Kolme Mossadin johtajaa eroaa protestina organisaatiomuutoksille

Israelin pelätyn tiedustelupalvelun johdossa esiintyy ristiriitoja: Kolme merkittävää virkamiestä on eronnut ja neljäs harkitsee. Erot tapahtuivat vastalauseena Mossadin johtajan tekemille organisaatiomuutoksille.

David Barnea otti vastaan Mossadin johtajan viran viime kesäkuussa. Hän on palvellut kentällä,  Sayeret Matkal -eliittikommandoyksikössä.  Mossadissa hän on ollut 25 vuotta, ja palveluun sisältyy merkittäviä operatiivisia tehtäviä. Hänet nimitettiin edellisen tiedustelujohtajan Yossi Cohenin sijaiseksi vuonna 2019. Barnean nimittäminen tehtäväänsä toukokuussa oli silloisen päämisterin Benjamin Netanjahun päätös. Netanjahun väitetään sanoneen silloin, että Barnean tärkein tehtävänsä oli ”estää Irania hankkimasta ydinaseita”.

Kesäkuussa virkansa jättänyt Cohen oli aloittanut Mossadin päällikkönä tammikuussa 2016. Häntä pidettiin Netanjahun miehenä, ja kerrotaan että Cohen on toiminut entisen pääministerin erityisedustajana joissakin tilanteissa. Cohenilla sanotaan olleen merkittävä rooli vuoden 2020 sopimuksissa arabimaiden kanssa: Yhdysvallat ja Israel solmivat maailman yllätykseksi diplomaattisuhteet ja sopimuksia arabiemiraattien kanssa, vuosikymmenien kyräilyn jälkeen. Onnistunut diplomatia jäi silloisen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin viimeiseksi ulkopoliittiseksi menestykseksi.

Eronneet kolme korkeinta tiedusteluvirkailijaa

Mossadista lähteneet virkamiehet kuuluivat sen korkeimpaan virkamiesjohtoon, ja he rinnastuivat armeijan arvoasteeseen kenraalimajuri. Lehden mukaan he olivat teknologiaosaston johtaja, operaatiopäällikkö ja terrorisminvastaisesta sodasta vastuullinen johtaja. Neljäskin korkea virkamies harkitsee eroa.

Virkamiesten eron kerrottiin olevan vastalause Barnean tekemille organisatorisille muutoksille. Cohenin ja Barnean eroavaisuudet tulivat kerrotuksi jo edellä. 

 

Luettavaa;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top