Krakatoa purkautui pääsiäisperjantaina (VIDEO)

Eräs maailman pahamaineisimmista tulivuorista, Indonesian Krakatoa (Krakatau), on purkautunut eilen kaksi kertaa. 

Purkaukset rekisteröitiin perjantain illalla 21:58 ja 22:35 paikallista aikaa. Kolme muutakin Indonesian tulivuorta on osoittanut toiminnan merkkejä eilisen aikana.

Krakatoan purkaus vuonna 1883 aiheutti yli 36 000:n ihmisen kuoleman, ja sitä pidetään tuhoisimpana tunnetuista purkauksista. Edellinen Krakatoan aktivoituminen tapahtui viime vuoden helmikuussa. Silloisen purkauksen aiheuttama tsunami tappoi noin 400 ihmistä läheisillä rannikoilla.

Tulivuoret päästävä purkautuessaan ilmakehään hiilidioksidia, joka on peräisin maan sisuksessa tapahtuvista prosesseista. Ilmakehään joutuu myös suuria määriä tuhkaa, joka vaikuttaa alentavasti maan pinnan saaman auringon söäteilyn määrään, ja siten viilentää ilmastoa. Laajalle levinneen uskomuksen mukaan hiilidioksidi aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Mikäli näin tapahtuu, tulivuorten merkitys hiilidioksidipitoisuudelle on hyvin huomattava.

Krakatoan purkauksesta kertoi tänään The Jakarta Post.

4 Comments

 1. Jaaha
  11.4.2020 16:23

  No ei ole huomattava merkitys hiilidioksidipäästöille yskittäinen purkaus. Maapallolla on paljon pysyviä satoja vuosia jatkuneita kyteviä purkauksia jotka ovat paljon merkittävämpiä vuositasolla, mutta ika vähäpätöisiä nekin. Maapallon termiitit rakentaessaan kasviaineksista mussuttamastaan mömmöstä pesiään piereskelevät tuhottomasti enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin tulivuoret ja ihmiset yhteensä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.4.2020 19:11

   Kaikki ilmakehän C02 on ilmeisesti tullut jonkin sortin tulivuorista, ja sitä pukkaa lisää. -Mutta ei huolta, nostetaan diisseliveroa!

   Vastaa
  2. Rudolf
   13.4.2020 05:23

   Viimeksi kun Etna purkautui niin se päästi ilmoille hiilidioksidia 10 000 kertaisen määrän kuin ihmiskunta koko olemassaolonsa aikana.
   Ei muuta kuin viherpiiperöille ämpäriä käteen ja saappaat kohti kraateria, koksa muuten tulee kuuma.

   Vastaa
 2. Orang Utang
  11.4.2020 20:45

  Suomen on ryhdyttävä välittömiin toimiin ilmastovaikutusten poistamiseksi:

  1) Savuhaitta: Kesämökin saunan lämmittäminen kielletään ensi kesänä.
  2) Hajuhaitta: Lehmiä ei saa päästää laitumelle piereksimään vaan ne on pidettävä navetassa myös kesäkauden.
  3) Auringon pimeneminen: Parveketupakointi kielletään totaalisesti.
  4) Lähetetään lisää rahaa Afrikkaan: Tämä yleisohje auttaa kaikkiin ongelmiin. Tieto varmistettu Nigerialaiselta prinssiltä!

  Toimittava kiireellisesti, ettei tulivuori pääse eskaloitumaan! Jos tilanne kuitenkin leviää kuin korona-virus, on vika siinä, että vietämme syntistä elämää.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top