Koillis-Syyrian itsehallinto tyhjentää al-Holin leiriä syyrialaisista (VIDEO)

Koillis-Syyrian itsehallinto Autonomous Adminstration of North-East Syria (AANES) vapautti eilen al-Holin internointileiriltä 48 syyrialaista perhettä, yhteensä 149 henkilöä. Vapautus perustui Syyrian Demokraattisen Neuvoston (SDC) ja itäisen Syyrian arabiheimojen perinteisten johtajien, sheikkien, tekemään sopimukseen.

Al-Holin (al-Hawl) leiriin Hasakahin maakunnassa Koillis-Syyrian itsehallintoalueella internoitiin terroristijärjestö ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) toimintaan osallistuneita ja järjestön sotureiden perheenjäseniä IS:n tultua kukistetuksi vuonna 2018. Järjestöllä ei ole tällä hetkellä hallussaan alueita, mutta se tekee yhä terrori-iskuja Syyriassa.

Eilen vapautetut 48 syyrialaista perhettä lähetettiin kotiseudulleen Deir ez-Zoriin, jossa paikallinen arabiheimo, johon he kuuluvat, huolehtii heistä.  SDC ja heimon vanhimmat ovat sopineet näiden perheiden vapauttamisesta ja luovuttamisesta heimolle. Vastaavanlaisia sopimuksia on tehty SDC:n ja heimojen välillä aiemminkin, osana kurdien dominoimana pidetyn AANES-hallinnon ja arabiheimojen välisen kitkan poistamista. Sopimuksiin ilmeisesti sisältyy vapautettujen pitäminen poissa ääri-islamistisesta toiminnasta heimojen toimesta.

Arabiheimojen ja kurdien välistä jännitystä on yritetty lietsoa Koillis-Syyrian itsehallintoalueella sekä IS:n että myös Damaskoksen hallituksen edustajien toimesta. Itsehallinnon ja keskushallinnon suhteet ovat kompleksiset, eikä AANES:lla ole vahvistettua perustuslaillista statusta Syyriassa. Itsehallinto muodostui alueelle, kun IS:n jihadistit olivat karkoittaneet hallituksen joukot ja viranomaiset alueelta vuonna 2014, ja kurdijoukot YPG valtasivat alueen takaisin Yhdysvaltain johtaman liittoutuman tuella, pitäen alueet hallussaan. Amerikkalaisten poistuttua kurdit ovat lähentyneet Damaskoksen hallitusta.

Edellinen ryhmä arabi-internoituja, 18 perhettä, lähetettiin Deir ez-Zoriin 21.10. Vapautuksia on tehty lokakuusta 2020 alkaen, jonka jälkeen leiriltä on lähtenyt 1 226 perhettä -4 549 henkilöä- ja nyt vapautetut.  15 650 perhettä -57 566 jäsentä- on vielä internoituina al-Holissa. Syyrialainen uutistoimisto haastatteli asiasta Munir Muhammedia al-Holin leirihallinnosta.

 

Luettavaa:


Video: North Press.

2 Comments

 1. juha II
  9.11.2021 00:24

  Jos ovat tarpeeksi pahoja niin tänne vaan. Mutta saamme tapella Ruotsin kanssa heistä aivan nykyhallituksen ”tietoisuuden” tasolle!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   9.11.2021 01:06

   Ruotsin demareillä kuullemma järki jo herää?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top