Kirkkoja vandalisoitu Azerbaidzanille luovutetussa osassa Nagorno Karabakhia

Armenialaisten asuttama Sushin (Sushan) kaupunki luovutettiin Azerbaidzanin armeijan haltuun Venäjän välittämässä aseleposopimuksessa 10.11., joka lopetti Azerbaidzanin ja Armenian syyskuussa alkaneen sodan. Tietojen mukaan kaupungissa on meneillään kulttuurikatastrofi.

Uusimmat tiedot kaupungista kertovat uskonnollisten rakennusten ja kulttuurimuistomerkkien tuhoamisesta azerien ja heidän apujoukkojensa toimesta. Pyhän Johanneksen Mkrtichin kirkko on yksi tuhotuista kohteista.

Armenian kuningaskunta omaksui kristinuskon ensimmäisenä valtiona 300-luvulla jKr., ja maassa on rakennettu siitä alkaen runsaasti kirkkoja ja luostareita. Armenia on joutunut usein islamilaisten ahdistamaksi, ja on 1800-luvulta alkaen turvautunut Venäjään, jonka tsaarit ilmoittivat olevansa sekä kristinuskon että uskonnonvapauden suojelijoita. Historiallisen Armenian pääosa joutui Turkin valtakunnan alaisuuteen, ja 1910-luvulla siellä kansanmurhattiin 1,5 miljoonaa armenialaista. Venäjälle joutunut osa itsenäistyi v.1918, ja liittyi v.1920 ensin Trans-Kaukasian neuvostotasavaltaan ja sitten v.1921 Neuvostoliittoon. Armenia itsenäistyi uudelleen NL:n hajottua v.1991.

Sushin (Sushan) kaupunki oli Nagorno-Karabakhin alueen merkittävin asutuskeskus vuonna 1920 tapahtuneeseen joukkomurhaan asti. Silloin turkkilaismieliset azerit tappoivat useimmat kaupungin armenialaisista asukkaista, ja polttivat kaupungin keskustan. Neuvostoaikaiset huomioitsijat mainitsevat, ettei kaupunki toipunut tuhosta.

Maaliskuun 23.-26. välisenä aikana sai Sushissa surmansa arviolta 20 000 armenialaista, ja kaksituhatta rakennusta tuhoutui.

Hävittäessään kirkkoja ja kulttuurimuistomerkkejä Turkin tukemat azerit pyrkivät poistamaan näkyvistä valtaamansa alueen armenialaisen ja kristillisen historian. Turkin Azerbaidzaniin tuomien syyrialaisten palkkasoturien joukossa on Syyrian sisällissodassa islamistisissa terroristiryhmissä taistelleita, myös ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) sotureita. Turkki ei ole kotiuttamassa näitä apujoukkojaan, vaikka sota päättyyi aselepoon.

Koko Armenian Catholicos Karekin II on lähettänyt viestin Venäjän federaation presidentille Vladimir Putinille. Viestissään hän kiittää häntä toimista armenialaisen perinnön säilyttämiseksi Karabakhissa.

2 Comments

 1. Ehkä kolmannen osapuolen riidankylväjä asialla
  20.11.2020 13:39

  Voi olla myös kolmannen osapuolen riidankylväjän väärän lipun operaatio, jossa lavastetaan syylliseksi taho, joka ei niin törkeitä oikeasti tehnyt. Suurin osa terrori-iskuista on väärän lipun operaaitioita. Esimerkkinä Australia, jossa heti terrori-iskun jälkeen takavarikoitiin yksityisaseet, sitten lähtivät perusoikeudet, ihmisoikeudet ja tuli covid NWO19 diktatuuri valepandemia Troijan hevosena. Farmareilta vietiin oikeus luonnon kasteluvesiin ja vesijohtovesi niin kallista että tilat konkurssissa, velkataakan nujertamia ja itsemurhasta tuli uusi muoti. Nämä tietysti sensuroidaan valtamediassa ja sosiaalisessa mediassa, jotka ovat molemmat maailmandiktatuuria tavoittelevien globalistien hallussa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   20.11.2020 14:32

   Ne ovat tehneet sitä Syyriassakin, mm. Afrinissa josta suurin osa Turkin palkkasotureita on lähtenyt.

   Tuhot ovat tapahtuneet armenialaisten poistuttua, ainakin kahdelle eri kirkolle Sushissa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top