Kilpikonnat osaavat suunnistaa GPS-tarkkuudella, mutta paikat muuttuvat

Malediivien saarivaltiossa rakennettiin uusi kiitotie lentokentälle, peittäen rannan jolla kilpikonnat ovat munineet perinteisesti. Merikilpikonnat kiertävät suurimman osan aikaansa maailman merillä, mutta osaavat jollakin tuntemattomalla tavalla löytää niille saarille, joiden hiekkarannoille ne laskevat munansa. Joskus maankäyttö tuhoaa munimispaikan, kuten nyt on käynyt: Kilpikonna on laskenut munansa kiitotielle..

Malediiveilla kuvatulle konnalle ei näytä kelvanneen jokin muu kohta saaren rannalla, vaan se on hakeutunut juuri edellisvuotiselle munimispaikalleen, jota nyt peittää asfaltti. Tämä kertoo sekä hämmstyttävästä suunnistamiskyvystä, että huonosta reagoinnista ympäristön muutoksiin. Vasta aivan äskettäin sateliittipaikannuslaitteet, GPS-järjestelmä, pystyi metrien tarkkuuteen tai vieläkin tarkempaan. Kilpikonnat ovat siis osanneet löytää muistamansa paikat samalla tarkkuudella, kuin tavalliset GPS-vastaanottimet, jo miljoonia vuosia.

Kilpikonnat nousevat merestä rannoille öisin, ja eivät ilmeisesti turvaudu ensisijaisesti näkökykyynsä. Peitettyään munansa, ne palaavat mereen eivätkä ilmaannu saarelle ainakkaan yhteen vuoteen. Kuinka laajalla merialueella yksi konna liikkuu, se on vielä huonosti tunnettua.

Kilpikonnien munintarantoja pyritään nykyisin toisinpaikoin suojelemaan rakentamiselta ja häiritsevältä maankäytöltä, mutta suurimassa osassa Euroopan ulkopuolisia maita luonnonsuojelu ja eläinsuojelu ovat hyvin heikossa arvostuksessa. Kilpikonnia uhkaavat ihmisen lisäksi mm. rotat ja siat, joita on tahattomasti levitetty saarille.

Asiasta kertoi JM 16.04.2019.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top