.03.)

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli lähtee siitä, että maailmanlaajuisia hiilidioksidi-päästöjä on vähennettävä 45 prosenttia vuoden 2010 tasosta vuoteen 2030 mennessä Pariisin sopimuksen tavoiteen saavuttamiseksi. Kiina ei kuitenkaan näytä olevan tässä mukana, -paitsi puheissaan.

 • Kiinan viisivuotisssuunnitelma saattaa vielä sisältää lisärajoituksia hiilivoiman käyttöön, -tai sitten ei.
 • Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Bidenin palautti maansa Pariisin sopimukseen, josta presidentti Donald Trump sen irroitti.
 • Mikäli Kiina pystyy/aikoo toteuttaa ilmoittamansa sitoutumisen hiilineutraalisuuteen vuonna 2060, muun maailman teollisuusmaat ovat siihen asti kilpailleet tuotteillaan samoilla markkinoilla kivihiili-Kiinan teollisuuden kanssa. Onko Kiinan ulkopuolella silloin teollisuutta?

Luettavaa:

5 Comments

 1. Merceeri
  10.3.2021 18:44

  ”Kiina kertoo tavoittelevansa hiilineutraaliutta, mutta rakentaakin hiilivoimaa.” Kyllä Kiina on nyt väärillä jäljillä, miksi rakentaa lisää hiilivoimaa, kun pitäisi rakentaa lisää merikontteja? Maailman suurten satamien pandemiasulut pitävät rahtilaivat sulkujen sisällä, eikä valtavaa konttien määrää pystytä purkamaan. Tavarat seisovat siis konttien sisällä, kuluttajien ulottumattomissa => raha ei liiku => Kiinan talous sakkaa.
  Toisaalta syyttäköön Kiina aiheuttamastaan tilanteesta itseään, kun ei räjäytä vapaaehtoisesti siviilien ja ”kauppatorien” keskelle sijoittamiaan löperöjä ja siten yleisvaarallisia, sotilaskäyttöön tarkoitettuja _virus- ”tutkimuslaboratorioitaan”! Mutta ainahan siinä on käynyt niin, että maailman _sosialistisella puolella_ poliittissotilaallinen kiima on kumonnut kaikki taloudelliset realiteetit, vrt. NL. Kuuba, P.Korea, Venezuela jne. Suomen onni on, että täällä KotoSuomessa sotilaat ovat sentään jättäytyneet poliittisenkiiman ulkopuolelle ja keskittävät ammattitaitonsa oman maansa puolustamiseen, eivätkä muiden maiden härkkimiseen.

  Vastaa
 2. puolueeton
  10.3.2021 23:02

  Kiina tarvitsee energiaa. Miten sitä muutoin voisi saada kuin rakentamalla lisää hiili tai ydinvoimaloita.
  Kiina voi puhtaalla mielellä mainostaa olevansa hiilineutraali 2060. Kiinan tiedemiehillä on rehellinen näkemys ilmastohätätilan toteutumisesta. Ennen vuotta 2060 on todettu ilmastonhätätilan olevan samanlainen virhe kuin usko maapallokeskeiseen maailmankuvaan.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.3.2021 09:47

   Niinpä. Hiilidioksidiuskonto kaatuu kuin paavin erehtymättönmyys ennen 2060. Siihen mennessä länsimaiden teollisuus on hirtetty Bideniin, Pariisin soppariin ja Kioton pöytäkirjaan. -Mutta millä me ostamme kinkkien rihkamaa kun meillä ei ole töitä? Kenelle Kiinan kommarit maksaa??

   Vastaa
 3. Merceeri
  11.3.2021 12:15

  ”-Mutta millä me ostamme kinkkien rihkamaa kun meillä ei ole töitä? Kenelle Kiinan kommarit maksaa??” Kenelle Kiinan kommarit maksaa, hmmm….kun koko maailman asiat ovat menneet niin perusteellisen sekaisin hyvin lyhyellä aikavälillä, niin alan kallistua hiljalleen kannalle, että Kiinan kommaritkin maksavat sille karaktäärille, jolla on ratkaisun avaimet _maailman_ kaikkiin tämän hetkisiin taloudellisiin, poliittisiin -ja sotilaallisiin ongelmiin. Tosin Raamatussa varoitetaan, että ihmisten tulisi olla _ennalta_ tietyistä tapahtumista ja tästä ko. tyypistä hyvin, hyvin huolissaan.

  Ps. Is this just a conspiracy theory…..well, we will see it pretty soon, said the zen monk.

  Vastaa
 4. Pariisin sopimus
  13.3.2021 10:40

  Tämä oli kova pala ilmasto-hörhöille. Tajuta että kun Pariisin ilmastosopimuksen konsensus oli ydinvoimasta luopuminen, mutta sen vastineeksi maailmaan rakennetaan 2440 uutta hiilivoimalaa. Ja jos ne vanhat hiilivoimalat olivat 300-400MW, niin nämä uudet ovat 850MW.

  Kun Pariisin kokous oli ohi niin kaikki haukkuivat Trumppia joka ei allekirjoittanut sopimusta. Heidän mielestään USA tuhoaa maailman ilmakehän. No, nyt on jo ymmärreetty totuus. Eikä Kiina rakentaisi noita hiilivoimaloita mikäli USA ei olisi torpannut heidän uraanikauppoja Australian kanssa. Kielsi ausseja myymästä uraania Kiinaan. No, sitähän Suomi tekee jo.

  Mutta miettikääpä… Suomessa on neljä kappaletta 750MW (joiden tehoa on nostettu tasaisesti9 ydinvoimaloita. Jos 30% ajoneuvokannasta olisi sähköautoja niin niiden lataamiseen tarvittaisiin ~24GW. Meillä on siis melkoinen tyhjiö täytettäväksi, kun noista neljästästäkin luovutaan. Kuka luopuu läppäristään tai IP-verkon videoista. Videostriimaus kun syö eniten energiaa IP-liikenteestä. Eniten kuitenkin energiaa kulutta raideliikenne. Jos se lopetettaisiin Suomessa niin kaksi ydinvoimalaa voitaisiin sammuttaa heti.

  Entäs eurooppa… Saksassa pistettiin jo kiinni 10-15 vuotta nuorempia ydinvoimaloita kuin Suomen voimalat ovat. Sielä ei ole enää montaa pannua pöhisemässä. Saksa luottaa Venäläiseen maakaasuu. Mutta entäs jos se loppuu? Tai sen tulo katkeaa? Saksa ja koko eurooppa jäätyy.

  Vielä kurjempi on tilanne Ranskassa. Sielä pönttöjä puhisee kolmenkymmenen nurkilla. Mistä Ranska saa sitten energiansa kun ne suljetaan? Talot ovat jo nyt sielä talvisin kylmiä ja kosteita. Lämmitetäänkö niitä lainkaan sen jälkeen?

  Mutta joo, Pariisin ilmatosopimukseen saatiin paljon nimiä. Ja se oli marxilaisille viher-piipertäjlle kunnia asia.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top