Kokoomuksen Sofia Vikman vetoaa pääministeri Mariniin: Coxaa ja Sydänsairaalaa ei pelasteta puheilla vaan teoilla!

Kokoomuksen kansanedustaja on syvästi huolissaan tekonivelsairaala Coxan ja Sydänsairaalan kohtalosta, jos hallituksen sote-uudistus astuu voimaan.

Kansanedustaja Sofia Vikman mukaan sairaaloiden nykymuotoinen toiminta vaarantuu tai jopa päättyy, jos pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-malli runnotaan läpi eduskunnassa.

Coxa ja Sydänsairaala on pelastettava. Hoitotulokset ovat erinomaisia – potilaat ja henkilöstö ovat tyytyväisiä. Pirkanmaan helmien toiminta on turvattava, ja ihmisten palveluita huonontava ja kustannuksia kasvattava maakuntauudistus kuopattava”, Vikman vaatii.

Vikmanin mukaan hallituksen sote-esityksen mukaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin omistuksessa olevat Coxa ja Sydänsairaala eivät pystyisi jatkamaan toimintaansa nykymuodossa. Vikman viittaa mm. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen yliopistollisen sairaalan asiantuntijalausuntoon, joka annettiin eduskunnan hallintovaliokunnalle 3.3.2021.

”Perhe- ja peruspalveluministeri yrittää puhua mustaa valkoiseksi väittäessään, että Coxan ja Sydänsairaalan kohtalo olisi pelastettu. Näin ei todellisuudessa ole. Puheita on kuultu, mutta toistaiseksi hallituksen teot puuttuvat. Perustuslakivaliokunnan näkemyksen mukaan mitään ehdotonta estettä julkisomisteisen yrityksen ehdotettua laajemmalle asemalle osana omaa tuotantoa ei ole, mutta jostain syystä hallitus ei ole valmis muuttamaan omaa sote-esitystään”, Vikman sanoo.

Miksi toimivat osat rikotaan?

”Miksi hallitus rikkoo sote-uudistuksellaan soten toimivimmat osat, eli huippuluokan sairaalat? Ei kai tämä voi olla sote-uudistuksen tavoite? Vetoan pääministeri Mariniin, että hän pirkanmaalaisena pääministerinä pistäisi tälle stopin. Coxaa ja Sydänsairaalaa ei pelasteta puheilla vaan teoilla!” Vikman sanoo.

Vikman korostaa, että Coxan ja Sydänsairaalan pelastaminen ei saa jäädä myöhemmin ratkaistavaksi ja pelkkien kauniiden puheiden varaan.

Sote-pakettia runnotaan läpi kiireellä, seurauksista välittämättä

”Näyttää siltä, että hallitus haluaa runnoa valuvikaisen sote-paketin läpi kiireellä ja jättää jälkeenpäin mietittäväksi voidaanko Sydänsairaalan ja Coxan toiminta turvata myöhemmin säädettävillä muutoksilla. Se jättää nämä Pirkanmaan helmet raastavaan epävarmuuteen ja vaarantaa niiden toiminnan jatkon”, sanoo Vikman.

4 Comments

 1. Yhteiskunnan tuki pois
  30.5.2021 12:10

  Miksi? Ne ottavat yksityisinä rahaa yhteiskunnan kassasta ja koska yhteiskunnan kassassa ei ole rahaa, niin sinne syntyy jonot. Yhteiskunnalta palkkaa saavat lääkärit ottavat palkattomai päiviä voidakseen operoida yksityisellä puolella. 350e/h voittaa yhteiskunnan palkan ja siksi lääkäreitä ei ole julkisella puolella ja taas tulee enemmän jonoja. Viran ne kuitenkin pitää että pääsee sinne jos yksityispuolella ei halua tehdä töitä tai ei ole töitä.

  Samanlainen järjestelmä kuin hammaslääkäripuolella, olisi parempi. Ne jotka käyttävät yksityistä, maksavat siitä itse kaiken. Silloin markkinatalosu toteutusi ja yhteikunnan puoli saisi rahaa. Joku lonkkalaikkauskin tehdään coxassa 7500e/pari. Ja ihmiset on tyytyväisiä että saatiin kuntoon. Mutta eivät tiedä että julkisista rahoista laskutetaan erotus joka kokonaishinnaltaaan on 50 000e/lonkka. Eli siltä kunnalta jonka asukas on, lsakutetaan 92300e. Ja siten vielä sanotaan että ”julkinen terveydenhuolto on kallista, mikää raha ei riitä”.

  Tämä ajaa siihen että pienen kunnan budjetoidut määrärahat loppuvat usein jo ennen kesäkuuta. Ja sen jälkeen jos joku tarvitsee esim. sydämensiirron, niin lääkäri soittaaa kunnanjohtajalle ja kysyy että ”onko rahaa?”. Jos ei ole, niin ko. henkilö odottaa seuraavan vuodenvaihteen yli. Näin toimii potilasjono.

  Ei muuta kuin markkinatalous voimiinsa.

  Vastaa
 2. Obelix
  30.5.2021 14:07

  ”Miksi hallitus rikkoo sote-uudistuksellaan soten toimivimmat osat, eli huippuluokan sairaalat?”

  Kysymys: Jos mille hyvänsä punaviherhallitukselle antaa 3 eri vaihtoehtoa, mistä hyvänsä asiasta, joista voi valita, niin minkäköhän allaolevista vaihtoehdoista punavihreät aina valitsevat?

  1. Kokonaistalouden kannalta parhaan ratkaisun
  2. Nahkapäätöksen
  3. Helvetin huonon, tarpeettoman ja kalliin ratkaisun

  Oikea vaihtoehto on tietenkin nro. 3, koska punavihreiden luonto on tasan sama kuin skorpionilla, jonka joutsen on ottanut selkäänsä viedäkseen sen turvaan tulvivan joen ylitse. Keskellä virtaa skorpioni sitten pistää joutsenta myrkkypistimellä niskaan, joutsen: miksi pistit minua, nyt me hukumme molemmat? Skorpioni: en voinut luonnolleni mitään, minun oli ihan pakko pistää, koska olen skorpioni.

  Vastaa
 3. juha II
  30.5.2021 15:19

  Kokoomuksen olisi koko puolueena aika herätä perseilyltään Marinin hallituksen kanssa ja keskittyä järkevään sekä edes auttavasti suomalaisia puolustavaan oppositiopolitiikkaan edes omassa maassa, vaikka nuo kuuluisat kolme kokoomuslaista arvoa ovatkin poljetut EU-arvojen jalkoihin!

  Marinin ”kimalais -hallitus” EI sitä ainakaan tee ja kaikkein vähiten valehteleva ”kiuruttelija”, joka huutaa tyhjän päällä seisovansa hallituksen toimien ”peruskalliolla”!

  Vastaa
 4. Puolueeton
  31.5.2021 11:27

  Sotekin on asia, johon tarvittaisiin perustuslakia, siis 5/6 hyväksyntä eduskunnassa tai siirto seuraaviin vaaleihin 2/3 enemmistöllä.
  Perustuslaki on sitä varten, ettei hetken ideologisesta mielipiteestä tehdä päätöksiä. Tai päätökset eivät saa johtua muutaman puolueen yhteisestä sopimuksesta. Kansalaisten elämään paljon merkitsevistä sopimuksista pitää olla laaj yhteisymmärrys, se on demokratiaa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top