Kuva migrin omaan tiedotteeseen

Kiintiöpakolaisia Suomeen viime vuonna 730, osa haastatteluja tehtiin etänä

Kongon demokraattinen tasavalta ja Syyria korostuvat Suomeen vuonna 2020 saapuneissa kiintiöpakolaisissa. Tilasto julkaistiin tänään.

Kiintiöpakolaiset valitaan yleensä pakolaisleirillä tms. kotimaan ulkopuolisessa oleskelupaikassa tapahtuneen haastattelun jälkeen, mutta pandemian aikana on otettu käyttöön etähaastattelut, joiden perusteella 151:lle syyrialaiselle on myönnetty pakolais-status Suomessa. 211 kongolaista on hyväksytty osin asiakirjojen perusteella.

Maahanmuuttovirasto vastaa Suomeen valittavien kiintiöpakolaisten valinnasta. Kiintiöpakolaiset valitaan yleensä valintamatkoilla, joiden aikana Maahanmuuttoviraston, Suojelupoliisin ja ELY-keskuksen tai kunnan työntekijät haastattelevat UNHCR:n Suomelle esittämät kiintiöpakolaiset heidän asuinalueellaan. Maahanmuuttovirasto tekee päätökset valinnoista matkan jälkeen.

Suomeen valitut kiintiöpakolaiset vuonna 2020:

 • Valintamatkan kohde tai valintatapa/ valittuja henkilöitä/ Valitut/ Valittujen pakolaisten kansalaisuus:
 • Turkki, maaliskuu, valintamatka paikanpäälle/ 249/ Syyrialaisia 248, yksi kansalaisuudeton. (Muut perheenjäsenet Syyrian kansalaisia.)
 • Sambia, kesäkuu, asiakirjavalinta/ 211/ Kongon demokraattisen tasavallan kansalaisia.
 • Libanon, syyskuu, etähaastattelut/ 151/ Syyrialaisia.
 • Hätätapaukset/ asiakirjavalinta/ 119/ Eri kansalaisuuksia.

Suomeen hyväksyttiin vuonna 2020 yhteensä 730 kiintiöpakolaista, kiintiön ollessa 850. Hyväksyttyjen kokonaismäärästä 661 on saapunut Suomeen vuoden 2020 aikana. Suomeen kiintiöpakolaisiksi hyväksytyistä 399:stä syyrialaisesta kaikki eivät ole vielä tulleet maahan. Tässä joukossa ovat sekä Turkista että Libanonista hyväksytyt. Maahanmuuttoviraston päätöksenteon jälkeen syntyneet lapset eivät ole tulleiden laskelmassa. Ainoa valintamatka, jolla henkilöitä haastateltiin paikanpäällä, tapahtui Ankaraan Turkissa. Libyasta Nigeriin evakuoidut, jotka olivat enimmäkseen eritrealaisia, etähaastateltiin vuodenvaihteessa.

Lisäkysymykseemme vastasi Migristä Pia Pirkola-Mercier: ”Suomen vuotuisesta pakolaiskiintiöstä osa on varattu hätätapauksille, jotka UNHCR arvioi erittäin kiireellisiksi (emergency, välitön uhka turvallisuudelle, palautuksen uhka, kiireellinen sairaustapaus tai muu vakava henkeä uhkaava tekijä) tai kiireellisiksi (urgent, vakava sairaus tai pakolaisen muu haavoittuva tilanne vaatii nopeutettua uudelleensijoittamista). UNHCR voi esittää hätätapauksia ilman alue- tai kansalaisuusrajoituksia, joten mukana voi olla siis myös syyrialaisia. Viime vuonna hätätapauksia valittiin yhteensä 119.”

Suurimmassa osassa Syyriaa sota on päättynyt jo vuosia sitten. Maan itäosa on joitain terrori-iskuja lukuunottamatta ollut rauhallinen, -poisluettuna Turkin hyökkäys Koillis-Syyriaan syksyllä 2019. Olojen suhteellisesta rauhallisuudesta kertoo, että kurdien ylläpitämä itsehallinto aloitti epäiltyjen islamistikapinallisten vapauttamisen eristysleireistä viime syksynä. Tämä koskee terrorismista epäiltyjen perheenjäseniä ja jo rangaistuksensa suorittaneita ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) jäseniä. Syyrian hallituksen valvomalta alueelta paenneet ovat aloittaneet paluunsa naapurimaista jo vuonna 2018, presidentti Bashar al-Assadin luvattua armahduksen opposition taistelijoille. Sota Syyriassa jatkuu tällä hetkellä vain Idlibin maakunnassa, missä jihadisteilla on alue hallussaan, ja Turkin miehityksenä Koillis-Syyriassa.

Vuonna 2018 uutisoimme syyrialaisten pakolaisten joukkopaluusta kotimaahansa Jordaniasta ja Libanonista. Video: TRT

Syyria: Pakolaisten kotiinpaluu Jordaniasta vauhdissa

2 Comments

 1. murre riepunen
  5.3.2021 17:31

  Kongo onkin kuuluisa ” osaajista ” ovat maamme päättäjät vihdoin oivaltaneet, huolet tältä osin ohi….ehkä.

  Vastaa
 2. sampsa
  7.3.2021 08:12

  Sieltä on porukkaa lisää tulossa 5.3.2021

  Maahanmuuttovirasto: Vastaanottokeskustoiminta
  Ennakkoilmoitus/ markkinakartoitus – SOTE ja erityiset palvelut (TED F21) Maahanmuuttovirasto Lähdejärjestelmä Cloudia Kilpailutus Vastaanotettu Hilmaan 3.3.2021 13:00 Julkaistu Hilmassa 5.3.2021 13:05 Hyväksytty julkaistavaksi 8.3.2021 Ilmoituksen numero 2021-066535 TED numero 2021/S 046-116464

  https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/public/procurement/48933/notice/66535/details

  Hankinnan kohteena ovat ainakin laitos- ja asuntopohjaiset vastaanottokeskukset ja kokonaisuus, jossa vastaanottokeskus muodostuu laitos- ja asuntopohjaisen vastaanottokeskuksen yhdistelmästä. Vastaanottokeskuksen tulee tällöin kyetä järjestämään ja tuottamaan vastaanottokeskustoimintaa myös itse majoituksensa keskuksen ulkopuolella järjestäville turvapaikanhakijoille.

  https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/public/procurement/48933/notice/66535/overview

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top