Kiinalla on nyt hypersooninen avaruudesta iskevä ohjus

Kommunistisella Kiinalla on uutisen mukaan käytössään ydinaseen kuljettamiseen sopiva moninkertaisella äänennopeudella liikkuva kohteeseen avaruuden kautta iskevä ohjus. Ohjusta on tiedon mukaan kokeiltu heinäkuussa ja elokuussa.

Kiinalaisten ihmeohjus kuljettaa kantoraketilla avaruuteen maan kiertävälle radalle DF-17 -nimellä tunnetun gliiderin, (hypersonic glide vehicle), joka voi iskeä kohteeseensa kiertoradaltaan käsin, 150-900 km korkeudesta. Tämänkaltainen gliideri voi tavoittaa minkä tahansa pisteen maan pinnalla, ja se on vaikeasti torjuttavissa, koska sen rata ei ole ballistinen (matemaattisesti laskettavissa oleva heittoparaabeli). Gliideri viedään kiertoradalle kantoraketilla. Avaruudessa se liikkuu kineettisellä energialla. Gliideri on rajoitetusti ohjattavissa, ja liikkuu ilmakehän ulkopuolella, kunnes saavuttaa kohteen. Hypersoonisuus tarkoittaa, että gliiderin nopeus on äänennopeuteen nähden moninkertainen (5x<).

Kiina on tehnyt DF-17-laitteella kaksi testiä: 27. heinäkuuta ja 13. elokuuta. On epäselvää, ovatko molemmat testit onnistuneet. Kiinalaiset kiistävät testien sotilaallisen tarkoituksen. Kiinan ulkoministeriön tiedottajan Zhao Lijian:in mukaan testin tarkoituksena oli ”varmistaa avaruusalusten uudelleenkäytettävyysteknologia” rauhanomaisiin tarkoituksiin. Kiinalaisten mukaan D-17 -laitteen kokeilulla pyritään kehittämään uudelleenkäytettävää avaruuslentokonetta, -kuten Yhdysvaltain ja Venäjän avaruussukkulat.

Koska gliiderin rata on vaikeasti ennakoitavissa, ja tavanomaiset tutkat eivät sitä näe, ydinase-varustelun siirtyminen avaruuteen saattaa lisätä sotilaallisen tilanteen epävakautta.

16 Comments

 1. Kilo
  21.10.2021 21:04

  Kiina menee lännestä ohi teknologiassa 6-0. Täällä tärkeää on seksuaalivähemmistöt kehitysmaissa, matut, ilmastokiima ja muut fantasiat.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.10.2021 21:15

   -Osta sie hyvä kiinan-mopo!

   Vastaa
   1. Deku
    21.10.2021 23:20

    Onhan ne halpis-mopot monesti kertakäyttö kamaa. Pääosa ainakin länsifirmojen erittäin hyvä tasoisesta elektroniikasta tulee Kiinasta ja laatu on aikalailla täyttä priimaa. Samoin teollisuuteen menevä sähkötekninen ja elektroniikka kama. Tuotannon ohessa Kiina kopsaa tekniikan ja käyttää omiin tarkoituksiin, kuten muutkin ovat tehneet vuosisatoja.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     22.10.2021 12:16

     Kiinassa toimii useita länsimaisia firmoja, jotka tarjoavat laadun kontrolli -palvelua. Inspehtorit kiertävät tehtaissa ja valvovat. -Tästä on pakko maksaa, jos aikoo käyttää kiinankomponentteja mihinkään muuhun kuin verkonpainoina.

     Kiinaan joudutaan lähettämään takaisin Suomestakin kelvottomia komponentteja, -mm. ledejä, kertoi uutinen,

     Vastaa
   2. Pihamopo
    22.10.2021 00:01

    Ollut kiinalainen pihamopo 10-vuotta jo. Välillä kaasuttimen putsannut, muuta suurempaa vikaa ei ole moottorissa ollut ja tuon moottorihan on Honda Monkey- moottorin kopio 125cc versiona. Onhan Hondakin myös Japanilainen, ettei kauaksi kiinasta mene.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     22.10.2021 12:13

     Kaverilla oli kiinanmopo, ja runko katkesi. Sen jälkeen hän ymmärsi #keltaisen_vaaran.

