Kiinassa muslimeille Exit-projekti: Leireillä kitketään uskonto ja etnisyys, ja pakotetaan marxilaisuuteen

Xinjiangin provinssi Kiinassa on laillistanut muslimeille tarkoitetut aivopesuleirit, joilla painostetaan pois uskonnollisuudesta ja samalla etnisestä identiteetistä. Maakunnassa asuu paljon uiguri-vähemmistöä, joka on vastustanut maan keskusjohtoa ja alueensa kiinalaistamista. Osa uigureista tukeutuu poliittiseen islamiin.

Elokuussa leirien olemassaolo vielä kiellettiin, mutta nyt leirit laillistettiin. Alueella aloitetaan myös anti-halal –kampanja, jonka tarkoituksena on taistella uskonnollista ekstremismiä vastaan kitkemällä siihen liittyviä tapoja.

Aivopesuleirit ja anti-halal –kampanja ovat osa uskonnollisen vähemmistön indoktrinaatio-ohjelmaa, joka on ollut käynnissä vuodesta 2014 alkaen ja jonka kohteena ovat etupäässä uiguurit.

Niin kutsuttujen uudelleenkoulutusleirien tarkoituksena on ”kouluttaa ja muuttaa” ihmisiä, jotka ovat vaarassa luisua uskonnollisen ekstremismin vaikutuspiiriin. Leireillä tullaan opettamaan Kiinan valtakieltä (mandariinikiinaa) lakeja ja säädöksiä, ja iskostamaan ajattelutapaa, joka tulee eliminoimaan ekstremismin ja korjaamaan väärää käytöstä. Sen jälkeen ihmiset voivat palata muuttuneina yhteiskuntaan ja perheittensä pariin.

Islamiin liittyvä halalin käsite – joukko ruokailua ja tapoja koskevia kieltoja ja rajoituksia, voidaan uuden lain puitteissa myös tulkita pidätykseen johtaviksi rikkomuksiksi. Tällaisia rikkomuksia ovat mm. Valtion TV- ja radiokanavien seuraamisesta kieltäytyminen ja lasten estäminen osallistumisesta julkiseen koulutukseen.

”Halal- ja haram – ajattelu muodostavat muurin uskonnollisuuden ja normaalin yhteiskunnallisen osallistumisen väliin, ja johtavat helposti uskonnolliseen ekstremismiin” perustelevat viranomaiset.

Xinjiangin pääkaupungin Uruqin kommunistisen puolueen sihteeri Ming Sanoo että ”julkisissa viroissa olevilla tulee olla vankka marxistis-leniniläinen maailmankuva, heidän täytyy puhua julkisuudessa mandariinikiinaa. Heidän täytyy olla paremmin tietoisia taistelusta uskonnollista ekstremismiä vastaan, ja johtaa ihmisiä älylliseen vapauteen.”

Gansun provinssissa suljettiin maaliskuus 760 liikettä, jotka myivät halal –tuotteita tai halal – palveluita, kuten halal –hiustenleikkuuta tai halal –kylpyjä.

Kiinan hallitus julisti syyskuussa pyrkivänsä näillä toimilla estämään samanlaisten ongelmien syntymisen kuin mihin Euroopassa on ajauduttu. ”Katsokaa Belgiaa, katsokaa Pariisia, katsokaa muita Euroopan maita!” sanoi valtioneuvoston tiedotustoimiston päällikkö Li Xiaojun viitaten lukuisiin terroritekoihin. ”Te epäonnistuitte!” hän julisti YK:n yleiskokoukselle.

Asiasta kertoi Publico.

2 Comments

 1. Freya Snow
  13.10.2018 07:50

  Kaksi kammottavaa ideologiaa törmäävät..

  Vastaa
  1. Iblis Ginjo
   17.10.2018 18:54

   Olkoonkin että tuossa ruton ja koleran ideologiat ottavat yhteen, mutta en voi olla hymyilemättä ajatellessani porsasta syömättömiä ja alkoholia juomattomia mekkaan kumartajia pakotettuna uudelleenkoulutusleirille koska moinen käytös on arveluttavaa. Ehkä pohjois-koreankin tilanne paranee jos kiina ulkoistaa ne leirit sinne, Kimithän tunnetaan tehokkaasta leirityksestä jos aate on väärä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top