Koronan lisäkiusa: Oleskelulupien maksuista 3/4-osaa pois, matkustusrajoite Suomeen jäämisen peruste

Sisäministeriö huolehtii äidillisesti Suomeen matkustusrajoitusten takia jäävistä ulkomaiden kansalaisista. Oleskeluluvan jatkamista veloitetaan vähemmän, ja matkustusrajoitusten takia Suomeen jääville myönnetään oleskelulupia. Muutokset ovat väliaikaisia.

Tarjoushinta on miltei kolme neljännestä normaalia halvempi. Suomessa kelpaa nyt viettää itsevalvottua karanteenia, kun baaritkin ovat taas auki.

Vuodelle 2020 annetun asetuksen mukaan oleskelulupahakemuksen käsittelymaksu on 520 euroa aikuiselta ja 270 euroa alaikäiseltä. Asetusta muutetaan väliaikaisesti siten, että jos luvan hakemisen perusteena on pandemiasta johtuvat matkustusrajoitukset, käsittelymaksu on 150 euroa aikuiselta ja 100 euroa alaikäiseltä. Muutos tulee voimaan 22.5.2020 ja on voimassa 31.10.2020 saakka. Myös matkustusrajoituksien perusteella myönnettävät oleskeluluvat ovat voimassa enintään 31.10.2020 asti.

Mahdollisia hakijoita ovat viisumivapaan oleskeluajan ylittäneet, viisumilla myönnetyn oleskeluaikansa ylittäneet sekä ne, joiden oleskelulupa on mennyt umpeen. Maahanmuuttovirasto on jo vastaanottanut oleskelulupahakemuksia henkilöiltä, joiden maasta poistuminen on estynyt tai vaikeutunut huomattavasti. Maksujen alentaminen on kohtuullista, sillä henkilöt jäävät maahan tahtomattaan, oleskelun arvioidaan olevaan kestoltaan lyhyt ja myös luvan voimassaoloaika on tavallista lyhyempi. (Sisäministeriön tiedote)

Maailmalla on tavallista, että koronarajoitusten takia uusien viisumien ja oleskelulupien myöntäminen ja hakemusten vastaanotto on kokonaan keskeytetty toistaiseksi. Eräissä tapauksissa valtio on antanut kaikille ulkomaalaisille poistumiskehoituksen pandemian alkaessa. Suomella näyttää olevan tässäkin kysymyksessä kunnianhimoinen tavoite.

1 Comment

  1. Minä
    20.5.2020 14:27

    Aika suolaiset nuo hinnat. Yli 500 euroa viisumin jatkamisesta, huh. Eioä ole noin kallista tullut vastaan muualla maailmassa.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top