Kolmesataa huumeidenostajaa saa syytteen Helsingissä Silkkitie-jutussa

Helsingin poliisilla on tutkinnassa yli 300 huumausainerikosta, joissa henkilö on ostanut huumeita netin pimeällä puolella, tor-verkossa, toimineen Silkkitie-portaalin kautta.

Vuosina 2013-2019 toiminut ”Silkkitie” välitti huumeita ym. laittomuuksia, jotka toimitettiin asiakkaille postin välityksellä. Laiton myyntikanava käytti myös nimeä ”Valhalla”. Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen keväällä 2019.  Maksuvälineenä käytettiin virtuaalivaluutta bitcoinia.

Poliisi on kevään 2019 jälkeen tutkinut Silkkitien asiakkaita eri maakunnissa. Helsingin poliisi tutkii helsinkiläiset epäillyt.

‒ Useat rikoksista epäillyt ovat niin kutsuttuja ensikertalaisia. Valtaosa epäillyistä on syntynyt 1980- ja 1990-luvuilla, mutta joukossa on hyvinkin eri-ikäisiä ihmisiä. Kaikki ovat kuitenkin täysi-ikäisiä. Osa epäillyistä on opiskelijoita, osa työelämässä ja on joukossa myös eläkeläisiä. Epäiltyjen työ- ja koulutustaustan kirjo on kattava. Nämä epäillyt eivät vastaa stereotyyppistä mielikuvaa kaupungin kaduilla pyörivistä huumeidenkäyttäjistä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lasse Jortikka Helsingin poliisilaitokselta.

Monille epäillyille on tullut yllätyksenä, että salatussa verkossa tehdyt laittomuudet ovat päätyneet tutkintaan. Vuotta 2015 vanhemmat huumeostot ovat rikoksina jo vanhentuneita, joten osa kiinnijääneistä jää rangaistuksetta.

Helsingin poliisi on jättämässä syyttäjälle syyteharkintaan noin 300 juttua, joista on saatu riittävä näyttö. Huumeostojen lisäksi nyt syytteeseen joutuvat ovat ostaneet dopingia ja joitain aseita. Vähäisiä huumeostoja tehneille on kirjoitettu sakkoja ja huomautuksia.

Rikos ei kannata, vaikka sen tekisi anonyymisti netissä.

 

2 Comments

 1. Harhoissa elävät
  20.5.2020 13:27

  Nämä huumeiden käyttäjät ovat niin yksioikoista porukkaa että kuvittelevat pystyvnsä liikennöimään anonyymisti internetissä. Internetissä ei välitetä yhtään protokollaa jota ei pystytä aukaisemaan. Mutta yhä edelleen on ihmisiä jotka kieltävät tämän asian.

  Tämän johdosta eräs henkilö lähestyi minua ja kysyi mitä pitäisi vastata kun oli kutsuttu kuulusteluihin. Oli kuulemma ostanut vain pieniä määriä, vaikkakin useita, viihdekäyttöön. Sanoin että myönnä määrät ja kerro viihdekäyttö ja maksa sakot, pääset kaikkein vähimmällä. Sitten se alkoi vuodattamaan että kun on aiemmin saanut määrän vuoksi ehdollisen rangaistuksen. Sanoin että toivottavasti et ole ostanut koetusaikana. Sillä silloin tulee kovennettua ja ehdollinenkin voidaan pistää täytäntöön. Ohjeeksi annoin silti että myöntää kaikki ja vastaa seuraamuksista.

  Ihminen ei muutu ennenkuin kantaa itse vastuun teoistaan. Siihen asti nämä ihmset elävät itsepetoksessa ja syyllistävät muita sekä uhrautuvat. Vasta kun ihminen itse kantaa vastuunsa, hän voi muuttua. Siihen asti hän on yhteiskunnalle ja sukulaisilleen/ystävilleen taakka. Muutoksen jälkeen hän voi olla tuki ja turva, myös mahdollisuus terveeseen parisuhteeseen.

  Vastaa
 2. MieVaa
  20.5.2020 17:28

  Tuota eikös nämä jääneet kiinni siksi, että tämän ”Silkkitien” pyörittäjän palvelin joutui poliisin haaviin, kun oli koomaillut jotakin? Palvelimelta oli sitten löytynyt paljon henkilökohtaisia tietoja, kuten BTC osoitteita ja muita tietoja kuten koti osoitteita jne: https://www.ksml.fi/kotimaa/Silkkitie-huumekauppapaikan-palvelin-takavarikoitiin-mutta-mit%C3%A4-siit%C3%A4-seurasi-KRP-Tulli-ja-Syytt%C3%A4j%C3%A4laitos-kertovat-t%C3%A4n%C3%A4%C3%A4n/14777081

  Tulli ja Poliisi ei saanut ostajia, sekä myyjiä kiinni Crypto lompakkojen osoitteita seuraamalla, vaan palvelimella olevien tietojen takia.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top