Kotoutuskoulutus huima kasvu-ala, kulut 80 milj.€ per vuosi

Kotoutuskoulutus, so. maahanmuuttajille räätälöidyt suomalaiseen elämäntapaan ja työympäristöön valmentavat kurssitukset, ovat lupaava tulevaisuuden kasvuala Suomessa. Kauppalehden mukaan johtava kotoutuksen tuottaja nelinkertaisti liikevaihtonsa vain kolmessa vuodessa.

Suomen suurimman kotoutumispalveluita maahanmuuttajille tarjoavan yhtiön, Arffman Finland Oy:n, liikevaihto on kasvanut vuodesta 2014 viimevuoden tilinpäätökseen kolmesta miljoonasta yli neljääntoista miljoonaan, -siis yli nelinkertaiseksi.

Kotouttamiskoulutus on työttömille työnhakijoille tarkoitettua, siis työvoimakoulutusta. Opetussuunnitelmat laatii Opetushallitus ja koulutuksen tuottaa Elinkeinoministeriö, jolle Arffman Finland toimii palveluntuottajana.

Kun oppilasaines on ulkomailta äskettäin tulleita, opetuksessa painottuu kieliopinnot ja suomalaiseen työelämään valmentaminen. Opetua on jaettu moduleihin. Osa koulutuksesta tapahtuu oppilaitoksissa, osa hankitaan ostopalveluna ELY-keskusten valitsemilta yrittäjiltä, kuten Arfmanilta.

Affrman osallistuu vuosittain 150:een tarjouskilpailuun, joilla ELY-keskukset etsivät palveluntuottajia. Yksityisten osuus kotoutuskoulutuksista on kasvamassa oppilaitosten menettäesswä osuuttaan. Sopimukset kestävät keskimäärin neljä vuotta. Kotoutuskoulutukseen käytetään noin 80 miljoonaa euroa vuodessa.

Arffman´Finlandin aluejohtaja Risto Rantalan mukaan kotokoulutuksen läpikäynyt henkilö ei ole vielä sellaisenaan valmis työmarkkinoille. Kielitaidossa voi olla puutteita, ja ”yhteiskunnalliset valmiudet alle kantasuomalaisten tason”. Rantala kertoi Kauppalehdelle, että 95% työnantajien ja kotoutettujen maahanmuuttaja-työntekijöiden välisistä ongelmista on kulttuuriperäisiä, ja kielitaidottomuudesta johtuvia väärinkäsityksiä. Rantala on kuitenkin optimistinen:

”Peräänkuulutan työnantajilta enemmän rohkeutta palkata maahanmuuttajia. Kun alkuvaikeuksista on selvitty, saavat yritykset käyttöönsä erittäin motivoituneita työntekijöitä.

Rantala uskoo maahanmuuttajasta kotoutetun työntekijän sopeutuvan työelämään kolmessa vuodessa. Jos työllistyminen ja integroituminen yhteiskuntaan ei tässä ajassa ole onnistunut, Rantala pelkää tulijan jäävän luppuelämäkseen yhteiskunnan tukien varaan. Tilastojen valossa jälkimmäinen mahdollisuus on huomattavan korkealla.

Asiaa selvittí tänään Kauppalehti: Maahanmuutto lisää koulutustarvetta: Suomen suurimman kotoutusfirman liikevaihto yli nelinkertaistui kolmessa vuodessa.

Arffman Finland Oy:

  • Tekee: Konsultointi- ja koulutuspalveluita sekä työnhakuun ja urasuunnitteluun liittyviä valmennuksia.
  • Perustettu: 1993.
  • Kotipaikka: Kajaani.
  • Hallituksen puheenjohtaja: Jari Arffman.
  • Henkilöstö: 200.
  • Liikevaihto: 14,4 milj. euroa (2017).
  • Nettotulos: 0,8 milj. euroa (2017).
  • Omistus: Jari Arffman.

Työperäiset maahanmuuttajat: Nettomaksajia vai nettosaajia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top