Kiina lopettamassa syntyvyysrajoitus-politiikkaansa vuodesta 2025 alkaen

Kiinan neljäkymmentä vuotta harjoittama yhden-kahden lapsen politiikka on tulossa tiensä päähän: Nyt meneillään olevan talouden viisivuotissuunnitelman jälkeen suunta saattaa muuttua kokonaan, kertoo lehden siteeraama raportti.

Kiina saattaa poistaa kokonaan lapsien lukumäärään kohdistuvan rajoituksen nykyisen viisivuotisen taloussuunnitelman loppuessa vuonna 2025  maan syntyvyyden laskiessa neljänä peräkkäisenä vuotena:  Vuodesta 2016 vuoteen 2020. Näin kerrotaan The Wall Street Journalin näkemässä raportissa.

Kommunistinen Kiina on 40 vuotta rajoittanut lapsilukua mm. steriloimalla, pakko-aborteilla (myös raskauden myöhäisessä vaiheessa), ja vankilarangaistuksille kiellon rikkojille. Kommunistien toimintaa on maailmalla pidetty brutaalina. Kiina on myös kokenut 1900-luvulla useita väestökatastrofeja nälänhätien ja hallinnon epäpätevyyden takia.

1960-luvulla kiinalaiset kärsivät kollektiivisesta aliravitsemuksesta -kommunisti-eliittiä lukuunottamatta- kun kommunistijohtaja Mao Zedongin hallinto hankki ulkomaanvaluuttaa mm. elintarvikkeiden viennillä rahoittaakseen kunnianhimoisen ydinase-hankkeensa. Ulkomaisten diplomaattien lausunnoissa 60-luvulta mainitaan mm. että pääkaupungin Pekingin bulevardien puut olivat alaoksiltaan lehdettömiä: Ihmiset olivat syöneet ne nälkäänsä, -mitä tapahtui maakunnissa, kuka tietää. Kiinan nopeaa teollistumista vauhditettiin 2000-luvun alussa yhtä häikäilemättömin keinoin: Tehtaat saivat laskea myrkylliset kemikaalit suoraan jokiin ja pohjaveteen, -seurauksella että tänään useita miljoonia kiinalaisia asuu alueilla, jotka pitäisi terveydellisistä syistä tyhjentää ihmis-asukkaista välittömästi, ja joiden käyttäminen ravintotuotantoon on vastuutonta pitkälle tulevaisuuteen.

Erityisen voimakkaasti syntyvyys on laskenut Xinjiangin (Sinkiang) maakunnassa, jossa  lapsiluvun romahdus on ollut maailmanennätyksellistä jo vuodesta 1950 lähtien. Siihen on muitakin syitä, kuin lapsilukupolitiikka, sillä aluetta asuttavat vähemmistökansallisuudet: Suurin osa Kiinan uiguri-väestöstä asuu Xinjiangissa. Toisin kuin esm. Suomessa kiinalaiset tarkkailevat vähemmistöjen lisääntymistä, eivätkä aio sallia minkään vähemmistökansallisuuden väestöosuuden kasvua. Pääväestöä han-kiinalaisia myös siirretään vähemmistöjen alueille muuttamaan etnisiä suhteita kommunistien toivomaan suuntaan. Tiibet lienee väestönvaihdon ensimmäinen toteutumiskohde.

Lisää han-kiinalaisia

Vuonna 2020 Kiina oli jo toteuttanut lievennyksiä lapsirajoituksiin, mutta siitä huolimatta syntyneiden määrä oli alhaisin Mao Zedongin aiheuttaman suuren nälänhädän jälkeen. Tulotaso, kuten ravitsemustilannekin, on hillinyt väestönkasvua kiinassa: Kiinalaisten asukaskohtaiset tulot ovat vertailussa mm. Etelä-Koreaan hyvin alhaiset: Alle puolet eteläkorealaisen keskimääräisistä ansioista. (Tällä seikalla saattaa olla jokin funktio kiinalaisten tuotteiden hintoihin mm. Suomessa, ja Kiinan teollisuuden kilpailukykyyn. Välinpitämättömyys ympäristönsuojelusta ja halvan kivihiilivoiman lisärakentaminen parantavat myös kiinalaisten asemaa markkinoilla, -kuten myös palkattoman työn käyttö teollisuustuotteiden valmistuksessa Xinjiangin pahamaineisilla keskitysleireillä.)

