Koronakaranteenilaisten äänioikeus? -Vaarantuuko demokratia

Suomen historian ensimmäiset aluevaltuustojen vaalit (sote-vaalit) alkavat ennakkoäänestyksellä vain viiden päivän päässä, mutta vaalilautakunnat eivät tiedä miten varautua lääkärin eristykseen määräämien äänestäjien kanssa.

Valmistautumattomuus -ja että äänestäjä ei saa tietoa miten toimia- saattaa vaarantaa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden toteutumisen, ja äänestäjän oikeusturvan.

Vaalilautakunnilta puuttuu tieto, kuinka monta koronakaranteenilaista -lääkärin määräyksellä eristettyä- on vaalipiirin alueella:

Meiltä ei ole saatavissa koottua tietoa lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä olevien määrästä, vastattiin THL:stä Extrauutisille (07.01.).

Vaalilautakuntia ohjeistetaan oikeusministeriöstä ottamaan selvää paikallisilta terveysviranomaisilta, kuinka paljon eristyksessä olevia kunnassa arvioidaan olevan vaalien aikaan, jotta voi arvioida tarvittavien erityisjärjestelyjen tarvetta.

Tartuntataudin takia eristetty voi antaa äänensä kotiäänestyksessä, jolloin vaalivirkailijat tulevat hänen luokseen asianmukaisesti suojautuneina ja turvatoimia noudattaen. Kotiäänestys voidaan toteuttaa myös ulkotilassa, siirrettävän pöydän avulla. Kaikki osalliset noudattavat tällöin käsihygieniasta, etäisyyksistä ja maskeista annettua ohjeistusta.

Korona-eristetty voi myös tulla äänestyspaikalle, tehden sen kontakteja välttäen. Tällöin hän soittaa äänestyspaikan numeroon, ja pyytää vaalitoimitsijan ulos ottamaan vastaan hänen äänestyslippunsa. Turvamenettelyt ovat samat, kuin edellisessä tapauksessa.

Tämä kaikki vaatii resursseja ja suunnittelua, ja vaikuttaa myös äänestyspaikan henkilöstötarpeeseen. Kun karanteenilainen äänestäjä ilmoittaa aikeestaan, äänestyspaikka joutuu myös käsittelemään hänen salapidettäviä yksityisiä tietojaan: Tietoa terveydentilasta.

Jokainen äänioikeutettu on saanut kotiinsa kirjeen äänioikeudestaan, ja missä äänestyspaikassa hän sitä voi käyttää. Tietoa siitä, että hän voi äänestää myös ollessaan määrätty eristyksiin tartuntataudin takia, -ja miten hän voi sen tehdä, tämän tiedon löytäminen on jätetty hänen oman aktiivisuutensa ja osaamisensa varaan.

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet riittävän järjestelykykyisiä, ja selvinneet poikkeusoloissa, mutta vaalikoneistolle on jätetty huolestuttavan lyhyt aika reagoida tähän haasteeseen.

Jokaisella lääkärin eristämällä äänioikeutetulla on myös karanteenista riippumatta mahdollisuus äänestää varsinaisena vaalipäivänä ulkona. Tästä äänioikeuden käyttäjille ei kuitenkaan tiedoteta asiassa. Jokaisella vaalilautakunnalla on velvollisuus järjestää ulkona äänestäminen, kertoo erään vaalilautakunnan varapuheenjohtaja. Asiasta tiedottaminen on, kuten tavallista, puutteellista ministeriön tasolta, hän tuohtuneena täsmentää. Eikö tähän nyt olisi jo ollut aikaa varautua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top