Kokoomuksen Heikki Vestman kysyi Carunasta ja siirtohinnoista

Eduskunnan eilisen kyselytunnin mielenkiintoisia mutta vähän huomattuja kohokohtia oli Kokoomuksen kansanedustajan Heikki Vestmanin suullinen kysymys sähkön siirtohintojen kohtuullistamisesta.

Heikki Vestman kysyy:

Arvoisa puhemies! Korona on ajanut talouden kriisiin. Kokoomus haluaa vahvistaa ihmisten ostovoimaa ja laittaa stopin sähköverkkomonopolilla rahastamiselle. Olemme tehneet lakipaketin sähkön siirtohintojen pistämiseksi kuriin.  Ihmiset ovat liiaksi monopolin armoilla, sähkönsiirtoa kun ei voi kilpailuttaa. Nykytila kustantaa suomalaisille jopa miljoona euroa ylimääräistä joka ikinen päivä, ja hinnat vain nousevat.

Esityksemme leikkaa tutkitusti perusteettomia monopolivoittoja jopa 400 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä raha kuuluu ihmisille ja kulutukseen. Monet ovat kritisoineet sähköverkkoverkkojen myyntiä, syystäkin. Voivottelu ei kuitenkaan auta — siirtohintoja voimme korjata. Siksi autoimme hallitusta tällä valmiilla lakiesityksellä. Ministeri Lintilä, miksi ette tartu nyt tähän esitykseemme? Puolustatteko suomalaisia kuluttajia ja yrittäjiä vai monopolilla rahastamista?

Elinkeinoministeri Mika Lintilä totesi vastauspuheenvuorossaan:

Arvoisa rouva puhemies! En ala muistelemaan historiaa, mistä nämä kaikki ovat alkaneet, [Välihuutoja] mutta sen verran voin edustaja Vestmanille sanoa, että asian tiimoilta on tulossa hallituksen esitys syksyllä. Eli kyllä tähän on tartuttu, ja syksyllä saatte hallituksen esityksen tänne eduskuntaan käsiteltäväksi.

Te olette aiemmin jo kysynyt, miksei ole tuotu sitä tänne. Meillä on yhteisesti sovittu pelisäännöistä, että tämän koronan aikana ei tuoda tänne esityksiä, joilla on tunteita ja debattia herättävää vaikutusta, ja minä kunnioitan parlamentarismia niin paljon, että en tuo sellaista esitystä, joka voi olla kiistanalainen, sinä aikana tänne.

Vestmanin kysymys on nähtävissä eduskunnan videotallenteella kohdassa 00:49:22.

Videointi: Eduskunta.

Vastauksessaan ministeri Lintilän vastaukseeen Vestman muistutti mm. mega-luokan lisäbudjeteista:

Hallitushan on vasta tuonut eduskuntaan historian suurimman lisätalousarvion, jossa elvytetään velaksi jopa Ähtärin pandoja, ja nyt te sanotte, ettei ostovoiman vahvistaminen siirtohintoja alentamalla käy. Tämän valintanne vuoksi yksin Carunan monopoliparoneille kertyy joka päivä 300 000 euroa tuottoa tyhjästä.

Ministeri Lintilä, onko teistä oikein, että tässä tilanteessa verkkomonopolin omistaja saa pääomalleen todellisuudessa yli 30 prosentin tuoton? Lupaatteko tässä eduskunnalle, että hallitus puuttuu lailla tähän monopolituottoon?

Lintilä kommentoi muistuttamalla Kokoomuksen mukanaolosta kiisteltyä Caruna-päätöstä tehtäessä: ”Arvostan, edustaja Vestman, erittäin paljon sitä, että olette valmiit korjaamaan teidän tekemäänne virhettä…”

Pia Kauma (Kokoomus) jatkoi muistamalla tarkemmin energiansiirtoverkkojen myymisen vaiheita: ”Ministeri Lintilälle voin todeta heti kärkeen, että se oli ministeri Haavisto, joka ehdotti niitä Carunan verkkoja.”

Arja Juvonen (Perussuomalaiset) muistutti puolueensa silloisesta kannasta, energiaverkkoja myytäessä:

Arvoisa rouva puhemies! Perussuomalaiset ovat toimineet johdonmukaisesti. Me vastustimme Caruna-kauppoja. Olemme myös useassa vaihtoehtobudjetissa ottaneet esille sähköhintojen halpuuttamisen, sähkön siirtohintojen halpuuttamisen, ja ette te, kokoomus, esimerkiksi viime kaudella tätä asiaa kuulleet. Tietysti on hyvä, että nyt kuulette.

Omakotoväen ja kuluttajien viestit siirtomaksujen kohtuuttomuudesta ovat siis tulleet vihdoinkin kuulluksi Arkadianmäellä.

Heikki Vestmanin kysymys ja keskustelu aiheesta on kokonaisuudessaan luettavissa eduskunnan pöytäkirjasta.

3 Comments

 1. Näennäiskilpailua ja näennäisyksityistämistä
  12.6.2020 15:33

  Enpä jaksaisi uskoa että sähkön jakelussa olisi todellinen vapaa hintakilpailu, vaan enemmänkin sovittu näennäinen kilpailu, jossa tuotot jaetaan sovitusti tavalla tai toisella näennäisten ”vihollisten” – käytännössä läheisten (sala-)kavereiden kesken. Valtion yritysten yksityistäminen on tuskin todellista yksityistämistä. Luomme uuden yhtiön, joka saa automaattisesti vanhat asiakkaat ja uusia valtion verorahoitteisia projekteja. Näin me päättäjät siirrämme ”ovelasti” verovaroja uuden yhtiön kautta tavalla tai toisella omaan tai läheistemme pussiin.

  Vastaa
 2. Niin tai näin, se on aina väärinpäin.
  12.6.2020 17:25

  Aina ne tekosyyt keksitään hintojen nostelulle, ja uusille maksuille. Hullummaksi vain menee aina.

  Vastaa
 3. Puolueeton
  12.6.2020 18:22

  Oppositio moittii eteläisen Euroopan talouden hoitoa. Nehän ovat hoitaneet maittensa edut erinomaisesti ainakin Espanjan osalta, jota tunnen. Espanjan tieverkko on Euroopan parhaita, uusiutuvan energian käyttökin taitaa olla kärkisijoilla. Terveydenhoito ilmaista. Lainarahaa on tarvittu suuret määrät.
  Nyt sitten EUn avulla Saksan ja Ranskan lainaajapankit turvataan Suomenkin avulla. Näin EU toimii valtioidensa parhaaksi pohjoisia ja itäisiä osia lukuunottamatta. Suomen on ja on ollut pakko olla mukana EUssa Venäjän uhkan tähden – vai onko nykyinen uhkakuva vain joidenkin typerää EU-politiikkaa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top