Kommunistinen Kiina onkin käyttänyt hyväkseen tilannetta täyttämällä maailmanmarkkinat tuotteillaan, joiden hinnassa ei ole hiilidioksidi-lisää yms. -rikkidirektiivistä puhumattakaan- ja kommunistit käyttävät kilpailuetunsa keräämällä pääomaa, jolla ostavat infraa -mm. satamia- koko maailmasta, ja ostavat myös viljelysmaata kymmeniätuhansia hehtaareja joka vuosi.

Kiinan maanostot saattavat liittyä em. kemikaalisaastutuksen pilaamien alueiden asukkaiden tulevaan sijoittamiseen, sillä kommunistien ostoksilleen Afrikassa perustamien agro-business-siirtokuntien kaduilla ei afrikkalaista naamaa näe: Kaikki työntekijät tuodaan Kiinasta.  Saattaakin olla, että lapsilukupolitiikan lievennyksellä on silläkin konteksti maailmanvalloitushankkeeseen.

Lisää uigureja? Ei kiitos

Lapsiluku-rajoitusten purkamista puoltavia seikkoja siis on, mutta se törmää toisaalta Pekingin politiikkaan etnisiä vähemmistöjä kohtaan. Kommunistinen perhesuunnittelupolitiikka on iskenyt erityisesti Luoteis-Kiinaan, missä asuu paljon vähemmistökansallisuuksia. Analyytikot näkevät tässä ristiriidan teollisuuden ja maailmanvalta-tavoitteen vaatiman väestönkasvun ja tähän asti noudatetun politiikan välillä. Toinen asiantuntijoiden huomautus koskee kommunistihallinnon palveluksessa olevia kymmeniätuhansia lapsiluvun valvontaan rekrytoituja virkamiehiä: Mihin Kiina laittaa nämä ”perhesuunnittelu”byrokraatit jos politiikka muuttuu 180-astetta?

Kommunistien kunnianhimoinen syntyvyydenrajoittamis-politiikka lieveni jo vuonna 2016 yhdestä lapsesta per pariskunta kahteen, -teollisuuden huolestuessa nuorien työntekijöiden saatavuudesta. Politiikan lievennys ei kuitenkaan tuottanut tulosta, sillä kommunistihallinto ei tue perheitä eikä lasten kasvatusta taloudellisesti. Suuri osa keskiluokkaisista koulutetuista kiinalaisista onkin jättänyt toisen lapsen tekemättä, -ylläpitääkseen kiinalaisittain korkeaa elintasoaan joka kasvojensäilyttämisestä ylikiinnostuneille kiinalaisille on erityisen merkityksellistä. Vuosien 2019 ja 2020 vertailu näyttää 15%:n laskua kiinalaisten syntyvyydessä.

Lehti käyttää Kiinan lapsiluku-politiikan tuloksesta sanontaa ”demografinen kriisi”. Sanavalinta on paikallaan, sillä toteutuneen väestöpolitiikan tulos, odotettavissa oleva työikäisten määrän suhteellinen väheneminen on taloudelle ja valtiolle kriittistä. Suunnan muuttaminen on kuitenkin ristiriidassa eräiden muiden pitkäntähtäimen tavoitteiden kanssa. Vuodeksi 2025 ajateltu suunnanmuutos aiheuttaa siis Kiinan nykyiselle ja tuleville hallinnoille haasteita.

Luettavaa:

2 Comments

 1. juha II
  20.6.2021 13:53

  ”Yhden lapsen politiikka” teki ”ainokaisista” poispilattuja lellikki ”pikku keisareita”, jotka ovat vaikuttaneet jo Kiinan puna-armeijan sotilas ainekseen tavalla, joka on syönyt sen sotilaallista uskottavuutta. Edellisestä ei Kiina ole ymmärrettävistä syistä turhaan huudellut, mutta myös kasvanut elintaso ja muut syyt ovat tehneet saman kuin Suomessakin, että kutsunnoissa laatu on ”laskenut kuin lehmän häntä”!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.6.2021 08:58

   Tämä on huomattu myös Suomeen asti ehtineistä. Toivotaan että Kiinan puna-armeija on myös pilalla.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top