Kompostiaumoja käännetään Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa 24.–26.6.2019

Ämmässuolla käännetään kompostiaumoja ekoteollisuuskeskuksessa 24.–26.6.2019. Kääntäminen saattaa aiheuttaa hajuhaittoja Ämmässuon lähialueella. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa.

Kuva: HSY / Juuso Westerlund

Kompostiaumoja käännetään noin kolmen viikon välein, jotta komposti kypsyy tehokkaasti. Komposti siirretään kompostointilaitoksen sisätiloista ulkoaumoihin jälkikypsytettäväksi. Kompostia kypsytetään kentällä niin kauan, että komposti voidaan todeta kypsäksi viranomaisten hyväksymällä testimenetelmällä. Aumoissa kypsynyt komposti käytetään mullan raaka-aineena.

Ämmässuon alueen tuulen suunnan ja muut säätiedot voi tarkistaa ekoteollisuuskeskuksen sivulta ilmanlaatu ja sääolot.

Kysyimme toimintovastaava Christoph Gareisilta hieman mistä näitä hajuhaittoja syntyy kompostoinnin yhteydessä ja millä tavalla niitä voidaan vähentää tai neutraloida.

Christoph Gareis kertoi, että hajuhaittoja syntyy, kun biojätteet eivät ehdi kompostoitumaan riittävän pitkään. Ämmäsuolla on haettu asiaan ratkaisuja kompostoimalla biojätteet pidempään suljetuissa sisätiloissa. Tällaisessa laitoskompostoinnissa on käytössä poistoilman suodatusta.

Ämmässuolla on tilapäisesti jouduttu keskeyttämään jätevesipuhdistamojen lietteen vastaanotto kompostointiin lisätilojen saamiseksi, jotta biojäte voidaan kompostoida paremmin hajuhaittojen vähentämiseksi alueen ympäristöön.

Ämmässuon kaatopaikan hajuhaitat ovat aina välillä puhuttaneet lähialueen asukkaita ja on hyvä, että näihin ongelmiin haetaan toimivia ratkaisuja.

Kuvat: HSY / Juuso Westerlund

1 Comment

 1. Luomu & Biodynaaminen tuote
  29.6.2019 11:42

  Kyseisistä hajuhaitoista ja kääntelystä päästäisiin kokonaan eroon jos kasoihin ruiskutettaisiin EM-liuosta. EM on Japanilaisen Teruo Higan kehittämä liuos jossa on sekä mikrobeja että hiivoja. Niiden tehokas toiminta poistaa kaikki hajut ja polttaa kasat läpi ilman kääntelyä. Se on tehokas tapa käyttää esim. lietelantalat jotka muutoin haisevat ruiskutetuina.

  Kaikki mikä haisee on kasvusta pois!

  Mutta jostain syystä suomalaiset eivät ole vielä ymmärtäneet tämän liuoksen merkitystä. Sen säästöä työssä ja energiassa. Sekä sen vaikutusta kun kompostointituotteet levitetään uudelle maaperälle. Se toimii maanparantajana jatkossakin.

  Osa tahoista on siitä kiinnostunut mutta kun tulee hinnasta puhe, 1e/litra (joka laimennetaan 1:15 osaan) niin sitä pidetään kalliina. Niin piti Pirkanmaan jätehuoltokin joka on Tampereen kaupungin omistama. Ja koko lähialue Ruutanaa myöten kärvistelee hajuongelmissa.

  No, elämä on valintoja.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top