Kiinaa epäillään aikeesta sijoittaa EMP-ase meriliikenteessä kulkeviin kontteihin

Maailman merillä, konttilaivojen kannella ja ruumassa, liikkuu päivittäin satojatuhansia laivakontteja, jotka suljetaan lähtösatamassa ja avataan vasta siellä missä tuontitavat tullataan. Tähän perustuu nykyinen sujuva logistiikka, mutta järjestely jättää mahdollisuuden väärinkäyttöön. Aseiden ja tuhojärjestelmien sijoittaminen kohdemaahan on näiden riskien pahimmasta päästä.

Yleensä hyvin harkitusti uutisoiva Sputnik News avasi tänään keskustelun Kiinan asejärjestelmien ilmaantumisesta -mahdollisuutena- kansainvälisen rahtiliikenteen piilomatkustajiksi. Sputnik tänään:

Kiina jatkaa salaa konttiohjusjärjestelmien kehittämistä, jotka voidaan naamioida kaupalliseksi lastiksi, jollainen voisi helposti päästä lähes mihin tahansa kansainväliseen satamaan, sanoi Rick Fisher, Aasian sotilasasioista vastaava asiantuntija International Assessment and Strategy Center -lehden haastattelussa.

Troijan hevoset rahtiliikenteeseen

Fisher kirjoittaa ohjuksista, mutta ne eivät ole pahaenteisin mahdollisuus. Fisher: ”Kiinan strategiset mieltymykset yllätyksiin puoltavat voimakkaasti tällaisten ohjusten hankintaa”. Asiantuntijan mukaan ohjuspatteri, ennakkoon konttiterminaaliin tai logistiikkakeskukseen solutettuna, voi toimia maahanlasku-joukkojen tai maihinnousun yllättävänä tukena rannikkopuolustuksen eliminoimiseksi. Fisher ei kuitenkaan -ikävän monien asiantuntija-kollegoidensa tapaan- elä henkisesti edellistä sotaa, jossa ohjukset olivat harvoin käytetty uutuus. Hän mainitsee elektromagneettisen impulssin (EMP);

”EMP-räjähdys saattaa tuhota elektroniikan sukellusveneistä ja koko tukikohdasta ilman, että jouduttaisiin laukaisemaan yhtään ydinohjusta Kiinasta”, Fisher konkretisoi uhkakuvansa. ”Washington olisi kaaoksessa: Ei tiedettäisi kenelle ​​kostaa, ja ehkä Kiina käyttäisi amerikkalaisten häiriötilaa aloittaakseen todellisen tavoitteensa, Taiwanin sotilaallisen valloituksen.”

EMP voidaan aiheuttaa ydinräjähteellä, mutta on myös muita mahdollisuuksia. EMP-impulssin lähde voi sijaita laivassa, konttialueella tai varastomakasiinissa, eikä minkään ohjuksen tarvitse lentää mihinkään. Kiinalaisella krääsällä täytettyjä kontteja on joka satamassa ympäri maailmaa, ja osa näistä sijaitsee lähellä sotalaivojen satamia, tärkeitä viestilinkkejä tai esikuntia.

Konttiohjukset laivoissa

Brittilehti The Sun kirjoitti eilen Kiinan laivakonttiin sijoitettavista ohjuspattereista, jotka voivat ampua ilmaan mm. ydinpommia kantavia risteilyohjuksia sekä laivan liikkuessa merellä että ollessa satamassa. Kiinalaisilla on ilmeisesti ollut konttiin kätkettyjä ohjuspattereita vuodesta 2016, konteista -rahtialuksen kannelta- laukaistavia pitkän kantaman risteilyohjuksia vuodesta 2019.

EMP-ase on näitä ohjuksia huomattavasti vaarallisempi, sillä se ei tarvitse välttämättä muuta kantovälinettä päästäkseen kohteeseensa, kuin sen laivakontin johon se on piilotettu. -Ja satamathan sijaitsevat yleensä lähellä suuria kaupunkeja ja myös sotilaallisia satamia. EMP-impulssi esm. Yhdysvaltain ydinsukellusveneiden esikuntana toimivan laivastoaseman lähellä katkaisisi komentoyhteydet näihin veneisiin, jotka kylmän sodan (1948-1991) aikana olivat maailmanrauhan tae, koska ne mahdollistivat varman kostoiskun kaikissa tapauksissa. Yhteyksien katkettua esikuntaan ydinohjuksilla varustetut sukellusveneet toimivat kuin USA olisi jo tuhottu. En jatka tätä ajatusta.

Kiina on laajentanut laivastotukikohtiensa verkostoa Intianvaltamerellä ja Atlantilla

Kiinan laivastotukikohdat Djiboutissa Afrikan ”sarvessa” ja Sri Lankassa maailman vilkkaimman kaupallisen laivaväylän sivussa ovat tunnettua asiaa. Kiinan laivasto on myös asettumassa Pakistaniin, ja Kiina puuhaile jotain hämärää pappisvaltaisen Iranin kanssa. Näiden seikkojen pitäisi soittaa varoituskelloja muuallakin, kuin kiinalaisten kanssa yhteentörmäyksessä Himalajalla olevassa Intiassa.

Päiväntasaajan Guineassa (Eguatorial-Guinea) on maailman alhaisin elintaso, mutta myös joka paikkaan ehtivät kiinalaiset. Batan kaupungissa Kiinalla on jo ote kaupallisesta satamasta, ja pian myös sotasatama, -Atlantin rannalla.

Khalifan satama Yhdistyneissä Arabiemiraateissa (UAE)  on myös Kiinan tähtäimessä. Sinne piti ilmestyä Kiinan sotilaallinen kompleksi, mutta ilmeisesti hyvät ehtivät väliin, ja asia on mutkistunut. Marraskuussa Pentagon raportoi Kiinan sotilastukikohta-hankkeiden kohteiksi ainakin seuraavat maat: Kambodža, Myanmar, Thaimaa, Singapore, Indonesia, Pakistan, Sri Lanka, Yhdistyneet arabiemiirikunnat(UAE), Kenia, Seychellit, Tansania, Angola ja Tadžikistan.

Luettavaa:

2 Comments

 1. USA:n joukot kiitollisia lahjoituksista
  8.12.2021 10:37

  Tästä tuli tietoa noin puoli vuotta sitten. USA:han on jo pitkään laivattu kontteja, joissa toinen katon pääty nousee hydrauliikalla paksuna palkkina, jonka sisällä ohjukset putkissa. USA:n armeija on ottanut kiitollisena CCP:n lahjoitukset haltuunsa jo satamissa, vaikka lähettäjä toivoi konttiensa rekkakuljetusta sirotellen ne ympäri maan.

  Vastaa
 2. Obelix
  8.12.2021 17:06

  ”Yhdysvaltain ydinsukellusveneiden esikuntana toimivan laivastoaseman lähellä katkaisisi komentoyhteydet näihin veneisiin, jotka kylmän sodan (1948-1991) aikana olivat maailmanrauhan tae, koska ne mahdollistivat varman kostoiskun kaikissa tapauksissa. Yhteyksien katkettua esikuntaan ydinohjuksilla varustetut sukellusveneet toimivat kuin USA olisi jo tuhottu. En jatka tätä ajatusta.”

  Paitsi, jos nyt kuitenkin jatkettaisiin ajatustasi sillä yhdellä ainoalla, jäljelle jääneellä kysymyksellä: Keiden kuningasidea oli siirtää USA:n teollisuutta, teknologiaa -ja tietämystä USA:sta Kiinaan – tämänkin uhalla?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top