Koulutuksesta ja työllistymisestä pudonneet 60-70 000 nuorta eivät kiinnosta VM:n kansliapäällikköä

Nuorten syrjäytymisen vuosittaiset kulut arvioidaan 1,4 miljardiksi euroksi, ja työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevien 15-29 vuotiaiden lukumääräksi 60-70 000. Määrätietoisilla syrjäytymisenvastaisilla toimilla käytettävissä on siis esm. 60 000:n henkilön työvoimareservi, mikä on jäänyt VM:n Martti Hetemäeltä, kuten myös hänen ultimaatumiaan ylistäviltä toimittajilta huomaamatta.

Vuosittain toisen asteen koulutuksen ulkopuolelle jää noin 5000 nuorta suomalaista. Heistä 1 500 ei ole hakenut lainkaan opiskelupaikkaa ja 3500 jää yhteishaussa rannalle. Tämä joukko muodostaa 4%:n osuuden ikäluokastaan. Maahanmuuttajataustaisilla toisen asteen koulutuksesta jää rannalle 20% (pk-seudun luku).

  • 20-29 vuotiaista n. 40 000 naista ja 70 000 miestä on ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa. Sekä koulutuksen että myös työelämän ulkopuolella on noista ikäluokista 18 000 naista ja 33 000 miestä. Tämä joukko voidaan määritellä syrjäytyneiksi.
  • Työkyvyttömyyseläkkeelle ja vuosittain 1 500 – 1 600 alle 30-vuotiasta suomalaista mielenterveys- ja käytöshäiriöiden takia, mikä tekee neljä nuorta aikuista per päivä.

Nämä luvut ovat hälyttäviä, ja kertovat sekä hyvin vakavasta ongelmasta, että työvoimareservistä joka jätetään hoitamatta ja käyttämättä. Ilmiön suuruusluokka on siis samalla tasolla, kuin Valtionvarainministeriön kanslipäällikkö Martti Hetemäen löytämät tai kuvittelemat 60 000, joista 30 000 ns. eläkeputkessa tai sinne pyrkimässä. Tietenkään mahdollisesti työelämään kuntoutuville nuorille ei ole olemassa valmiita työpaikkoja, kuten ei myöskään Hetemäen diktaatissa töihin patistelluille yli 55-vuotiaillekaan.

”Lasten- ja nuortenpsykiatriasta puolen miljardin säästö Lasten- ja nuortenpsykiatrian vuodeosastohoidon säästöpotentiaaliksi arvioidaan 50 miljoonaa euroa vuodessa. Kymmenessä vuodessa säästö olisi puoli miljardia euroa.”   ”Lastenpsykiatriaan tehtäisiin listan mukaan myös isot säästöt, vaikka laitoshoitoa on jo vähennetty. Mielenterveysongelmista kärsiville lapsille ja nuorille tarvitaan ajoissa kunnollista hoitoa.”   (Aamulehti)

Nuorten mielenterveyspalvelut eivät ole tänä syksynä leikkaus-uhan alaisia, sillä ne leikkasi jo Juha Sipilän hallitus. Toki, ”tämä hallitus ei leikkaa mitään”, sanoi valtionvarainministeri Matti Vanhanenkin, mutta leikkuri on jo käynyt. Sipilän regiimiä muistellaan myös toisen asteen ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen jyrkästä vähentämisestä, millä on suora yhteys käsittelemäämme ongelmaan.

Koulutuslupaukset petetään: Vuonna 2017 koulutuksesta leikataan valtavasti. Hallitus leikkaa ammatillisesta koulutuksesta 190 miljoonaa euroa, mikä näkyy sekä opetuksessa että aloituspaikkojen määrässä. Asiaa tuntevat kriitikot kuvaavat toimenpidettä vaaralliseksi ihmiskokeeksi. (Merimiesunioni 05.10.2018)

Näillä toimenpiteillä Sipilän hallitus siis aiheutti vuosittaisina toistuvat 1,4 miljardin euron vahingot ja mittaamattomasti inhimillistä kärsimystä. Emme muista, ketä oli silloin VM:n kansliapäällikkönä.

  • 2016-2019 leikattiin koulutuksesta kokonaisuudessaan yli 690 miljoonaa euroa, josta toiseen asteen ammatillisesta koulutuksesta 247 miljoonaa euroa.
  • Ammattikorkeakouluilta ja yliopistoilta otettiin 335 miljoonaa euroa,
  • perusopetuksesta 45 miljoonaa euroa,
  • opintotukiuudistuksella leikattiin 70 miljoonaa euroa. (Lähde: Opetus- ja kulttuurimisteriö)

Kymmenientuhansien nuorten suomalaisten sysääminen kouluttautumisen ja työllistymisen putkesta syrjäytymisen kierteeseen on mahdollisesti Sipilän aikaansaannoksista pysyvin ja tuhoisin vahinko. Koulutuksesta leikkaaminen aloitettiin tosin jo Jyrki Kataisen ja Aleksander Stubbin aikana.

Politiikka on siis ollut tulevia vaikeuksia kasaavaa jo useamman hallituksen ajan, ja tämä trendi on korostunut säästötoimenpiteitä tehtäessä. Kansliapäällikkö Hetemäen tuore ultimaatumi ns. eläkeputken tukkimisesta noudattaisi vanhaa linjaa ”säästöistä” aiheuttaen säästettyä suurempia kumulatiivisia kuluja tulevaisuudessa. Mikään ei näytä muuttuneen, -eivät edes kynäilijät kauhuskenaarioiden takana. 

Lisää luettavaa:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top