Kosovo sekaisin – Serbian presidentti hälytti armeijan paikalle

Viime yön pikkutunneista asti tilanne Kosovossa on ollut kaoottinen. Alueella on Kosovon pääministeri Ramush Haradinajin mukaan järjestetty salakuljetuksen ja järjestäytyneen rikollisuuden vastainen operaatio. Siinä ovat osallisena pääministerin mukaan myös poliisi- ja tulliviranomaiset. Haradinaj pyytää kansalaisten pysyvän rauhallisina. Haradinaj sanoo, että rikollisuus on uhka Kosovon edistykselle ja ettei rikollista toimintaa tule tukea etnisin perustein.

29 serbialaista on pidätetty ja Kosovon poliisi on tunkeutunut täysvarustuksessa sisään taloihin joissa on ollut naisia ja lapsia. Näihin operaatioihin on kuulunut serbialaisten lähteiden mukaan naisten ja lasten kidutusta. Kosovomyönteisen median mukaan ampumahaavoja saaneita serbejä on kaksi, mutta myös kaksi YK:n edustajaa on joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Toinen on venäläinen diplomaatti ja toisen kansallisuutta ei ole vahvistettu. Myös serbialainen PRVATV -median toimittaja on tullut Kosovon poliisin pahoinpitelemäksi.

Serbian presidentti joka aiemmin päivällä kutsui turvallisuusneuvoston koolle on ollut haluton vastaamaan toimiin aseellisesti. Aleksandar Vucicin mukaan verta on jo menneisyydsessä vuodatettu riittävästi joten Serbia pyrkii ratkaisemaan tilanteen rauhanomaisesti. Mikäli tilanne kuitenkin ajautuu ohi kriittisen pisteen Vucic antaa Serbian joukoille YK:n mandaatin 1244 nojalla oikeuden tunkeutua Kosovoon.

Se mitä Kosovon pääministeri on nimittänyt rikollisoperaatioksi on serbialaislähteiden mukaan provokaatiota jonka tarkoitus on sytyttää uusi Kosovon sota. Kosovo on maailmanpoliittisesti merkittävä vedenjakaja jossa vastapuolien tukijoina toimivat Kosovoa tai Serbiaa merkittävästi mahtavammat voimat.

Kosovon tukena ovat Yhdysvallat ja Saksa, Serbian taustalla Venäjä ja Kiina. Uusi Kosovon sota olisi globaalia turvallisuuspoliittista tilannetta merkittävästi heikentävä tekijä ja voisi osaltaan ajaa maailmaa jopa kohti kolmatta maailmansotaa. Se ei ole kaukaa haettua, sillä aiemminkin maailmansota on alkanut Balkanilta.

6 Comments

 1. Tutki tietosi kunnolla!!
  29.5.2019 03:14

  Aikamoista propagandaa tää uutinen oli. Mistä lähteistä nuo uutiset olivat?Mistä tieto on peräisin, että kosovon poliisi olisi kiduttanut lapsia?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   29.5.2019 09:31

   Kerroimme asiasta serbi-osapuolen väitteenä. Että näin siellä puhutaan, se on paikallisia mielialoja kuvaava ilmiö.

   Vastaa
  2. Tutki tietosi kunnolla!!
   29.5.2019 19:56

   Eikö se ollut juuri Serbia joka tätä harjoitti Jugoslavian hajoamissodassa. Eikö myös sen takia nato pommittanut belgradia, jotta järjestelmällinen etinen puhdistus loppuisi? Aika kaksinaismoraalismia, toinen on fakta ja toinen on mielialoja kuvaava ilmiö. Sanna taitaa sukunimen puolesta olla slaavi ja se kertoo paljon myös tämän uutisen laadun suhteen.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    29.5.2019 22:28

    Meillä saa olla slaavi tai germaani tai vaikka savolainen.

    Vastaa
 2. Sanna Ristovska
  29.5.2019 12:00

  Telegraf. rs ja Tanjug.rs ovat olleet lähteinä.

  Vastaa
 3. Pekka Kemppainen
  30.5.2019 11:41

  USA:n ulkoministeriö arvosteli parisen kuukautta siteen Kosovon viranomaisia etnisen syrjinnän harjoittamisesta. Siitä päätellen viranomaistoiminnassa siellä on jotakin vialla. Kosovoa koskevassa kansainvälisessä järjestelyssä sovittiin muistaakseni, että itsenäisen Kosovon puolustamisesta vastaavat KFOR-joukot, eikä valtio tarvitse varsinaista armeijaa. Jos joku muistaa tarkemmin, kertoo.

  Arvostelijoiden mukaan Kosovon nykyinen pääministeri pyrkii luomaan kosovolaiset puolustusvoimat sisäisen turvallisuuden joukoista, joilla lienee jokin osuus uutisessa mainitussa välikohtauksessa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top