Kiina viittaa kintaalla Yhdysvaltain asettamille talouspakotteille Irania vastaan

Maailman geopoliittinen tilanne saattaa olla huomattavasti muuttumassa lähitulevaisuudessa energiasektorilla Kiinan investoidessa isosti Iranin öljyteollisuuteen sivuuttaen samalla dollarin kauppavaluuttana maiden välisissä transaktioissa.

Petroleum Economist, energia-alalle erikoistunut media on yksinoikeudella haastatellut Iranin öljyministeriötä lähellä olevaa nimettömänä pysynyttä henkilöä:

”Haastattelusta käy ilmi mm., että Kiina suunnittelee investoivansa 280 miljardia dollaria Iranin öljy-, kaasu- ja petrokemian teollisuuteen huolimatta Yhdysvaltojen asettamista talouspakotteista Iranille kyseisillä sektoreilla kerrotaan Petroleum Economist:illa.

Kyse on haastatellun henkilön mukaan maiden välisestä vuonna 2016 solmitusta kattavasta strategisesta yhteistyösopimuksesta. Kiinan huomattavan suuret investoinnit Iraniin ovat keskeinen osa sopimusta, joita vahvistettiin maiden välillä Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin vierailun aikan Kiinaan hiljattain.
Iranin teolliseen infrastruktuuriin on myös väläytelty 120 miljardin investointeja Kiinalta.

Vastavuoroisesti kiinalaisyritykset tulevat saamaan etuoikeuden osallistua erilaisiin rakennusprojekteihin Iranissa. Nämä mittavat rakennusprojektit ja investoinnit tulevat myös edellyttämään mahdollisesti jopa 5000 kiinalaisen turvallisuusviranomaisen lähettämistä Iraniin turvaamaan öljyn, kaasun ja petrokemian tuotteiden vientiä Iranista Kiinaan. Asiasta on keskusteltu maiden välillä myös Kiinan ”One Belt, One Road”-aloitteen yhteydessä, jonka puitteissa Kiina aikoo hyödyntää Iranissa tarjolla olevaa halpatyövoimaa tähän aloitteeseen sisältyvien rakennustöiden yhteydessä, joita kiinalaisyritysten on tarkoitus johtaa.

Asiasta kertonut nimetömänä pysynyt lähde painotti haastattelussa myös, että uuden sopimuksen pääkohdista ei aiota kertoa julkisesti vaikka niillä voi olla huomattava valtapoliittinen vaikutus maailman öljy- ja kaasumarkkinoilla.”

Samaan aikaan kun maailmalla pyritään lisäämään fossiilisten polttoaineiden tuotantoa on Suomen hallitus asettanut kovat tavoitteet tehdä Suomesta nk. hiilineutraali maa. Eräitä lieveilmiöitä tästä on suomalaisen teollisuuden ja tuotannon siirtymisestä ulkomaille.

Hiljattain nousi julkisuuteen Brasilian tilanne, jossa Stora Enso nostettiin esiin tulehtuneiden maakiistoijen yhteydessä, kun paikalliset maanviljelijät ovat kokeneet tulleensa erittäin epäoikeudenmukaisesti kohdelluiksi suhteessa monikansalliseen suuryritykseen. Iranin tulevien rakennusprojektien osalta käy Petroleum Economistin tekemästä haastattelusta ilmi, että maassa on niihin tarjolla halpatyövoimaa.

Kansainvälisten ihmisoikeuksien toteutumisen näkökulmasta tuntuu tilanne tässä yhteydessä niin Brasiliassa kuin Iranissa jokseenkin arveluttavalta. Jokainen valtiojohto on kukin itse vastuussa valvoa ja huolehtia lainsäädäntöteitse oman kansansa ihmisoikeuksien toteutumisesta maassaan. Maakiistat ja mahdollisuus halpatyövoiman käyttöön eivät taida edustaa ihmisoikeuksien edistämistä tai toteutumista missään päin maailmaa kansainvälisten ihmisoikeuksien näkökulmasta tarkasteltuna.

Suomessakin on kasvava määrä köyhiä, syrjäytyneitä ja erilaisista syistä haavoittuvaisessa asemassa olevia kansalaisia, joiden ihmisarvoinen elämä on jo vaakalaudalla. Seuraammekin mielenkiinnolla minkälaisin toimin ja millä aikataululla nykyinen hallitus aikoo puuttua näihin epäkohtiin varmistaakseen suomalaisten perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutumisen?

Lähteet:

Yle Areena MOT 

Petroleum Economist

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top