Kiinan Xi Jinping armeijalleen: Valmistautukaa sotaan!

Kiinan presidentti Xi muistutti äskettäin armeijaansa sotakunnon ylläpitämisestä: ”Keskittykää sodassa taistelemisen valmistautumiseen.” Xi viittasi samassa yhteydessä Taiwaniin ja Etelä-Kiinanmeren tilanteeseen. Kiinalla on etelässä varsin huomattavia aluevaatimuksia.

Presidentti Xi puhui torstaina (25.10.) Kiinan eteläisen puolustusalueen komentajille, ja puhe toistettiin perjantaina TV-lähetyksessä. Xi oli juuri tehnyt vierailun etelään, Guangzhoun maakuntaan. Virallinen uutistoimisto Xinhua kertoi myös presidentin ”alleviivanneen taisteluun ja sotaan valmistautumisen tärkeyttä” (“underlined the importance of preparing for war and combat”).

USA:n ja Kiinan sota-aluksilla oli äskettäin Etelä-Kiinanmerellä läheltä-piti -tilanne, kun US-NAVY:n alus partioi ‘freedom of navigation’ -ohjelman mukaisesti kansainvälisillä vesillä, joita Kiina pitää ominaan. Kiina on tehostanut aluevaatimuksiaan rakentamalla vedenalaisille riutoille keinotekoisia saaria, jotka toisinaan ovat vahvasti linnoitettuja. Vietnam, Malesia, Brunei ja Filippiinit vaativat myös osia merialueista itselleen.

Kiinan keskushallitus Pekingissä ei tunnusta Taiwanin valtiollista suvereniteettia, vaan pitää saarta Kiinan osana. Vuonna 1949 Kiinan sisällissodan hävinnyt Kansallisen Kiinan hallitus pakeni Taiwanille. Kiinan kommunistit eivät ole koskaan peruuttaneet puheitaan, joiden mukaan Taiwan vallataan sotilaallisesti.

Kiina on viime vuosina kasvattanut myös voimakkaasti sotalaivastoaan, ja perustanut pysyviä sotilastukokohtia Intian Valtameren alueelle, mm. Djiboutiin. Kiinalaiselle pääomalla Sri Lankaan rakennettu megasatama siirtyi äskettäin Kiinan omistukseen Sri Lankan velkojen kuittauksena. Kiina toimii myös suurella volyymilla, mutta matalalla profiililla, Afrikassa.

Asiasta kertoi News.com.au 29.10.2018: President Xi tells military to ‘concentrate preparation for fighting a war’.

3 Comments

 1. Nestori Lundahl
  29.10.2018 15:54

  Neuvoni tämän päivän koululaisille: opiskelkaa kiinaa!
  Tulette sitten aikuisina paremmin toimeen lastennekin kanssa kun teillä on yhteinen kieli.

  Vastaa
 2. Asko Liukkonen
  29.10.2018 16:04

  Kaikenlainen kaupankäynti pitäisi lopettaa tuon kommunistisen roistovaltion kanssa. Maa olisi äkkiä polvillaan.

  Vastaa
 3. Jussi
  8.3.2019 11:10

  Kuuntelin viikolla vapaan median puolelta asiantuntijaraportin kaukoidän historiallisista massiivisista kultakätköistä, joita on edelleen korkkaamatta 100-150 kpl. Sen mukaan Taiwanilla on myös kätkettynä hulppea määrä kultaa, joka saattaapi lisätä saaren vetovoimaa. Suurin osa kätköistä uskotaan kuitenkin olevan Filippiinien valtavassa saaristossa sekä Indonesiassa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top