Ainakin 20 kuollutta Intian-Kiinan raja-yhteenotossa

Kerroimme aiemmin intialaiseen tietoon tukeutuen kolmen intialaisen sotilaan kuolleen rajaselkkauksessa Ladakhissa, Kiinan ja Intian rajalla, maanantaina (15.06.). Hindustan Timesin 22:56 (Intian aikaa) päivitetyn uutisen mukaan Intian puolella on menehtyneitä 20, ja Kiinan joukoista tuntematon määrä.

Yhteenotto tapahtui Itä-LadakhissaGalwanin laaksossa, josta kiisteltiin jo aiemmin keväällä. Uutisen mukaan kiinalaiset eivät käyttäneet tilanteessa tuliaseita, vaan kuolemat aiheutettiin kivillä lyömällä tai heittämällä. Armeijan edustaja ei vahvista tätä tietoa. Surnmansasaanut upseeri oli uutisen mukaan everstin-arvoinen, ja hänen läsnäolonsa ilmeisesti liittyi rajaselkkauksista käytäviin neuvotteluihin. Alunperin ilmoitetun kolmen kuolemantaoauksen lisäksi 17 intialaista sotilasta on menehtynyt yhteenotossa saamiinsa vammoihin pitkään kestäneen sairaaloihin kuljettamisen aikana, johtuen vuoriston olosuhteista.

Väkivaltaan johtanut tilanne tapahtui kiistanalaisella rajalinjalla, jota on noudatettu Kiinan ja Intian edellisen rajasodan (1962) jälkeen. Ns. tosiasiallisen valvonnan linja (LAC) ei ole sopimuksella vahvistettu raja. Tämänhetkinen yhteenottojen sarja alkoi toukokuun 5.-6.  päivinä  Pangong Tso -järven lähellä. Aiemmissa yhteenotoissa touko- ja kesäkuussa on tapahtunut loukkaantumisia, mutta ei ihmishengen menetyksiä.

Surmansa saanut Intian armeijan everstiluutnantti oli jalkaväkipataljoonaan komentava upseeri. Hänen kuolemastaan ilmoitettiin jo päivällä. Tänään Intian armeijan lähde kertoi lehdelle menehtyneiden määrän, ja että molemmat osapuolet ovat poistuneet taistelupaikalta. Kiinan armeijan henkilötappioiden määrää ei ole ilmoitettu. Kiinan mukaan kuolemantapauksia on myös kiinalaisilla.

Intian Ulkoministeriön tiedottaja Anurag Srivastava vahvisti, että maanantai-illan väkivaltaisuudet tapahtuivat Galwanin laaksossa, jossa Kiina on yrittänyt ”muuttaa status quota” LAC-linjalla (todellisen valvonnan linja)” yksipuolisesti . Linjaa ei ole vanvistettu valtioiden rajaksi, mutta sitä on sovittu noudatettavan vuoden 1962 sodan päättyessä. Lehden mukaan kiinalaiset olivat yrittäneet pystyttää tarkkailupistettä linjan intialaiselle puolelle, mutta ulioministeriö ei vahvista tietoa.

Edellinen intialaisten sotilaiden kuolemiin johtanut selkkaus Intian-Kiinan rajalla tapahtui lokakuussa 1975, kun kiinalaiset surmasivat neljä sotilasta intialaisesta partiosta Arunachal Pradeshissa Tulung La -sektorissa. Maanantain selkkaus tapahtui lähellä Pangong Tso -järveä. yöllä 5.-6. toukokuuta. Maanantaina pidettiin myös armeijojen valtuutettujen tapaamiset raja-asioista kahdessa eri paikassa LAC-vyöhykkeellä,  Galwanin laaksossa ja  Hot Springsissä. Näiden neuvottelujen tarkoitus oli etsiä umpikujaan ratkaisua.

Intian armeijan päällikkö Manoj Mukund Naravane  on peruuttanut tiistain ohjelmansa, ja vietti suurimman osan päivää strategisissa kokouksissa New Delhissä. Puolustusministeri Rajnath Singh raportoi pääministeri Narendra Modille kehityksestä LAC: n alueella ja piti myös kaksi tapaamista kenraali Bipin Rawatin ja kolmen muun sotilasjohtajan kanssa tiistain aikana. Ulkoministeri S. Jaishankar oli myös läsnä yhdessä kokouksessa.

Tilanne Pangongissa on edelleen kireä , kertoo lehti.

Asiasta lisää:

1 Comment

  1. Globalistien palkkaterroristit 3. osapuoli?
    16.6.2020 22:06

    Saman tapaisia rajakahinoita ovat globalistien palkkaterroristi kolmantena osapuolena järjestäneet usein Intian ja Pakistanin rajalla ampumalla molempiin suuntiin ja livistämällä.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top