Koronavirusepidemia vetää Viking Linen tuloksen alas

Meneillään oleva Koronavirusepidemia (COVID-19) on heikentänyt vakavasti konsernin toimintaedellytyksiä. Matkustajamäärät vähenivät helmikuun aikana ja laskivat voimakkaasti maaliskuun 2020 aikana.

Viranomaisten 16. maaliskuuta 2020 tekemä päätös sulkea maan rajat ja rajoittaa matkustajaliikennettä on johtanut yhtiön matkustajakohtaisten tuottojen loppumiseen lähes kokonaan. Tällä hetkellä matkustajaliikenne on marginaalista, kun ainoastaan Suomen ja Ahvenanmaan väliset henkilökuljetukset ovat sallittuja. Näiden olosuhteiden takia nopeat kustannuksia leikaavat toimenpiteet ovat olleet välttämättömiä, ja lähes koko henkilökunta on lomautettu. Myös konsernin johto on alentanut palkkojaan ja yhtiön hallitus on luopunut hallituspalkkioistaan.

Huoltovarmuuskeskuksen päätös tukea rahtiliikennettä huoltovarmuustarkoituksessa mahdollistaa, että neljä alustamme liikennöivät linjoilla Turku- Långnäs – Tukholma, Maarianhamina – Kapellskär ja Helsinki -Tallinna. Kolme muuta alusta seisovat satamissa. Olemme käytettävissä maallemme ja sen huoltovarmuudelle ja meillä on edelleen tärkeä rooli tavarakuljetusten tarjoajana Suomen ja muiden maiden välillä. Vaikka nykyinen rahtiliikenne kattaa kunkin aluksen muuttuvat kulut ja vähäisen osan kiinteistä kuluista, se ei tuota positiivista liiketulosta liikennöivillä aluksilla.

Viking Linella on vahva tase ja omavaraisuusaste, mutta konsernin likviditeetti pitää varmistaa nykytilanteessa. Käytettävissä olevat luottolimiitit on hyödynnetty. Maksuvalmiuden vahvistamiseksi ja konsernin tulevaisuuden varmistamiseksi pitkittyneen koronavirusepidemian takia Viking Line on aloittanut neuvottelut lisärahoituksesta. Tarkoituksena on hyödyntää niitä valtiontakauksia, jotka sisältyvät eduskunnalle annettuun ehdotukseen lisätalousarviosta. Jos negatiivinen kehitys jatkuu, se voi aiheuttaa, että konsernin rahoitussopimusten ehdot eivät enää täyty. Tämän takia yhtiö on aloittanut neuvottelut nykyisten rahoittajien kanssa.

Olemme arvioineet rahoitusasemaamme kokonaisuutena. Kun otetaan huomioon meneillä olevat neuvottelut liikepääoman vahvistamiseksi ja likviditeetin ja rahoituksen riittävyys, tilinpäätös on laadittu going concern -periaatteella.

Toimitusjohtaja Jan Hanses kommentoi

– Odotamme innolla, että voimme jatkaa liikennettä ja toivomme sen tapahtuvan jo korkeasesongin aikana heinä- ja elokuussa. Korkeasesonki on, kuten aina, ratkaiseva tuloksellemme. Odotamme, että lomailu lähialueilla vetää puoleensa koronaepidemian maailmanlaajuisen leviämisen takia. Epidemia tulee todennäköisesti vaikuttamaan matkustuskäyttäytymiseen tulevaisuudessa. Olemme siihen valmiita ja uskomme, että matkat kohteisiimme ja ennen kaikkea saaristoon ja saariston kautta tulevat kokemaan uuden renessanssin.

Viking-konsernin liikevaihto oli jaksolla 1. tammikuuta – 31. maaliskuuta 2020 75,0 miljoonaa euroa, -vastaavalla jaksolla v.2019 95,8 miljoonaa. Matkustajatoiminnan tuotot olivat 63,2 miljoonaa euroa (2019 ensimmäisellä kvartaalilla: 83,0 milj.eur), samalla kun rahtitoiminnan tuotot olivat 11,3 miljoonaa euroa (2019/I: 12,3 milj.eur). Myyntikate oli 54,9 miljoonaa euroa (2019/I: 70,1 milj.eur). Konsernin investoinnit olivat 7,0 miljoonaa euroa (2019: 23,2 milj.eur), mistä 2,7 miljoonaa euroa (2019: 20,7 Meur) koskee pääasiassa rakenteilla olevaa alusta. Konsernin investoinnit yhteensä olivat 9,4 prosenttia liikevaihdosta (2019: 24,2 %).

Konsernin uuden aluksen Viking Gloryn rakentaminen etenee Kiinassa. Aluksen odotetaan tulevan liikenteeseen vuoden 2021 aikana.

2 Comments

 1. ENTÄS VUODENTAKAINEN VAARALLİSEMPI FLU?
  23.4.2020 15:48

  Onko tilanne huonompi kuin 2018-2019 talvena?
  Silloin oli vaarallisempi flunssa, johon kuoli enemmän ihmisiä, jotka olivat samoin muista syistä jo vakavasti muutenkin sairaita.
  https://youtu.be/u4Gg1A3hmSM?t=352

  Vastaa
 2. Kumma juttu
  24.4.2020 08:29

  Hmm… Kumma juttu. Ensin lopetetaan matkustajille lippujen myynti ja sitten kitistään että tulos tulee laskemaan. Olisikohan aika aloittaa jälleen se laivaliikenne ja lippujen myynti? Suomessa on paljon henkilöitä jotka mielellään reissaavat euroopassa. Ja Ruotsin läpi ajaminen on yksi tapa matkustaa. Lentäminen on hankalaa, vaivalloista ja kallista. Autolla eurooppaan pääsee mukavati ja saa kuljetettua niinpaljon tavaraa mukanaan kuin haluaa. Ei tarvi ensin siirtyä jonnekkin syrjäiselle kentälle taksilla tai jättää autoaan 50e/vrk parkkiin. Eikä tarvitse ostaa ylihintaista vettä/kahvi/teetä monopolisoituista kuppiloista. Kuppiloista joissa vesilasi maksaa litrahinnaltaan enemmän kuin maailman kallein moottoriöljy. Tai ylihintaisia kosmetiikkatuotteita. Kallista syömisestä puhumattakaan.

  Aikoinaan laskin että erotus sille että lennänkö Erlangeniin vai menenkö autolla on kaikkiaan 6h. Eli, olen mennyt aina autolla ja siinä sivussa tukenut laivaliikennettä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top