”Kriittinen rotuteoria” rikkoo kansalaisoikeuksia ja on itsessään syrjintää, sanoo musta oikeustieteilijä

Yhdysvaltain mustan väestön kansalaisoikeustaistelu tapahtui jo 1960-luvulla, muistavat aikalaiset. Tänään amerikkalaiset opiskelijat ovat pakotettuja kuulemaan ”kriittisestä rotuteoriasta”,  ja heille jaetaan kouluissa ja yliopistoissa tiedon sijasta syyllisyydentunnetta. Merkittävä afroamerikkalainen yliopistonainen pitää tätä jopa USA:n perustuslain vastaisena.

Eräs syrjinnän poistumisen jälkeen avautuneisiin menestymisen mahdollisuuksiin silloin tarttunut afroamerikkalainen, Princetonin ja Vanderbiltin yliopistoissa valtiotieteen ja lakitieteen professorina toiminut tohtori Carol Swain arvostelee trendikästä rotuoppia, ”kriittistä rotuteoriaa(Critical race theory, CRT), syrjivänä ja lakien vastaisena.

Kriittisen rotuteorian (CRT:n) koulutus, joka painostaa ihmisiä olemaan sanomatta tiettyjä asioita, ottamaan tietyn kannan tai pakottaa heidät erilleen, voi loukata ihmisten perustuslaillisia oikeuksia ja jopa kansalaisoikeuksia koskevia lakeja, kertoi tohtori Carol Swain Epoch-TV:lle.

Poiketen tuntemastamme rasismin ja syrjinnän vastustamisesta kriittinen rotuteoria pitää kaikkia valkoihoisia sortajina ihonvärinsä takia, toteaa tri. Swain:

”Kaikkia valkoisia ihmisiä pidetään sortajina, jotka hyötyvät ansaitsemattomista eduista,” ”[Valkoisten] katsotaan olevan syyllisiä systeemisen rasismin järjestelmän perustamisesta.” ”Yhden ihmisryhmän demonisointi ihonvärin vuoksi on syrjivää.”

Tarkastelemme ensin, kuka on tri Carol Swain. Hänen taustastaan löytyy, paitsi afroamerikkalaisuus, myös kasvaminen köyhässä monilapsisessa (12 lasta) perheessä, koulun keskeyttäminen, kaksi omaa lasta liian varhain, -siis kaikki edellytykset aivan muuhun kuin kouluun palaamiseen, yliopistotutkinnon suorittamiseen, ja akateemiseen uraan kahdessa arvostetussa yliopistossa. Paitsi menestyjä, hän on myös taistelija. Rohkeutta Carol Swainilla riittää myös 2000-luvun muotiaatteen, kriittisen rotuteorian, arvostelemiseen. Hän ei jätä siitä mitään jäljelle.

”Mustien ihmisten mahdollisuudet eivät ole koskaan olleet parempia kuin nykyään, ja viime kädessä menestys riippuu ihmisen asenteista”, kuvailee entinen professori ”rasismin jälkeistä Amerikkaa” jonka syntymisen hän itse pääsi näkemään, -ja käyttämään sen avaamia mahdollisuuksia.

Rasismi ja syrjintä olivat Swainin mukaan katoamassa jo paljon ennen presidentti Barac Obamaa. Hän ei mainitse erikseen presidenttejä J.F.Kennedy ja Lyndon B.Johnson, joiden kausilla saavutettiin monia asioita, ja mustalla väestönosalle avautui etenemismahdollisuudet korkeisiin virkoihin asti kaikkialla amerikkalaisessa yhteiskunnassa. 2000-luvulla Swain on joutunut näkemään roturistiriitojen paluun, tällä kertaa vasemmiston lietsomina:

”CRT:tä käytetään kylvämään erimielisyyksiä rotujen välillä varmistaakseen mustat äänet, joita he (demokraatit) tarvitsevat valtansa ylläpitämiseksi.”

Demokraatti-poliitikkojen lisäksi marxilais-taustainen vasemmisto on ottamassa hyötyä itselleen rotuajattelun uudelleen ilmaantumisesta, -ja ilmaantuivat apajalle. Marxilainen ”Black Lives Matter”-liike keräsi poliittista vaikutusvaltaa, ja rahaa, George Floydin kuoleman jälkeisessä tunnekuohussa, mutta nämä rahat eivät auttaneet köyhiä mustia, muistuttaa Swain.

Swainin oman opiskelun aikana oli Yhdysvaltain oppilaitoksissa samat vaatimukset ja normit kaikenvärisille opiskelijoille, -hänen suoriutumistaan se ei haitannut. Entinen professori pitääkin nykyistä alennettua vaatimustasoa (”positiivista syrjintää”) afroamerikkalaisten opiskelijoiden kohdalla heitä lamauttavana: ”Heihin ei edes kohdisteta samoja standardeja kuin minun sukupolveni ihmisiin korkeakouluissa ja yliopistoissa. Ja seurauksena he tuntevat itsensä alemmiksi. Paljon siitä, mikä heitä lamauttaa, on se, mihin heidät on opetettu.”

