Kortti vinkuu koronasta huolimatta

Miten suomalaiset käyttivät pankkikorttejaan koronapandemian aikana, siitä kertoo S-pankin tarkastelu heidän 2,3:n miljoonan asiakkaansa ostotapahtumista poikkeusolojen aikana.

Ostotapahtumien vähentyminen kokonaisuudessaan oli odottettavissa, ja S-Pankin raportti kertoo 29%:n pudotuksesta tammikuuhun verrattuna, mutta käänne kohti normaalia tasoa on jo nähtävissä.

Maaliskuun puolivälissä korttiostoksissä näkyy piikki ruokakauppojen ja apteekkien kohdalla: Elintarvikkeiden hanstraajat olivat liikkeellä, ja terveydestä oltiin huolestuneita ymmärrettävistä syistä. Suositus käyttää lähimaksua ei kuitenkaan näytä tehonneen. Ravintola-ala kärsi muita enemmän: Pankkikorttimaksutapahtumien määrässä on tammikuuhun verrattuna 80%:n pudotus.

Viikolla 13.-19.04. korttitapahtumien määrä oli 29% tammikuun tasoa alempana. Rahaa oli käytetty 13% vähemmän kuin tammikuussa yhdessä viikossa. Luvut ovat S-Pankin S-Etukortti Visa:n anonyymeinä tarkastelluista käyttötiedoista.  Kortin käyttäjiä on 2,3 miljoonaa ja joka kymmenes pankkikorttiostos Suomessa tapahtuu S-Pankin kortilla.

”Taloudellinen tilanne on edelleen erittäin haastava. Mutta korttitilastot osoittavat, että elämä jatkuu. Meidän pankkien tehtävä on esimerkiksi lyhennysvapaita ja muita joustoja tarjoamalla yrittää pitää suomalaisten talous tasapainossa. Sitä kautta tästäkin hankalasta tilanteesta on mahdollista nousta”, sanoo S-Pankin toimitusjohtaja Pekka Ylihurula.

Romahdus korttiostoissa tapahtui maaliskuun puolivälissä, vaikka samaan ajankohtaan sattuu myös hamstraus-ilmiötä ja apteekki-ostojen kasvua. Supermarketeissa, ruokakaupoissa ja apteekeissa korttiostokset olivat suurimmillaan 09.-15.03., -siis juuri ennen hallituksen määräämiä rajoituksia. Sen jälkeen korttiostojen määrä väheni, mutta kertasummat suurenivat.

”Ruokakaupoissa ostoksia tehtiin koronakriisin alussa 12 prosenttia ja apteekeissa peräti 50 prosenttia enemmän kuin normaalisti”, kertoo S-Pankin korttien tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell.

Ettei hygieenisenä suositeltua lähimaksua käytetty poikkeuksellisen paljon, selittyy Lundellin mukaan kertaostoksen  50 euron enimmäismäärästä: Kun kaupassa käytiin harvemmin, kertaostos ylitti tuon rajan. Verkkokauppojen osuutta ruokaostoksissa korona-poikkeustila ei kasvattanut.

Korttiostos-tarkastelun mukaan maaliskuun pohjaluvuista ollaan jo nousemassa, kertoo S-Pankin tiedote tänään.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top