Kiina osallistuu merentakaiseen selkkaukseen Solomonin saarilla

Pekingin ulkoministeriö ilmoitti tänään torstaina, että Kiinan poliisijoukkoja lähetetään Salomoninsaarille, joilla on ollut hallitusta vastustavia mielenosoituksia ja väkivaltaisia levottomuuksia. Austaralia, jolta on ollut poliiseja Solomonilla sen hallituksen pyynnöstä, on ilmoittanut vetävänsä poliisit pois 48-tunnin kuluessa.

Saako Oseanian saarivaltioita avustus- ja laina-ohjelmillaan otteeseensa keräillyt kommunistinen Kiina ensimmäisen ”siirtomaasotansa”?

Kiinan vaikutuksen kasvu ns. kehittyvien valtioiden keskuudessa näkyy mm. siinä, että viidestätoista Kansalliseen Kiinaan (Taiwanin Kiina) diplomaattisuhteita ja kehitysyhteistyötä pitäneistä valtioista kaksi on vaihtanut kontaktinsa Taipeista Pekingiin. 650 000:n asukkaan Salomonsaaret (Solomon Island) ovat toinen mainituista. Toinen on köyhä Tyynenmeren saarivaltio Kiribati.

Marraskuun 24. Malaita for Democracy -liikkeen kokoamat mielenosoittajat matkustivat Salomonsaarten pääkaupunkiin Honiaraan, joka sijaitsee Guadalcanalin maakunnassa, ja kokoontuivat parlamentin eteen. Kun pääministeri Sogavare ei suostunut kuuntelemaan väkijoukkoa, puhkesi mellakoita, joissa tuhoutui suuri osa Honiaran Chinatownin alueesta.  Hallituksen pyynnöstä Australia lähetti sotilaita palauttamaan järjestystä. Australian lisäksi joukkoja saapui Uudesta-Seelannista, Fidžistä ja Papua-Uudesta-Guineasta, yhteensä noin 200 sotilasta.

Hallitus oli katkaissut välit Taiwaniin, ja tunnustanut Kiinan

Mielenosoituksissa vaadittiin pääministeri Manasseh Sogavaren eroa. Levottomuudet olivat alkaneet Malaitan maakunnasta. Songavare oli vuonna 2019 päättänyt vaihtaa maansa diplomaattisuhteen Taiwanista kommunisti-Kiinaan.

Salomonsaarten väkirikkaimman maakunnan Malaitan alueellisen hallinnon pääministeri Daniel Suidani pitää kiinalaiset yritykset poissa maakunnasta, ja ottanut vastaan kehitysapua Yhdysvalloista. Suidani myös vieraili Taipeissa toukokuussa 2021, sairaanhoidossa, mutta tapahtunut kiukustutti sekä Sogavaren hallituksen että Kiinan suurlähetystön Honiarassa.

Tyynenmeren yhteistyöjärjestön Pacific Island Forumin pääsihteeri Henry Puna kehotti ”kaikkia osapuolia” kärsivällisyyteen ja noudattamaan oikeusvaltioperiaatetta ja perustuslakia.  Taiwan kiistää rohkaisseensa mielenosoittajia, mutta Pekingin Kiina lähettää nyt sotilaita, poliisin formuissa.

Yhdysvalloilla kehitysohjelma Malaitassa

Yhdysvaltain kansainvälisen avun kehittämisvirasto (USAid) on myöntänyt  25 miljoonaa dollaria Malaitaan rakennettavalle kehitysohjelmalle vuodeksi 2020, mutta Sogavaren hallitus otti lokakuussa 2020 kannan, että Yhdysvaltain avustusohjelmat tulee ensin hyväksyttää kansallisella hallituksella.  Suidan taas muistuttaa, että hallitus on itse vedonnut USA:han kehitysapua saadakseen, tosin ennen loikkaamista Taipein leiristä Pekingin leiriin vuonna 2019.

Pekingin ensimmäinen merentakainen sota

Kommunistinen Kiina lähettää ryhmän poliisikonsultteja ja varusteita auttamaan Salomonsaarten poliiseja tukahduttamaan mellakoita Honiaran hallituksen pyynnöstä, sanoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian tänään.

”Marraskuun lopussa Salomonsaarten pääkaupungissa puhkesi vakavia hallituksen vastaisia ​​levottomuuksia, Kiina tuki voimakkaasti Salomonsaarten hallituksen pyrkimyksiä varmistaa maan vakaus, puolusti horjumattomana Kiinan ja Salomonsaarten välisiä suhteita. , samoin kuin Kiinan kansalaisten lailliset oikeudet ja edut Salomonsaarilla, ja tuomitsi jyrkästi kaikki laittomat väkivallanteot”, Zhao sanoi 23.12. virallisessa lehdistötilaisuudessa.

Dejavuu: Kolonialistit sanoi samaa

Kolonialismin vastaisuudesta muistettu, ja mm. ”supervaltojen sanelupolitiikalle” vaihtoehtoa muinoin tarjonnut Kiina näyttää löytäneen yhteisen retoriikan vanhojen siirtomaavaltojen kanssa, -peräti samoin sanoinkin. ”Maan XX kansalaisten suojelu” onkin muistin mukaan tuonut erinäisiä sotajoukkoja paikkoihin, joista nämä eivät ole sittemmin lähteneetkään. Yhdysvallat ei ole ainoa tämän fraseologian käyttäjä.

Tunnettu edesmennyt kiinalainen poliitikko Mao Zedong taisi joskus sanoa, ja joku kirjoitti muistiin, seuraavan kuolemattoman aforimismin:

”Älkää  katsoko imperialistien, sosialisovinistien ja revisionistien suuhun, vaan katsokaa heidän käsiään.” Mao Zedong

Tunsiko Mao omansa, sitä emme enää pääse kysymään.

Luettavaa:

1 Comment

 1. Orang Utang
  27.12.2021 17:39

  1) Pelin voittaa se, jolla on rahat, mutta
  2) Säännöt kirjoittaa se, jolla on kulta.

  Talouden hegemonia siirtyy kiinalle vasta, kun Kiinan valuutasta tulee kansainvälisen kaupan reservivaluutta.
  – Tulevaisuuden «uusi reservivaluutta» on erilainen kuin nykyinen eikä sitä välttämättä edes kutsuta reservivaluutaksi:
  – siinä jokainen ostaja ja myyjä pelaa omilla säännöillään;
  – omalla kultavarannollan.

  Sen jälkeen kestää vuosikymmeniä kunnes tilanne «normalisoituu»,
  – mutta se ei koskaan palaa ennalleen.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top