Koskelan äärimmäisen julma teinipojan murha kuohutti eduskuntaa

Kansanedustajilta kuultiin tänään kyselytunnilla syvää paheksuntaa törkeää nuorten miesten tekemää tappoa kohtaan. Edustajat olivat sitä mieltä -ainakin kaikki jotka pääsivät puhumaan- että Suomi on yhteiskuntana epäonnistunut lastensuojelussa, koska tällaista pääsi tapahtumaan. Pienen 8 vuotiaan Eerikan-tytön, isänsä ja äitipuolensa kuoliaaksi kiduttaman tyttöparan, tapauksestakaan ole aikaa kuin muutama vuosi.

Keskustelusta jäi sellainen kuva, että kukaan ei halunnut ottaa vastuuta, eikä myöskään osoittaa vastuullisia. Mutta sitä sentään ei kukaan myöskään ministereistä tai kansanedustajista kehdannut kiistää, että Eerikan vuosia kestäneestä maanpäällisestä helvetistä ei ole opittu mitään. Toimittajana keskustelua seuranneena tuli vaikutelma, että kukaan ei rohjennut sanoa suoraan, että on aika muuttaa suuntaa, eli uhreista ei pidä tehdä syyllisiä eikä syyllisistä uhreja.

Lastensuojelun vajavaiset resurssit myönnettiin ja parannusta luvattiin, mutta esimerkiksi sijaiskodeissa tapahtuneista väärinkäytöksistä ei puhuttu. Eikä puhuttu ”hoitolaitosten” esiintulleista julmuuksista, ei siitä että niistä -syystä tai toisesta- karannaiden lasten kohtaloista ei välitetä. Heitä ei etsitä, vaan otetaan kiinni jos ”tulee kopiksi”. Ei puhuttu myöskään siitä, että Maria Ohisalo, joka aina esittää olevansa niin heikkojen ja sorrettujen puolella, vaatii satoja tuhansia lisää rahaa lastensuojelulta virka-avusta.

Opposition edustajat vaativat uudistettua lastensuojelulakia, -ja pian

Hallituksen puolelta myönnettiin, että tarvetta on, koska jo nyt lastensuojelun piirissä on noin 70 000 suomalaista lasta. Se on noin puolitoista nykyisen kokoista ikäluokkaa eli enemmän kuin koskaan ennen. Kiihtyvä trendi on se, että lastensuojelun piirissä työskentelevät uupuvat taakkansa alle, koska raastavimmillaan yhtä lastensuojelun työntekijää kohden on 70-80 lasta. Heidän asioitaan pitää myös hoitaa. He eivät ole vain nimiä ja numeroita näyttöpäätteellä.

Tämä johtuu siitä, että viimeisen 10 vuoden aikana lastensuojeluilmoitusten ja -tapausten määrä on kaksinkertaistunut. Koulutus, kiinnostus ja palkka eivät ole seuranneet näiden perässä. Hallitukselta on tulossa sen lisäksi, että lastensuojelun työntekijöiden määrä pyritään ainakin tuplaamaan, ”omapoliisimalli” mitä se sitten tarkoittaneekaan. Se ei selvinnyt tänään ja vaikuttikin lähinnä hätäiseltä heitolta, kun oppositio vaati myös kurinpalautusta kouluihin. Puhuttiin myös paljon kotien tukemisesta mutta todettiin myös, että monelle lapselle se koti on -väkivallan ja alkoholin ja riitaisuuden vuoksi- pahin paikka maailmassa.

Jostain syystä myöskään ei haluttu puuttua maahanmuuttajakoululaisten tuomiin ongelmiin ja väkivaltaan Suomen kouluissa. Tästä on tuhansia ja taas tuhansia esimerkkejä. Ne useimmiten hoituvat sillä, että näiden vanhemmille kerrotaan, että ellei koulukiusaaminen lopu niin lähin ”koulukoti” löytyy 300 kilometrin päästä. Niin kummasti tehoaa, kun vanhemmat eivät edes tiedä missä se Ylihärmä on, jolloin koulussa ei edes tarvita ”kurinpidollisia” toimia. Ne tehdään kiusaajalle ja väkivallantekijälle kotona. Tämän tiedän, kun omien lasten osalta olen joutunut voimallisesti tämän tuomaan erään rehtorin keinovalikoimaan, ja hän välitti viestin ilmeisen selkeästi eteenpäin, emmekä tarvinneet poliisia tai juristia.

Se myös todettiin ”yhteen ääneen”, että kunnat ovat epäonnistuneet juuri niille kuuluvassa tehtävässä eli lasten suojelussa. Omituista, kun kansanedustajista on 150-200 kaupungin- ja kunnanvaltuutettuja, ja suuri osa vieläpä kaupungin- tai kunnan valtuustojen tai kunnallishallitusten puheenjohtajia.

Oppositio vaati ja hallitus lupasi kuunnella myös lapsia. No, jo olisi aikakin !
Seppo Huhta

1 Comment

  1. Puolueeton
    19.2.2021 11:44

    Kun tuomiot julistetaan, ne ovat yleensä julkisia. Rikollisten nimet paljastuvat. Saapa nähdä tuleeko poikkeus, rikollisten nimet salataan oikeuden päätöksellä.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top