Swain paljastaa jonkinlaisen roturistiriitojen helvetinkoneen, joka pyörii Yhdysvalloissa tuottaen tyytymättömiä, väärin kohdelluiksi itseään tuntevia ja vihaisia ihmisiä horjuttaakseen amerikkalaista yhteiskuntaa jokin päämäärä mielessään. Tämä apparaatti ei kannusta menestymään omilla ponnistuksillaan, kuten Swain on tehnyt, vaan vaatimaan ja vaatimaan lisää. -Jos vaatimukseen ei heti paikalla myönnytä, pitää polttaa joku kortteli tai kaataa patsas.

CRT-aivopesun vaikutukset ovat hyvin kielteisiä myös valkoihoisten kohdalla, jatkaa entinen professori tarkastelua. Valkoihoiset oppilaat kohtaavat vihamielisen ympäristön oppilaitoksissa, mikä aiheuttaa psyykkistä vahinkoa lapsille, joille on kerrottu, että he ovat myös syyllisiä sortoon ihonvärinsä vuoksi. Swain muistuttaa, että Yhdysvaltain perustuslaki, vuoden 1964 kansalaisoikeuslaki ja perustuslain 14. lisäys suojelevat ihmisiä syrjinnältä, -heidän ihonväristään riippumatta: Syrjintä rodun, ihonvärin, kansallisen alkuperän, uskonnon tai vammaisuuden perusteella on Yhdysvalloissa kiellettyä.  Kansalaisoikeuslait suojelevat valkoihoisia samalla tavalla kuin mustia ihmisiä, sanoi tri. Swain: ”Emme ole maa, jossa on hyväksyttävää kiusata ja häpäistä ihmisiä heidän ihonsa värin takia.

1960-luvulla kansalaisoikeusliike keräsi mustat ja valkoiset amerikkalaiset yhteen vastustamaan rasismin jäänteitä, ja tämä liike voitti. ”Se oli mahtavaa”, sanoi tri. Swain. 2000-luvusta hän joutuu toteamaan, että rotujen väliset jännitteet tulivat takaisin kääntämään ihmisiä toisiaan vastaan. -Eri standardit kouluissa mustille ja valkoisille tekivät tätä hyvin tehokkaasti, ja pakotettu CRT-opetus vielä tehokkaammin.

Entinen professori on myös huomannut, että aina kun rotusuhteissa edistytään jonkin verran, ilmaantuu mediaan tapaus, joka kärjistää asenteet uudelleen. Hän viittaa juuri näihin ampumisiin, joissa poliisi on käyttänyt asetta ja rodullistettu ihminen on menehtynyt. Tapaukset ovat kiihdyttäneet ihmisten tunteita ”aikana, jolloin uutisissa on kerrottu jotain, joka ei ole suotuisaa progressiiviselle agendalle”. Pidämme tuon mielessä.

Vasemmistolaiset valkoihoisten syyllistäjät ”ovat luomassa erittäin vaarallista tilannetta tässä maassa, koska he demonisoivat kaikki valkoiset ihmiset, mukaan lukien itsensä ja omat lapsensa”,  sanoi tri. Swain, ja lisäsi, että vihaa, kun se on vapautunut, ei voida helposti ”laittaa takaisin laatikkoon”.

”2000-luvun rotuviha on rasisminvastaista”, lienee joku sanonut? -Jos ei, se on sanottu nyt.

”Jos ihmisillä on tietoa ja heillä on rohkeutta taistella niiden periaatteiden puolesta, joihin he uskovat, ei ole mitään keinoa, että tämä radikaali agenda voisi kaataa kansakuntamme.” Carol Swain 22.06. 2021.

Luettavaa:

Martin Luther Kingin ”I have a dream” -puheesta tänään 57 vuotta

BLM saavutti yhden tavoitteensa: Mellakka-kaupunki Seattlen musta poliisipäällikkö eroaa

Donald Trumpin suunnitelma, miten saada radikaalit teoriat pois kouluopetuksesta

4 Comments

 1. juha II
  23.6.2021 20:26

  No, eihän se voi muuta ollakkaan kun siihen vielä kytketään (joku), joka masinoi erirotuisten vihaa valkoisia vastaan hääräten hurskaina takapiruina ympäten siihen loputtoman hurskastelunsa ”rasisiminvastaisessa työssä”.

  Vastaa
 2. juha II
  24.6.2021 13:52

  Surkeaa sensurointia. Yhtä surkeaa kuin koronankin kohdalla. Valkoiset ovat todellinen orjakansa ja tietenkin tässä kunnostautuvat suomalaiset. Taivaaseenko sitä ollaan pyrkimässä?

  Vastaa
 3. Jukka
  12.8.2021 15:49

  ”Tänään amerikkalaiset opiskelijat ovat pakotettuja kuulemaan ”kriittisestä rotuteoriasta””

  Ei pidä paikkaansa, kuten ei myöskään koko artikkeli. Oma lapseni valmistui juuri yliopistosta USA:ssa eikä häntä pakotettu mihinkään tuollaiseen.

  On tietenkin hyvä että CRTstä aletaan keskustella Suomessakin, mutta kannattaisi alkuun opetella pysymään totuudessa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   12.8.2021 16:16

   Joissakin osavaltioissa CRT:tä on toppuuteltu, joten se ei ihan kaikkialle yllä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top