Korona: Koululaiset kysyvät, ministeri vastaa (SUORA torstaina 12:00)

Koulua, etäopetusta koronarajoitteiden aikana, ja monia muita asioita koskeviin kysymyksiin saataneen vastauksia torstaina, koululaisten kyselytunnilla.

Koululaisten kyselytunnilla torstaina (16.09.) klo. 12:00-13:00 vastaavat lasten ja nuorten kysymyksiin koronasta ja koulunkäynnistä opetusministeri Li Andersson ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Otto Helve.

Tilaisuudessa kysymyksiä esittävät koululaiset eri puolelta Suomea videoyhteyden kautta. Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt mukaan koulut Helsingistä, Tampereelta, Jyväskylästä ja Rovaniemeltä.


Videolähetys: Valtioneuvosto. Tallenne on nähtävissä samassa videoikkunassa lähetyksen päätyttyä.

Keskustelussa tuli esiin mm. rokotteen tehosta variantteihin, ja alle 12-vuotiaiden rokottamisesta.

Hatanpään koulusta Tampereelta kysyttiin, suojaako rokote uusiltakin varianteilta. Helle vastasi, mainiten delta-variantin, että variantilla on merkitystä. ”Aina on sellainen riski, että putkahtaa uusi tartuttavuudessa tehokkaampi varianttimuoto.” ”Ei ole vahvaa epäilyä, että mikään olemassaoleva variantti pystyisi ohittamaan rokotteen.”

Rovaniemeltä, Lapin yliopiston harjoituskoulusta, kysyttiin koronaviruksen tarttumisesta eläimiin. Helle vastasi koronaviruksen tulleen eläimistä. ”Ei tarvitse pelätä, että oma koira tartuttaa”, täsmensi Helle. Toinen kysymys koski koronaan sairastuneiden lapsien määrää. Helteellä ei ollut lukuja. Hän viittasi koronapotilaiden iäkkyyteen ja taustasairauksiin. Vakavia tautitapauksia ei lapsilla ole juurikaan esiintynyt, kertoi Helle.

Kortepohjan koulusta Jyväskylästä kysyttiin, luokkaretkien ja joulujuhlien turvallisesta pitämisestä. Anderssonin mukaan tavoite on, että jouluna ja keväällä pystytään järjestämään tilaisuuksia. Varmaa se toki ei ole.

Andersson vastasi etäkouluun palaamista koskevaan hatanpäälaisten kysymykseen, että kaikki muu mahdollinen tehdään ennen sitä. ”Voi olla mahdollista, jos tulee samaan kouluun karanteenipäätös, tai tosi paha paikallinen tilanne.” -Ei voida sulkea pois, sanoi Andersson

Tampereelta kysyttiin alle 12-vuotiaiden koronarokotuksesta. Helveen mukaan yli 12 vuotiaan saavat rokotteet. Nyt käytössä olevilla rokotteilla ei rokoteta alle 12-vuotiaita. ”Lapsilla taudinkuvat ovat tosi lieviä”, täsmensi Helle. Toinen kysymys Hatanpäästa koski pandemioiden välttämistä tulevaisuudessa. Helle vastasi monisanaisesti. ”Työkaluja kehitellään lisää.” Andersson jatkoi globaaleista pandemioista. ”Vastaavia tilanteita tulee olemaan tulevaisuudessa.” ”Ei riitä, että kaikki ottavat rokotteet Suomessa.” Vastuunkantaminen ja kansainvälinen yhteistyö mainittu.

Rovaniemeltä kysyttiin maskisuosituksen loppumisesta. Kysymys on hyvä, sanoi Helve.

Samasta koulusta kysyttiin, tuleeko koronarokotuksesta perusrokotus? Helve vastasi, että k-virus tulee kiertämään, mutta joudutaanko korotuksia koronaa vastaan uusimaan, ei ole tietoa.

Kortepohjan koulusta kysyttiin koronarajoitusten poistamisesta. Li Andersson vastasi, että kun yli 80% suomalaisista on saanut toisen rokotteen, ”koko Suomi on auki”. Li mainitsi mahdollisena poikkeuksena paikalliset tartuntaryppäät. 80%:n kattavuuteen pyritään ensi vuoden alkuun mennessä. Helve muistutti uudelleen, että sairaana kouluun menemistä pitää välttää.

Tilaisuuden alussa opetusministeri Andersson kiitti koululaisia hyvin toteutuneista varotoimista.  Ylilääkäri Helve kertoi epidemiasta ja vastatoimista. Koulusuluista voitiin luopua nopeasti. Helve muistutti mm. kokonaisiin koululuokkiin kohdistuneista karanteeneista, joita oli jouduttu käyttämään. Sekä ylilääkäri että ministeri kiittelivät onnistuneesta jatkotartuntojen estämisestä kouluissa.

2 Comments

 1. Vinkkejä koululaisille
  16.9.2021 08:41

  Tästäkin voi poimia idean kysymykselle, jos haluaa nähdä vastaajan punastuvan ja kuunnella tekoyskää:
  -Tarkoittaako koronatestipuikon kelmun STERILE EO merkintä Ethylene Oxide, joka on erittäin myrkyllinen ja syöpää aiheuttava aine, eikä sitä saisi hengittää ollenkaan?

  -Kuka on vastuussa Suomessa käytettävien koronatestipuikkojen sisältämistä aineista, kun USA: n FDA on kieltänyt jo ainakin 284 eri merkin tai mallin puikkoa ja miten olette Suomessa testanneet niiden ainesisällön?

  -Sisältävätkö kokeelliset rokotteet Graphene Oxide, jonka tunnetaan aiheuttavan mikroveritulppia aivoihin, keuhkoihin ja sydämeen?

  -Missä, koska ja kuka on todistanut tieteellisesti vaadittavalla viruksen eristämisellä, että covid-19 virus on oikeasti olemassa, kun USA:n yliopistotkaan eivät saa miltään viranomaiselta näytettä ko. viruksesta tutkimustarkoitukseen?

  -Aiheuttaako maski happivajausta, happivajauksesta aivovammariskin, luonnollisen vastustuskyvyn heikkenemistä ja bakteeripohjaista keuhkokuumetta?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   16.9.2021 11:51

   Lähetätkö kysymykset suoraan ministerille? Sars-2 CoV -virus on tiettävästi olemassa, ja vallitsevan -tosin jo WHO:nkin epäilemän käsityksen mukaan se on peräisoin lepakoista, joita tutkittiin ja ilmeisesti tutkitaan yhä Wuhanin virologisessa instituutissa WIV:ssä. Mahdollisesti ensimmäinen sairastunut oli tämän laitoksen tutkija, jonka nimikin on tiedossa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top