Kiinteistökupla Kiinan talouden veturi, -joko hyytyy?

Kuluneen syksyn aikana Kiinan kiinteistökeisarit ovat ottaneet takkiinsa jo 46 miljardia dollaria, kertoo talouslehti.  Yksin Evergrandelta haihtui jo 17 miljardia dollaria.

Kommunistisen Kiinan huikea talouskasvu ja teollistumisen nopeus on kirjattu 21.vuosidan kapitalismin ihmeeksi. Sitä on toki avittanut väljä ympäristö-lainsäädäntö (täh: onk niillä sellainen?), työvoiman riisto (ei ay-liikettä, mm. orjatyö), teknologian häpeilemätön varastaminen (todisteet honkkarin hyllyssä), ja halpa kivihiili-energia, jonka tuntemattoman tahon poliittiset proxyt ovat kieltäneet vanhoilta teollisuusmailta.

Neljännes Kiinan bruttokansantuotteesta asuntomarkkinoissa

Mega-kasvun myötä on saatu vaurastuvaa keskiluokkaa, joka haluaa siirtää tulonsa kiinteään varallisuuteen, ja asunnot ovat luonnollinen kiinnostuksen kohde. Neljännes Kiinan bkt:stä muodostuukin asuntomarkkinoista, joiden kuumenemisen ymmärtämistä ei neuvota Marxin eikä Maon kirjoissa.

Kommunistisen maailman johtotähti oli joskus Neuvostoliitto, jonka kanssa Kiina mustasukkaisesti kilpaili vuodesta 1949 (Kansantasavallan perustamisesta) aina vuoteen 1991, jolloin se lakkasi olemasta. Neuvostoliitto kaatui useaan asiaan, joista yksi oli taloustilastojen mielikuvituksellisuus: Mikään ei ollut totta, vaan toiveajattelua, -ja konkurssi päätti kurjan vaelluksen. Kiinan tapauksessa talouslukujen tuunaaminen ulottuu jopa IMF:ään ja Maailmanpankkiin, kuten olemme jo kertoneet.

Kiinan taloustiedot ovat suurelta osin väärennettyjä, joten suurinta osaa tästä rahasta ei koskaan ollut olemassa, kommentoi Michael Business Insiderin uutista,

Hui, mitä menoa!

Kiinan kahdeksalle rikkaimmalle kiinteistökeisarille on kuluvana vuonna koitunut jo yhteensä 46 miljardin dollarin tappiot, ja Evergrande Groupin perustajan Hui Ka Yanin omaisuus pieneni yli 17 miljardilla dollarilla. Vielä hetki sitten Aasian toiseksi rikkaimmalle miehelle jäi vain 6,1 miljardia USD, ja hallitus vaatii häntä vielä maksamaan takaisin sijoittajille ja (rakentamatta jäävät) asunnot ostaneille ja jo maksaneille omista varoistaan Evergranden hoitamattomat vastuut.

Kiinan kommunistihallitus heräsi asuntomarkkinoiden ylikuumenemiseen jo viime vuonna, ja sääti eräitä määräyksiä. Ne vaikeuttivat entisestään jo ylivelkaantuneiden rakennuttajien asemaa. Evergranden vaikeudet tulivat ilmi syyskuussa 2021. Luokituslaitos Fitch Ratings määritteli viime viikolla yhtiön roskalaina-luokkaan. Perjantaina (17.12.) myös S&P Global Ratings antoi Evergranden maksukyvystä negatiivisen arvion. Evergrandia pidettiin pitkään liian suurena epäonnistumaan, joten hallituksen odotettiin ryhtyvän tukemaan sitä. Sensijaan kiinteistöyhtiö näyttää päätyvän bussin alle. Sinic Holdingsin pääomistajan Zhang Yuanlin:n omaisuus putosi 75 % yhdessä päivässä, ja Kaisa Group Holdingsia omistajaperheen nettovarallisuudesta jäi jäljelle 160 miljoona dollaria.

Kiinan talouden tilanne näyttää rinnasteiselta Neuvostoliiton loppuaikoihin: Kommunistidiktatuuri ajettiin elämään yli varojensa varustelukilpailulla, ja sitten Gorba yritti paikata kassaa osake- ja valuuttakeinottelulla. Sopivasti sattui -vaan ei sattumalta- maailmanlaajuinen talousnotkahdus, ja neukkujen rahat sulivat pois kuin lumiukko maaliskuussa. Tehdäänkö sama jekku kiinalaisille, sitä odottivat valistuneet tarkkailijat jo 1990-luvulla.

Hiilidioksidi-hysterian avulla Kiinaan ajettu teollisuus on tuonut maan kommunistijohdolle huikeasti varallisuutta, jota on käytetty surutta mm. kehitysmaiden saattamiseen kiinalaisista riippuvaisiksi, ja (sotilaallisesti) strategisen infran haltuunottoon kaikilla mantereilla, ja Oseaniassa. Kiinan eri hankkeet, ”silkkitiet” mitä niitä lieneekään, ovat niin suuria etteivät ne maa-pallolle mahdu. -Ainakaan Yhdysvallat, Eurooppa ja ehkei Venäjäkään mahdu pullistelevan Kiinan kanssa samalle pallolle?

Jää nähtäväksi, kuka jää nähtäväksi.

Lue lisää:

Kansainvälisen valuuttarahaston johtokunta ilmoitti suojaustoimista Kiina-skandaalin jälkeen

18-32-vuotiaat kiinalaiset kuluttavat yli varojensa, velkaantuminen huolestuttavaa

Viranomaiset kehoittavat paikallishallintoa valmistautumaan levottomuuksiin Kiinan 2.suurimman kiinteistösijoittajan kaatuessa velkoihinsa

Kiinan-Venäjän huippu-videoneuvottelussa pääaihe dollarin kaataminen

Teollisuuden ”Kiina-ilmiö” ja yritysten kulujen kasvattaminen länsimaissa ovat yksi ja sama asia

Lähes puolet maailman aurinkopaneeli-tuotannon avainkomponentista tuotetaan Kiinan keskitysleireissä

Kiina kertoo tavoittelevansa hiilineutraaliutta, mutta rakentaakin hiilivoimaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top