     Vastaa
    2. Obelix
     22.10.2021 16:48

     ”Ollut kiinalainen pihamopo 10-vuotta jo.” Minullakin on ollut kiinalainen 8mm:n poranterä – kavereiden naurattamiseksi – jo 15 vuotta seinään naurunaiheeksi liimattuna. Terä on seinään VAROITUKSEKSI liimattuna & mallinnuksena seuraavan episodin takia. Porasin ko. terällä reikää 8mm:n tavalliseen teräslevyyn pylväs-porakoneellani ja sitten alkoi tapahtua jotain todella _epätodellisen_ huvittavaa:

     Itse poranterän A1 luokan leikkuuterä alkoi purra helposti levyyn, kuin rotta reikää juustoon, eli siis ao. poranterä leikkasi hienosti levyyn…aluksi, mutta välittömästi alkuun päästyään itse varsi, heti leikkuuterän jälkeen alkoi muuttua silmissä korkkiruuviksi, koska leikkuuterä leikkaa jysähti kiinni porattavaan levyyn, kuitenkaan katkeamatta – onneksi porakoneeni kierrokset olivat sillä hetkellä varsin maltillisia => Johtopäätökseni kaikista kiinalais-valmisteisista poranteristä / työkaluista: Ne ovat kaikki tyynni todella sitkeää kumimaista metallia, mutta metalliporauksen kannalta nämä ”porasarjat” yms. ovat täysin käyttökelvottomia oikeina työkaluina – kuin lasten leluvasarat timpurin työkalupakissa.

     Ps. Miten lie on sinun kiina-mopedisi kiertokankien laita?

     Vastaa
     1. Pihamopo
      24.10.2021 21:35

      Kiitos kysymästä, kiertokanki toimii tosi hyvin edelleenkin, kuten koko moottorikin. Tuo moottori on muuten Lifan valmistama 125cc. Ihan tyhmää verrata johokin halpisporanteriin tuollaista polttomoottoria, kyllä itselläkin on kokemuksia paljonkin niistä halvoista poranteristä, mitä myy vaikka Lidl. Kerran poraat ja savu nousee, jonka jälkeen terä on tylsä, tosin vähän voi auttaa jos siihen suihkii jotain leikkuuöljyä kaveriksi, jolloin voi kestää pidempään. Olen kuullut myös että mopojonnet on monesti saaneet Derbin ja Minarellin moottoritkin rikki väärinkäytöllä. Itsellä kesti Derbin moottori uudesta asti avaamatta täysin ongelmitta 25tkm hyvin.

      Itse painan myös noin 100kg luokkaa ja ei ole kiinamopon runko 10-vuodessa katkennut sekään. Sillä on käyty pelleilemässä soramontullakin, eikä mikään rungon osa murtunut.

      Kai tiesitte että AGCO-Power, eli entinen Sisudiesel on moottoritehdas olemassa myös kiinassa. Valmistavat myös Suomessa moottoreita myös. Ovat muuten aika kestäviä raskaankaluston moottoreita.

      Lisäksi kiinasta saa autoihinkin H-profiili kiertokankia, joita monetkin ovat käyttäneet onnistuneesti, 400-800hv moottoreissa.

  2. Pekka Kemppainen
   23.10.2021 17:28

   Bai tö vei, miltähän se kuullosti kun Xin-pin-joku heristi nyrkkiä ja karjui (kuvan mukaan) ”Kiinan vihollisten” tuhoa? -Eihän se osaa edes sanoa ”wienerschnitzel” -kuten eräs puhuessaan heristelevä kaveri joskus muinoin. Aggressiiviset iskulauseet kiinaksi?? -Kuullostavat varmaan mielenkiintoisilta?

   Vastaa
 2. Orang Utang
  22.10.2021 12:02

  It­se o­len si­tä miel­tä, et­tä tä­mä uu­ti­nen on p­ro­pa­gan­daa. Si­tä le­vit­tä­vät sel­lai­set ta­ho, joil­la on kä­si kes­kus­pan­kin kuk­ka­ros­sa, I­so­Ra­ha.

  Jo sa­na kom­mu­nis­ti­nen Kii­na o­soit­taa suo­raan sylt­ty­teh­taa­seen: Jos kii­na ei o­li­si kom­mu­nis­ti­nen ei myös­kään ky­sees­sä o­li­si oh­jus.
  – Koh­dey­lei­söä joh­da­tel­laan.
  – Luo­daan miel­leyh­ty­miä: Ha­luat­ko kom­mu­nis­mia?

