Kirja á la Carte Eppu Nuotiolle tänä vuonna

Kirjalija Eppu Nuotio palkittiin tänään Turun kirjamessuilla Kirja á la Carte -palkinnolla dekkaristaan Anopinhammas. Kirja poikkeaa jännitys-painotteisesta dekkari-trendistä naisellisempaan ja syväpohtivampaan suuntaan. Anopinhampaan ”Miss Marple” toimii Martoissa, leipoo pullaa, ja ratkaisee ongelmia, -ei voimalla vaan sosiaalisella silmällä ja sensitiivisyydellä.

Päähenkilö, kuusikymppinen leskirouva Ellen Lähde, on Nuotion lukijoille tuttu jo aiemmista kirjoista, Myrkkykeiso-sarjasta jota Anopinhammaskin jatkaa. Romaanihenkilön nimen sanaleikki jo antaa odottaa, että olemme tekemisissä tavallista kiinnostavamman juonikertomuksen kanssa. Kirja ei petä odotuksia.

Kirjailija on taustoittanut hyvin pullantuoksuisen leskirouvansa: Kirjassa vilahtelevat ruokareseptit ja keittiössä puuhailun kuvaukset ovat relevanttia tietoa kokkaamisesta kiinnostuneille. Että Nuotio on huolellinen fiktiivihenkilönsä elämänpiirin arkisissa yksityiskohdissa, tukee tämän profilointia: Viisaus jolla ongelmia ratkotaan, lähtee arjesta ja kokemuksen tuomasta ymmärryskyvystä. Dekkari-lajissa vallitsee nykyisin hiukan toisenlaisen trendi: henkilönsä ovat kalpeita ja kapea-alaisesti kuvattuja, ja hieman kirjallisia.

Jännitys ja mukaansatempaavuus eivät aina lähde tapahtumien nopeatempoisuudesta ja jonkinlaisesta rajuudesta. Dramaattisuus ja jännittävyys voivat piillä arkisemmassakin ympäristössä, mutta sieltä sen löytäminen vaatii dekkarimaista huomiokykyä ja elämän ymmärtämistä. Arvosteluraadin valintaa voidaan pitää onnistuneena.

Kirja á la Carte jaettiin ränä vuonna kolmannen kerran.

1 Comment

  1. Hillosilmä
    6.10.2018 13:44

    Olen yhden Nuotion kirjan erehdyksessä lukenut. Oli aika paksua propagandaa romaanin muodossa. Eipä tarvitse toista avata.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top