Kiinan ja USA:n usko sähköautoihin hiipumassa – ovat siirtymässä ympäristöystävällisen vetyautoilun kehittämiseen

Usko sähköautojen tulevaisuuden mahdollisuuksiin on hiipumassa erityisesti raskaassa liikenteessä. Paljon energiaa tarvitsevalle kuljetuskalustolle etsitään muita ratkaisuja.

Kiinan valtio on päättänyt suunnata tutkimusmäärärahoja sähköautojen sijaan vetykäyttöisten autojen kehittämiseen. Kiina on leikannut sähköautojen kehittämiseen tarkoitettuja tukia peräti 67 prosenttia. Vuoden 2020 jälkeen niiden odotetaan loppuvan kokonaan.

Yksi merkittävä peruste tälle päätökselle on vetyenergian ympäristöystävällisyys. Litiumakut sisältävät myös raskasmetalleja kuten mm. nikkeliä ja kobolttia. Näitä metalleja tarvitaan akkujen valmistamiseen litiumin lisäksi ja tästä kaivosteollisuuden toiminnasta litiumakkujen raaka-aineiden tuottamiseksi voi seurata vakavia ympäristöongelmia saastuttaen lähistöllä sijaitsevia makean veden lähteitä. Myös loppuun kuluneiden litiumakkujen kierrätys tuo omat vakavat ympäristöhaitat mikäli kierrätystä ei tehdä asianmukaisesti.

Kiinan hallituksen kehityssuunnitelman mukaan liikenteessä on vetyenergiaa käyttäviä ajoneuvoa:

 • 5000  vuoteen 2020 mennessä
 • 50 000 vuoteen 2025 mennessä
 • 1 000 000 vuoteen 2030 mennessä

USA on myös myöntänyt vetyautojen kehittämiseen tukea Nikola Motor Comppanylle. Nikola sai 1,7 miljoonan dollarin tuen polttokennotekniikan kehittämiseen. Nikolan yhteistyökumppanina on Norjalainen Nel hydrogen of Oslo, joka sai tukea 2 miljoonaa dollaria.

Vetyä pidetään ympäristön kannalta tehokkaana ja ja puhtaampana energialähteenä, kuin sähköä.

Lähteet: China Daily Mail, China Daily ja Nikola Motor Company

3 Comments

 1. Nimetön
  18.9.2019 23:53

  Korjaus. Vetypolttoaine on siis sähköakkuja ympäristöystävällisempi sähköenergian varastointi menetelmä. Energianlähde ei akku ole, eikä vetypolttoaine, siinä mielessä, että akku ladataan sähköllä ja vetypolttoaine valmistetaan sähköllä.

  Vastaa
 2. jiipee
  19.9.2019 21:19

  juu polttokennothan on jo keksitty mutta miten sitä vetyä saataisiin aikaiseksi ilman sähköä siinäpä pulma.

  Vastaa
  1. Jarmo Hannula
   20.9.2019 17:23

   Jo toisen maailmansodan aikana saksa käytti vety moottoreita. Karpinilamppu toimi vetykaasulla oli autoissa ja katuvaloissa. Vetyä tehtiin ruskohiilestä ja vedestä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top