Koillis-Syyrian autonominen hallinto syyttää Yhdysvaltoja ja Venäjää Turkin miehitysvyöhykkeellä tapahtuvista väkivaltaisuuksista

Turkin aloittama sotilaallinen tunkeutuminen Pohjois-Syyriaan syksyllä 2019 ”ratkaistiin” Turkin islamisti-presidentin Recep Tayyid Erdoganin tapaamisissa Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen kanssa 17.10. 2019 Ankarassa ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa 22.10. 2019 Sotshissa. Torstaina Koillis-Syyrian itsehallinto vetosi Yhdysvaltoihin ja Venäjään tämänhetkisen väkivallan lopettamiseksi.

Turkin sallittiin miehittää leveä kaista Syyriaa maiden raja-alueella, ja siihen asti USA:n tukema kurdiarmeija suostui vetäytymään alueelta. Aikaansaadulla yhteisymmärryksellä pyrittiin tilanteen rauhoittamiseen -Syyrian ja kurdien kustannuksella- mutta kuinka kävikään?

Koillis-Syyria oli Turkin maahyökkäykseen syksyllä 2019 asti Syyrian rauhallisin osa, josta kurdien SDF, Syyrian demokraattiset voimat, olivat karkoittaneet ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh), ja pakolaiset palailivat alueelle, ja kirkot ja koulut avattiin. Erdoganin sotaretki palautti sodan alueelle.

Ulkovallat ja Syyrian ”sisällis”sotaan sekaantuneet valtiot reagoivat Turkin sooloiluun kukin tavallaan. Syyriassa oli tuolloin monenlaisia sotavoimia, ja presidentti Bashar al-Assad muisti korostaa, että ulkovalloista vain Venäjä ja Iran ovat maassa laillisesti, hallituksen kutsusta. Muut -Turkki ja Yhdysvallat– ovat laittomia maahantunkeutujia. Tilannetta mutkisti sekin, että NATO-maat USA ja Turkki olivat eri puolilla.

Syyrian sisäinen kolmiodraama oli Assadin hallituksen ja kurdien SDF:n sota toisiaan vastaan, molempien taistellessa islamisteja (”ISIS”, al-Qaeda/Nusra, Turkki) vastaan. Kurdit olivat tukeutuneet Yhdysvaltoihin, jonka pako Syyriasta sai silloin samanlaisia piirteitä, kuin elokuinen paniikinomainen vetäytyminen Afganistanista. Kurdit eivät kuitenkaan roikkuneet jenkki-lentsikoiden laskutelineissä, vaan jäivät puolustamaan omiaan, -ja lähestyivät al-Assadia ja Venäjää.

Erdoganin sopimukset Pencen ja Putinin kanssa ”laillistivat” Erdon jonkinlaiseksi ”rauhanvyöhykkeeksi” julistaman alueen anastamisen. Kurdi-itsehallinto taipui vetämään armeijansa alueelta, -ja pettyi: Rauhaa ei tullut ja turkkilaistaustaisten miliisien terrori alueen asukkaita -kurdeja, kristittyjä, jezidejä- kohtaan alkoi uudelleen. SDF/YPG oli tehnyt siitä jo kerran lopun, ja nyt entiset IS:n jihadistit tulivat uudelleen, Turkin lipun alla.

Tilanne tänään

Torstaina (28.10.) Pohjois- ja Itä-Syyrian autonomisen hallinnon (Autonomous Adminstration of North-East Syria, AANES) Eufratin alueen toimeenpaneva neuvosto ilmoitti pitävänsä USA:n johtamaa globaalia koalitiota ja Venäjää vastuussa Turkin äskeisistä hyökkäyksistä Kobanin alueelle Pohjois-Syyriassa.

AANES luettelee kannanotossaan Turkin väkivaltaisuuksia, mm. drone-iskuja jotka ovat jatkoa syksystä 2019 alkaneelle kampanjalle painostaa alueen väestöä poistumaan, pakolaisiksi Syyrian muihin osiin tai ulkomaille. Turkki on asuttanut alueelle tukemiensa aseellisten joukkioiden perheenjäseniä ja muita Turkille lojaaleja ryhmiä, -koteihin joiden omistajat on ajettu pois väkivalloin.

”Näillä loukkauksilla ja hyökkäyksillä pyritään vaikuttamaan vakauteen ja turvallisuuteen autonomisen hallinnon alueilla ja luomaan eräänlainen kaaos”, Eufratin alueen toimeenpanevan neuvoston puheenjohtaja Muhammad Shahin sanoi uutistoimiston mukaan lehdistötilaisuudessa yhdessä Kobanin ja Tel Abyadin yhteispuheenjohtajien kanssa.

Venäläisen ja Turkin tulitaukosopimuksen (viittaa Sotshin pöytäkirjaan) mukaisesti, Turkin otettua hallintaansa Tel Abyadin ja Sere Kaniyen (Ras al-Ain),  Syyrian demokraattiset voimat (SDF) suostuivat vetäytymään 30 kilometriä etelään Turkin rajalta, jotta Turkki ei voisi sillä verukkeella, sen kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvaan  uhkaan vedoten, jatkaa hyökkäystään, kertoi Shahin.

”(Sotshin) sopimus antoi Syyrian ja Turkin rajalla oleville venäläisille joukoille tehtäväksi ylläpitää turvallisuutta ja vakautta alueella.”

