Kilpailevatko kunnat pankkien kanssa: Hausjärvi oli antanut lainan yksityiselle firmalle

Hausjärven vt.kunnanjohtajan Aleksi Heikkilän vuonna 2015 yksityiselle yritykselle kunnan kassasta myöntämä laina on päätynyt poliisin tutkittavaksi. Epäilty rikos on virkavelvollisuuden rikkominen, josta enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

Laina tuli ilmi, kun Hausjärvi teetti vuoden 2018 tulinpäätöksen ulkopuolisella toimistolla, kunnan talousjohtajan ollessa tuolloin virkavapaalla. Heikkilä oli myöntänyt haltijavelkakirjalainaa 30 000 € yksityiselle yritykselle syyskuussa 2015. Toimenpide ei kuulu Suomessa kunnan toimialaan, ja rikkoo voimassaolevaa kunnallislakia. Ei ole tiedossa, miksi runsaasti hallintokokemusta omaavalta Heikkilältä on jäänyt tämä ristiriita huomaamatta, -kuten myös ettei tapahtunutta huomattu kunnassa tehtäessä tilinpäätöksiä 2015-2017.

Laina on nyt sanottu irti, ja kunta on tehnyt asiasta poliisille tutkintapyynnön. Muuta kunnanjohto ei olisi voinutkaan tehdä, joutumatta itse tutkinnan kohteeksi.

Aleksi Heikkilä:

 • Hausjärven kunnan hallintojohtaja 2010–2014,
 • Hausjärven hallinto- ja talousjohtaja 2015,
 • Hausjärven vt. kunnanjohtajana 2015–2016.
 • Äänekosken kaupunki: Hallintojohtajana 31.10.2016 alkaen. Hallituksen jäsen OP Keski-Uusimaa. KTM. HM. Kiinnostuksen kohteita kunta-ala, pankit ja rahoitus, kuvataide ja teatteri.”

Hausjärven nykyisen kunnanjohtajan mukaan kunta ei voi myöntää lainoja muille kuin itse 100%:sesti omistamilleen yrityksille. Laina on nyttemmin irtisanottu, ja kyseisellä yrityksellä on kolme kuukautta aikaa maksaa se takaisin kunnalle. Kuinka yleisiä tämänkaltaiset tapaukset ovat niissä kunnissa, joissa talousjohtaja ei ole virkavapaalla, vaan tilinpäätökset ja talousarviot tehdään ”perhepiirissä”, siitä ei ole maankattavaa kokonaiskuvaa. Esson-baarin taksikuski-pöydässä kuulluun mukaan ei ole epätavanomaista, jos kunnanpomot, paikalliset pankinjohtajat ja kunnan päätöksistä hyötyvät yrittäjät muodostavat paikallispoliitikkojen kanssa ns. kunnallisnyrkin, jonka vaikutusvalta ei näy eikä kuulu, mutta tuntuu.

Asiasta kertoi Hämeen Sanomat 13.03.2019. Extra ei tavoittanut Heikkilää kommenttia varten.

1 Comment

 1. Janis Petke
  16.3.2019 16:54

  Toottakai sitä nyt tuetaan muurariveljeä ja hänen firmaansa

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top