Kustantaja ja kuvaaja / Johnny Kniga

Kirja-arvostelussa: Jo Nesbø, Verikuu

Todellisuuspakoon joulukuun synkkyyteen käy hyvin norjalaisen dekkarikirjailija Jo Nesbøn uusin romaani Verikuu. Nesbøn lukijoille tuttu etsivä Harry Hole on tarinan alkumetreillä itsekin surkealla tuulella ja tutkii maailmaa lähinnä losangelesilaisten kapakoiden tuoppien läpi, vailla tulevaisuutta ja päämäärää.

Sellainen ilmaantuu kuitenkin nopeasti kun draama hyppää yhden lennon aikana takaisin norjalaisiin ympyröihin. Kiinteistöpohatta Markus Røedin ympärillä sattuu ja tapahtuu, muunmuassa kaksi nuoren naisen odottamatonta katoamista. Harry saa tiukkojen ja ”hieman” yliampuvien käänteiden kautta menolipun takaisin Norjaan ja elämänhalunsa samalla takaisin.

Kustantaja ja kuvaaja / Johnny Kniga
Kustantaja ja kuvaaja / Johnny Kniga
Rakastetun Rakelin menetys tuntuu silti koko ajan taustalla ja yhdessä elämän sanoinkuvaamattoman merkityksettömyyden kanssa ajaa tarinan sankaria repsahtamaan juomaan. Silti, Harry Hole tuntuu aina kuitenkin ylittävän omat heikkoutensa ja nousemaan vaikeuksiensa yläpuolelle.
Tuntuu aina Nesbøjä lukiessa, että muut hahmot paitsi Harry Hole ja tarinan rikolliset ovat staattisia ja tarvitaan lisää draamaa. Nesbø osaa kyllä tuoda silti esiin eri hahmojen psykologisia puolia ja luoda tunnelmaa. Tässä romaanissa pidin erityisesti siitä miten Lucillea ja Katrinea kuvattiin. Tarinan pahis sen sijaan tuntui epäuskottavalta ja jotkin tarinan palaset eivät mielestäni sopineet yhteen.
En itse niin lukijana perusta liiasta realismista rikostarinoissa, koska se tuntuu olevan pois aina draamasta. Tässä romaanissa oli toisaalta niin paljon henkilöhahmoja ja poukkoileva kerrontatyyli, että johtolankojen seuraaminen kävi lukijallekin haastavaksi.
Erityisen hyvää kuitenkin oli ettei tarinassa ollut ennalta-arvattavuutta vaan juonellisia yllätyksiä tarjottiin lukijalle loppuun asti. Kirja kannattaa mielestäni lukea yhdeltä istumalta jos mahdollista. Suosittelen tätä siis vaikka viikonloppuillan tai joulun lukemistoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top