  Pa­ri e­si­merk­kiä

  1) «Ve­nä­jä sal­lii­ U­SA:n pe­rus­taa­ a­lueel­leen tu­ki­koh­dan lä­hel­le Af­ga­nis­ta­nia»
  – Täy­sin pe­rä­tön mut­ta laa­jal­le le­vin­nyt uu­ti­nen.
  – Si­tä käy­tet­tiin luul­ta­vas­ti val­hee­na dip­lo­maat­ti­sis­sa neu­vot­te­luis­sa jo­ta­kin siel­lä päin toi­mi­vaa val­tio­ta vas­taan.

  2) Kyp­ros uu­ti­nen, jo­ka to­de­taa­n ai­na val­heek­si mut­ta pomp­sah­taa­ ai­na uu­des­taa­n uu­ti­siin.
  – Who feeds the turkish lie on russian policy towards cyprus and crimea

  E­RIT­TÄN suu­ri o­sa val­ta­me­dian kier­toar­tik­ke­leis­ta on p­ro­pa­gan­daa.
  – Kuin­ka mon­ta uu­tis­ta päi­väs­sä voi yk­si hen­ki­lö o­mak­sua?
  – Kuin­ka mo­ni nois­ta uu­ti­sis­ta on yh­tei­siä kai­kil­le Län­si­Me­dian vai­ku­tus­pii­ris­sä o­le­vil­le?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   22.10.2021 12:07

   Totta, jo 1900-luvulla tunnettiin sanonta #rauhanohjukset: Vain jenkkien ohjukset olivat pahapaha. Neukkujen puolustivat maailmanrauhaa ja olivat hyviä. #Rauhanpommit eivät tapa, vain hellästi lämmittävät.

   Aivan toiseen asiaan mennäkseni: 70-luvun stalinisti-hegemonian nähneenä koen toisinaan DEJA VUU -ilmiöitä vähän siellä sun täällä. On se niin ihmeellistä!

   Huomaatkos, kuinka otsikkokuvassa kommari heristää nyrkkiään koko maailmalle? -Ja uhoo ohjuksillaan ja viruksillaan.

   Vastaa
 3. Rappari 33
  22.10.2021 14:59

  Koko avaruus on rappari
  en valhe ääliö sivuston pitäjä

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   22.10.2021 17:35

   On siellä avaruus, astronautit ovat käyneet katsomassa.

   Vastaa
 4. Repe
  22.10.2021 17:00

  Esimerkkejä kiinalaisista tuotteista riittää kyllä. Ensinnäkin tuotteet ovat sattuman varaisia. Pitää katsoa päivänkakkaralla onko huomenna pouta. Halkomakirves tylsyi ettei hiomakivellä saanut enää kunnon terää. Ostinpa rälläkän, että saa vähän joutusamminn hiottua. Vaan ei aivan saanutkaan. Toisen puolen ja vähän alkua toisesta, kun meni rattaista hammaspyörät nurin. Kiinalainen se tietysti oli. Eivät täällä myy mitään muuta kamaa. Samoin kävi, kun ostin vesurin. Ei ollut kaupassa kuin kiinalaisia. Myyjä ihmetteli, kun kysyin Fiskarssia. No, netistä olisi voinut tilata, vaan kun ei ole verkkopankkia ja maksaa olis pitänyt ensin. Otin sitten sen kiinalaisen. Peltiterähän siinä, että kaksinkerroin meni, kun lepän kylkeen löi. Tosin oli sen verran eksynyt terästä, että kun karkasin kuin seppä viikatteen, pystyin aina jonkun aikaa vesomaan. Joo, tämäkin laite on yksi helvetin kone. 90€ ja toimii näppäimistö kuin siirapissa. Koko ajan pitää oikolukea ja korjata. Olen sitä Rinteen ylimääräistä satasta odotellut, että saisi 240€ koneen, mutta kiinalainen sekin uutinen näköjään oli.

  Vastaa
 5. Valtteri
  24.10.2021 16:28

  Eiköhän Kiinan valtion sotateollisuus ole kuitenkin laadultaan hieman eri luokkaa kuin maailmalle myytävä halpakrääsä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.10.2021 18:24

   Toivotaan, että kiinanpommit putoavat heitin omaan niskaan. -Kuten muuten viruskin.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top