Shahin siis syyttää Venäjää laiminlyönnistä Sotshin sopimuksen toteutumisen valvonnassa, mutta myös Yhdysvallat saa risuja: Shahin vetosi Yhdysvaltain johtamaan globaaliin koalitioon ja piti sitä vastuussa näistä hyökkäyksistä, koska AANES, alueen väestö ja SDF olivat koalition kumppaneita ISIS:n kukistamisessa. Shahin jatkoi huomauttamalla, että myös Venäjän hallitus on vastuussa näistä hyökkäyksistä, sillä alueen suojeleminen sekä sen turvallisuuden ja vakauden ylläpitäminen kuuluu sen tehtäviin SDF:n ja Venäjän välillä allekirjoitettujen sopimusten mukaisesti.

Tel Abyadin alueen varapuheenjohtaja Hazza’ Muhammad sanoi tiedotustilaisuudessa, että Turkki jatkaa edelleen hyökkäyksiä Tel Abyadin alueita, erityisesti Ain Issan kaupunkia ja M4-valtatien linjaa vastaan. M4 on Syyrian taloudelle elintärkeä väylä, joka yhdistää Koillis-Syyrian maan läntiseen osaan. Tien vaikutuspiirissä on Syyrian taloudellisesti aktiivisin osa, ja Erdoganin syys-offensiivi 2019 pyrki juuri tämän väylän katkaisemiseen.

Koillis-Syyriassa liikkuu tätä kirjoitettaessa turkkilaisia, venäläisiä ja amerikkalaisia sotilaspartioita, joiden tehtäväksi ilmoitetaan turvallisuuden ja rauhan varmistaminen. Kuten edellä ilmeni, näitä asioita ei Koillis-Syyriassa ole. Paikalliset asukkaat ovat osoittaneet useita kertoja mieltään po. sotilaallista läsnäoloa vastaan, ja mm. amerikkalaisia partioita on ajettu pois asutuskeskuksista kivittämällä.

Luettavaa:

Koillis-Syyrian autonomisen hallinnon edustajat Kobanissa vetoavat Yhdysvaltoihin ja Venäjään Turkin vuoden 2019 hyökkäyksen jälkeisen tulitaukosopimuksen toteuttamiseksi.

Sere-Kaniyen asukkaat vaativat kansainvälistä yhteisöä poistamaan ”ISIS:n” kaupungistaan.

Normaali elämä on kuitenkin sitkeästi palaamassa: Kobanin yliopiston Ensimmäiset valmistuneet opiskelijat sisällissodan jälkeen.

Syyriassa sunnuntaina: Turkki lisää joukkoja, Venäjä pommitti Turkin proxyjen asemia

USA hyväksyy Turkin ”turvallisuusvyöhykkeen” Pohjois-Syyriassa?

Trump jättää Syyrian Erdoganille? Huolestuttava twiitti

Macron, Merkel, Putin ja Erdogan koolla Istanbulissa: Syyrian tilanne puheena (VIDEO)

Venäjän ja Turkin yhteiset sotapoliisipartiot loppuvat Syyriassa?

Erdogan ja Putin keskustelleet puhelimitse, tapaaminen mahdollinen?

Syyrian presidentti syyttää Erdogania Muslimiveljeskunnan edustajaksi

3 Comments

 1. Obelix
  29.10.2021 18:01

  Onpas varsinainen ”sekametelisoppa”! Alueella sählätään jo niin maan p****leesti, että koko show alkaa vaikuttamaan jopa niin keinotekoiselta näytökseltä, että kalsaritkin vaihtanevat siellä omistajaa päivittäin. Ihmishengillä ei tietenkään ole mitään arvoa näille suurpelureille…sikäli mielenkiintoista, että jokainen peliin osallistuja varmasti tuntee termin HARMAGEDON ja Raamatun _ennustukset_ siitä, mitä tulee tapahtumaan juuri ennen ko. pelin alkua, puhumattakaan näiden peliin halukkaasti osallistujien henkilökohtaisen lopullisesta lopputuloksesta.

  Ps. Ehkäpä ihan hyvä niin?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   29.10.2021 18:22

   ”Turkin ja Venäjän presidentit ovat tänään (22.10. 2019) kokoustaneet Sotshissa Venäjällä Syyrian Arabitasavallan asioista, joihin molempien maat ovat sotkeutuneet.

   Erdoganin ja Putinin sopimus lyhyesti:

   Turkki ja Venäjä partioivat yhdessä 10km levyisellä vyohykkeellä pitkin rajaa.
   Syyrian hallituksen armeija huolehtii siitä, että kurdiarmeija YPG poistuu ”turvallisuusvyöhykkeeltä” 32km etäisyydelle rajasta.
   Laittomasti Syyrian alueella olevat ulkomaiset joukot poistetaan.”

   https://uutisiahauskastijakiinnostavasti.wordpress.com/2019/10/22/viiden-tunnin-vaanto-mita-putosi-kulhoon/

   Kurdit suostuivat sopimukseen, jonka USA ja Venäjä sopivat Erdo-kaanin kanssa heitä kuulematta, ja odottivat että kummisedät valvovat että Erdo noudattaa sopimusta.

   Vastaa
 2. juha II
  30.10.2021 00:14

  Tänne tuodaan arabeja ka kaikki menee päin persettä!

  Syyriaan tunkevat kysymättä länsivallat ja Venäjä kutsusta ja kaikki menee Syyriassa päin persettä!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top