Kremlin tiedottaja: Kuka Anatoli Chepiga? Skripalien myrkytyksestä epäiltyä ei ole palkittu

Äskettäin brittilehti Independent kertoi, että Saliburyn myrkytyksistä epäillyn Ruslan Boshirovin oikea nimi on Anatoli Chepiga, ja tämä on Tsetsenian sodan palkittu veteraani, ja kuuluu GRU:n -Venäjän sotilastiedustelun- alaiseen joukko-osastoon. Nyt hallituksen tiedottaja Dimitri Peskov kiistää tämän.

Uutisen mukaan Chepiga on kunnostautunut sotatoimissa niin, että hän on saanut kunnianosoituksia suoraan presidentti Vladimir Putinilta. Independentin tieto perustui yksityisen tutkijaryhmän Bellingcatin tiedonhankintaan. Boshirov-Chepigan epäillään olleen toinen niistä ”venäläisistä turisteita”, jotka poistuivat Salisburystä ja Englannistakin pian Sergei Skripaliin ja hänen tyttäreensä Juliaan kohdistuneen murhayrityksen jälkeen.

Sergei Skripal on aiemmin toiminut Venäjän tiedustelipalveluissa, ja on ns. loikkari. Hän asuu nykyisin Englannissa, jonne hänen tyttärensä oli tullut vierailulle Moskovasta. Englannissa asuu myös useita jo Neuvostoliiton aikana länteen loikanneita venäläisiä ex-vakoojia, joilla ei ole paluuta nykyisellekään Venäjälle.

Skripalit ovat olleet myrkytyksen jälkeen tehohoidossa, ja kaksi sivullista brittiä on ilmeisesti myrkyttynyt Skripaleiden saaman myrkkyerän säilytykseen käytetystä hajuvesipullosta. Salisburyssa aiheutti myös hetkellisen hälytyksen ravintolassa tapahtunut pahoinvointi, joka yhdistettiin em. tapauksiin koska sairastuneen aviopuoliso oli venäläinen. Kohu osoittautui aiheettomaksi.

Britti-viranomaiset pitävät kahta etsimäänsä venäläistä, joista toinen on em. Boshirov, pääepäiltyinä Skripaleihin kohdistuvassa attentaatissa, mikä on aiheuttanut diplomaattista kitkaa Englannin ja Venäjän välille.

Mikäli Basharov-Chepiga -yhteys osoittautuu paikkansapitäväksi, tämä kitka syvenee. Nyt on siis kuultu Kremlin kanta, ettei heillä ole tätä Chepigaa listoillaan.

Sputnik ehti kuitenkin jo haastattelemaan erään Anatoli Chepigan sota-akatemian -aikaista esimiestä, Kauko-Idän marsalkka Rokossovskin sota-akatemian entistä johtajaa, Alexander Borzhkoa:

”Vuonna 2001 opetin kadettia, jonka nimi oli Chepiga. Henkilökohtaisesti, minun mielipiteeni sotilaana on, että media-jutut jotka liittävät hänet Skripalien tapaukseen, vaikuttavat lievän skitsofrenian aikaansaannoksilta. Akatemiamme koulutti upseereja taistelukentän olosuhteisiin. Chepiga taisteli (sotilaana) Tsetseniassa, eikä hänellä ollut koulutusta tiedustelutehtäviin.” Näin siis Borzhov kertoi Sputnikille.

”In 2001, I graduated a cadet whose surname was Chepiga. Personally, I am a serviceman and can tell you that media reports of his alleged involvement in the Skripal case look like mild schizophrenia. The Far East Marshal K. Rokossovsky Military Command Academy trained military officers for combat duties, Chepiga did fight in Chechnya, but he was not trained for intelligence missions,” Borzhko, who is also the regional head of the Volunteer Society for Cooperation with the Army, Aviation, and Navy, stated.

Chepiga siis on ja ei, tunnetaan ja ei tunneta, mutta onko hän Boshirov, kuka tietää? 

Peskovin lausunnosta uutisoi tänään Sputnik: Anyone Named Chepiga Ever Awarded by Putin.

Sputnik 28.09.2018: Chepiga’s Ex-Commander Calls Claims About Skripal Suspect Identity Schizophrenia.

Independent 27.09.2018: Salisbury novichok suspect identified as highly decorated GRU colonel Anatoliy Chepiga.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top