Pitkään puitu taideväärennös-juttu tuli päätökseen Helsingin käräjäoikeudessa. 16 henkilöä tuomittiin, kymmenen vankeuteen, yhteensä 90:stä syytekohdasta. Kuuden syytetyn kohdalta syytteet hylättiin. Istuntopäiviä kertyi prosessiin yhteensä 100.
Juttukokonaisuus olikin tavallista haastavampi, sillä syytteenalaisissa taidekaupoissa oli liikkunut rahaa syytteen mukaan yhteensä yli 13 miljoonan euron edestä. Vyyhdin keskiössä oli helsinkiläinen taidegalleria Galerie Vision Oy, jonka kautta myytiin lukuisia eri lähteistä peräisin olevia väärennöksiä.
Gallerian omistajan syyksi luettiin 36 törkeää petosta ja yksi törkeä rahanpesu. Hänen todettiin aiheuttaneen yli kuuden miljoonan euron vahingon asianomistajille. Omistajan avopuolison syyksi luettiin 37 törkeää petosta, ampuma-aserikos sekä törkeä velallisen petos. Omistaja tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksia noin kuusi miljoonaa euroa ja avopuoliso yli seitsemän miljoonaa euroa.
Väärennöksen kohteena oli koviakin nimiä: Rahamääräisesti arvokkain taulu oli Fernand Légerin nimellä signeerattu taulu ”Le Cirque”, josta tehtiin kaupat 2,2 miljoonalla eurolla. (Otsikkokuvassa)
Bulvaanina toiminut henkilö tuomittiin osallisuudesta 25 törkeään petokseen. Hänen rikoksilla aiheuttamansa vahinko oli noin 5,7 miljoonaa euroa. Toiminnastaan bulvaani oli saanut palkkiona yli 190 000 euroa.
Käräjäoikeus tuomitsi entisen taidekauppiaan, nyttemmin elokuva-alalla vaikuttavan eläkeläisen kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen. Hän oli käyttänyt väärennöksiä elokuvarahoituksen luottojärjestelyissä vakuutena sekä myynyt tai välittänyt väärennöksiä edelleen. Taidekauppiaan syyksi luettiin neljä törkeää petosta ja yhdeksän avunantoa törkeään petokseen. Näillä rikoksilla aiheutettu kokonaisvahinko oli yli kolme miljoonaa euroa. Hänet velvoitettiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä lähes 600 000 euroa.
Osa väärennettyjen taulujen nykyisistä omistajista on luovuttanut niitä vapaaehtoisesti valtiolle. Käräjäoikeus tuomitsi useita kymmeniä väärennöksiä valtiolle menetetyiksi, ja ostajat ovatkin luovuttaneet niitä valtiolle. Jotkut Légerin nimellä signeeratuista tauluista ovat kuitenkin yhä kateissa.
Syyttäjä vaati rangaistusta myös Oy Hagelstams Ab:n johtavalle intendentille avunannosta törkeään petokseen sekä Bukowski Oy Ab:n silloiselle toimitusjohtajalle avuannosta törkeän petoksen yritykseen.
Mainituilla huutokauppakamareilla oli myynnissä väärennetyt Reidar Särestöniemen nimellä signeeratut taulut. Hagelstamilla taulu kävi kaupaksi, mutta Bukowskilla taulu jäi myymättä. Syytteet huutokauppakamareita kohtaan hylättiin sekä myyjien että johtavan intendentin ja toimitusjohtajan osalta toteennäyttämättöminä. Myös usean taidekauppiaan osalta syytteet hylättiin.
Käräjäoikeuden kannalta taideväärennösvyyhdin keskeinen ratkaistava kysymys oli myyjän vastuu taidekaupassa. Käräjäoikeus katsoi, että myyjän tai välittäjän vastuulla on taulua myydessään selvittää omistushistoriaa tai esittää selvitys, että teos on hankittu lähteestä, joka itse on hankkinut luotettavan selvityksen. Tällöin henkilö ei ole taulun aitona myydessään erehdyttänyt ostajaa, mikäli kaupan yhteydessä annetut tiedot olivat totuudenmukaisia.
Kotimaiseen taiteeseen liittyen käsiteltiin väärennösten ohella ns. ylihintajuttuja. Syyttäjä vaati rangaistusta siitä, että gallerian omistaja, avopuoliso ja bulvaani olivat erehdyttäneet asianomistajia maksamaan ylihintaa myytävistä aidoista nimekkäiden kotimaisten taiteilijoiden tauluista käyttäen apuna muun ohessa harhaanjohtavia arviointiasiakirjoja sekä salaamalla teoksen lähteen.
Käräjäoikeus luki Calerie Visionin kolmen tuomitun syyksi kolme ylihintaan perustuvaa törkeää petosta liittyen Maria Wiikin tauluun ”Sairas poika” sekä Albert Edelfeldtin tauluun ”Scherzando”, joka myytiin kahdesti eri ostajille. Käräjäoikeus hylkäsi viisi syytekohtaa liittyen Helene Schjerfbeckin teoksiin ”Lyhdynvaloa Hyvinkäällä” ja ”Naiset haudan äärellä”, Maria Wiikin tauluun ”Tuoreita omenia” sekä Albert Edelfeldtin tauluihin ”Larin Paraske laulaa itkuvirsiä” ja ”Lukeva pariisitar”.