Korona: Tunisiassa ei yhtään uutta tapausta, Algeria aloittaa testien tuotannon

Vilkaisemmekin, miten koronapandemiaa vastaan on toimittu arabimaissa. Al-Arabiya raportoi Tunisiasta ja Algeriasta. Uutiset ovat rohkaisevia.

Tunisia ilmoitti tämän viikon maanantaina, että ensimmäistä kertaa 02.03. jälkeen ei ole ilmaantunut yhtään uutta koronatartuntaa vuorokauden aikana. Hallitus kehoitti kansalaisia siitä huolimatta noudattamaan rajoituksia ja pitämään huolta hygieniasta. Tunisiassa nähdään parantunut tartuntatilanne mahdollisuutena saattaa pandemian torjunta myönteiseen lopputulokseen, eikä höllentämistä ohjeiden noudattamisessa suositella.

Hyvistä uutisista huolimatta terveysministeri Abdellatif Mekki kehotti varovaisuuden ylläpitämiseen: ”On totta, että se nostaa moraaliamme, mutta tartunnat saattavat palata huomenna”, ministeri kertoi parlamentin terveysvaliokunnalle. Ministeri kehotti tunisialaisia ​​jatkamaan hygienian ja sosiaalisten etäisyyksien noudattamista. Sunnuntaihin 10.05. mennessä Tunisiassa oli todettu 1 032 koronatapausta, Sairastuneiden päivittäinen kuolleisuus oli ollut 45 jo useiden päivien ajan.  Tartunnansaaneista on parantunut 700.

Tunisissa suljettiin koulut, uskonnolliset kokoontumispaikat  ja ei-välttämättömät myymälät maaliskuun puolivälissä huolimatta siitä, että Covid-19-sairastuneita oli silloin vähemmän kuin 20. Lukituksen osittainen lieventämisen voitiin aloittaa ripeän reagoinnin ansiosta jo huhtikuun lopulla. Koulut pysyvät Tunisiassa enimmäkseen suljettuina syyskuuhun asti. Rajoitusten purkaminen aloitettiin maanantaina (11.05.) kampaamoista. Kahviloiden ja moskeijoiden avautuminen tapahtuu  vasta 24. toukokuuta. Kriteerinä näyttää olevan mahdollisten altistuvien lukumäärä, ja mahdollisuus käyttää hengityssuojaimia, jotka ovatkin Tunisiassa nyt yleinen näky kaikkialla (otsikkokuva).

Algerian hallitus ilmoitti maanantaina (11.05.), että nopeiden koronatestien tuotanto maassa aloitetaan ulkomaisten yhteistyökumppaneiden tuella. Valmistukseen tulevan testin tekemiseen kuluu aikaa 15 minuuttia ja tuotantokapasiteetti 200 000 yksikköä viikossa.

Pääkaupungissa Algerissa toimiva laboratorio valmistaa testisarjoja yhteistyössä kanadalaisen ja jordanialaisen yrityksen kanssa. Lääketuotannosta vastaava ministeri Lotfi Benbahmed kertoi asiasta valtion televisiossa maanantaina. Algeria myös tuo maahan  laitteita ja lääkkeitä viruksen torjumiseksi 100 miljoonalla dollarilla. Lahjoituksia on saatu mm. Kiinasta.

Algerian hallitus on määrännyt valtakunnallisen ulkonaliikkumiskiellon, määrännyt sulkemaan useimmat yritykset ja keskeyttänyt julkisen liikenteen hidastaakseen viruksen leviämistä.

Algeria oli uutisen ilmestymiseen mennessä (11.05.)  ilmoittanut 5891 vahvistetusta tartunnasta, joista 507 on kuollut ja 2 841 toipunut.

Koronan torjumisessa on siis päästy jopa uusien tartuntojen lukuun nolla, ja tavoitellaan omavaraisuutta välineistön suhteen, sellaisissakin maissa, joissa infra on rikkaita teollisuusmaita kehittymättömänpää, ja budjetit tiukkoja. Köyhemmillä ja vähemmän kehittyneillä mailla on kertynyt myös kokemusta ulkoa tarjotuista (ilmaisista) kokeellisista rokotekampanjoista, jollainen aiheutti taannoin drastisia seurauksia Intiassa. Tartunnat siis pyritään pysäyttämään ja sairastuneiden määrä minimoimaan, -jäämättä odottelemaan joskus ilmaantuvaa rokotetta. Miksei tämä Pohjois-Afrikassa ole niin vaikeeta?

Pohjois-Afrikassa ollaan siis hyvin tietoisia siitä, että ellei oma hallitus välitä kansastaan, siitä ei välitä kukaan muukaan, vaan kansa on kohtalonsa armoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top