Koronaviruksen RNA:ta löytyy jätevedestä, onko juomavesi vaarassa?

Koronaviruksesta on löytynyt merkkejä yhdyskuntien jätevedestä mm. Yhdysvalloissa, Australiassa ja Alankomaissa. Virusjäämistä saadaan tietoa tartuntojen yleisyydestä, ja nyt myös Suomessa ryhdytään tutkimaan jätevesiä THL:n ja Tampereen yliopiston toimesta.

Viruksen RNA on tunnistettavissa jätevedestä, vaikka elinkelpoista virusta ei enää olisikaan paikalla. Virusjäämien etsiminen jätevedestä antaa kuvaa epidemian jaajuudesta paikkakunnalla:

”Siinä, missä tavallinen koronavirustesti kertoo, onko yksilöllä
koronavirustartunta, jätevesitutkimus kuvastaa, kuinka paljon virusta esiintyy väestötasolla eri paikkakunnilla”, sanoo THL:n
erikoistutkija Tarja Pitkänen.

Nyt alkava jätevesien seuranta usealla paikkakunnalla antaa tietoa koronatilanteesta kesäkuun alusta alkaen. Koronan ei uskota leviävän jäteveden välityksellä. Jäteveden nauttiminen on epäterveellistä ilman koronaakin.

THL:n infosivulla Koronavirus ja vesiturvallisuus todetaan, ettei viruksen saaminen juomavedestä ole todennäköistä. Raakavesi puhdistetaan vesilaitoksilla eri menetelmillä viruksettomaksi:

Vesihuollon toiminta myös koronaviruspandemian aikana on oleellisen tärkeää. Nykytiedon perusteella koronavirus SARS-CoV-2 ei leviä juomaveden välityksellä. Suomen vesilaitoksilla käytössä olevat vedenkäsittelytekniikat poistavat ja tuhoavat viruksia niin, että juomaveden välityksellä leviävää terveyshaittaa ei synny. Pohjavedet säilyvät yleensä puhtaina kaikista viruksista. THL.

Koronavirukset, kuten muutkaan taudinaiheuttajat, eivät pysty lisääntymään taudinkantajan (ihmisen tai eläimen) elimistön ulkopuolella. Ne pysyvät hengissä ja tartuttamiskykyisinä joitain minuutteja tai päiviä poistuttuaan elimistöstä uloshengityksen tai eritteiden mukana. Happi, uv-säteily ja lämpötilat tappavat viruksia, kuten myös vedenpuhdistuksessa käytetyt menetelmät.

8 Comments

 1. "jätevesisuoja"
  21.4.2020 15:24

  Rokotteen kaltaisen vastustuskyvyn saavat ainakine he asukkaat joiden vesilaitokset ottavat raakavetensä isompien kaupunkien jätevesilaitosten alajuoksulta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.4.2020 15:39

   Varmaan on yhtä tosi kuin ”laumasuoja”, mutta rohkenen epäillä.

   Vastaa
   1. "jätevesisuoja"
    21.4.2020 22:09

    Sarkasmi on vaikea laji…

    Vastaa
 2. Hans Hendriksson
  21.4.2020 16:24

  Tuossa yritetään koronahöperöinnillnä vain peitellä nyt käsillä olevaa patentoidun viruksen osuutta. Tuo virus ei ole mistään järvestä tullut, sen on moni tutkija jo todennut. Virus on tehty aivan tarkoituksella useiden tutkijoiden toimesta.

  Tässä yksi pätevä todiste: https://www.youtube.com/watch?v=ZVX5ZToIQes

  Vastaa
 3. Näinse
  21.4.2020 17:12

  Ruotsissa voi hyvinkin valtio laitta koronaviiruksia juomaveteen ne haluaa laumatartunnan

  Vastaa
 4. Jaaha
  21.4.2020 20:25

  Joo on äärimmäisen epätödennäköistä, että tartuntakykyinen virus säilyy kauaa, edes jätevedessä, saatika vedenpuhdistamossa. RNA aines ei itsellään aiheuta vaaraa tartunnasta, virus tarvitsee oman eheän proteiinikuorensa ja tämä tyypillisesti liukenee jo jätevesissä kulkiessaan.

  Vastaa
  1. Jaaha
   21.4.2020 20:28

   Jos juomavedessä voisi olla puhdistuksen jälkeen eheitä viruksia, se olisi ensin niin täynnä bakteereita että jokainen saisi massiivisen annoksen kolibakteeria sitä juodessaan.

   Vastaa
  2. Pekka Kemppainen
   21.4.2020 21:44

   Jäteveden tutkiminen antaakin hyvän kuvan tartuntojen yleisyydestä sillä alueella, mistä jätevesi tulee tutkimuskohteeseen. Paljon paremman kuvan, kuin sairaaloihin saapuneita potilaita laskemalla. Myös oireettomien osuudesta saadan jokin käsitys.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top