Kroatiassa voimakas maanjäristys – kaaosta ilmassa

Kroatiassa 29.12.2020 klo 12.54 paikallista aikaa oli erittäin voimakas maanjäristys, jopa 6,4 richterin asteikolla ja sitä edelsi edellisen päivän pienempi järistys. Maanjäristys paikannettiin Petrinja kaupungin läheisyyteen noin 44 kilometriä Zagrebista kaakkoon ja pahiten se on ruhjonut kaupunkia ja viereistä kylää nimeltä Glina.

Kaupunki ja kylä ovat kärsineet erittäin vakavia vahinkoja ja seitsemän ihmisen on tällä hetkellä kerrottu menehtyneen. Lisäksi on raportoitu lukuisista henkilövahingoista. Petrinjalle, jolla on noin 25 000 asukasta tämä on todella kova isku, sen keskusta on laajalti tuhoutunut, rakennuksia on romahtanut ja sähkö- sekä puhelinyhteydet ovat ainakin osittain poikki.

Sähkökatkoja on myös ollut Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa. Lyhtypylväitä on kaatunut kaduille ja ihmiset asetettiin jälleen samaan ikävään tilanteeseen kuten Maaliskuun maanjäristyksessä, pitääkö jäädä sisälle vai juosta ulos paniikissa, pitääkö lähteä töistä kotiin perheen luo vai jäädä paikoilleen vai jopa lähteä pakoon kaupungista.

Zagrebin tilanne ei kuitenkaan ole mitään verrattuna siihen kaaokseen ja sekasortoon, jonka ihmiset Petrinjassa ovat joutuneet kokemaan. Ajatelkaa sitä epätoivoa kun katsotaan vierestä miten itse sairaalaa evakuoidaan ja ihmiset jotka taistelevat hengestään odottavat siirtämistä Zagrebiin.

Petrinja ja sen lähialueet sekä alueen pääkaupunki Sisak ovat jo ennestään eläneet todella kovan elämän Balkanin sodan varjossa. Kaupungin ihmisillä ei ole paljoa ja he ovat nyt rauhan aikoina tehneet töitä sen eteen, että alueella olisi tulevaisuus. Tämä yksi lyhyt hetki on kuitenkin monelle muuttanut kaiken, he joutuvat jälleen lähtemään kodeistaan kuten sodan aikaan ja aloittamaan uudestaan. Sydän suree näiden ihmisten rankaa kohtaloa ja vaikka alue on lähellä Kroatian pääkaupunkia Zagrebia sitä voisi kutsua valtion, politiikan ja poliitikkojen unohtamaksi köyhäksi alueeksi, jossa paikalla ollessa jää tunne, että sota ja sen tuoma kärsimys ovat siellä edelleen läsnä. Se julma kohtalo kun ihmisiä haudataan elävänä kivikasojen alle on kuitenkin vielä askel pahempaan, siihen on vaikea vain mahdotonta löytää mitään lohtua kun jonkun omasta kodista tehdään hänen hauta.

Itse olin maanjäristyksen hetkellä Zagrebissa töissä ja onneksi turvana oli järeä Jugoslavian aikoina rakennettu rakennus, jonka rakenteissa on paljon betonia ja rautaa. Rakennus kesti hyvin vaikka tilanne oli todella epämukava. Lattia, seinät, pöydät, tuolit sekä ihmiset vapisivat, eikä se tahtonut loppua, tuntui kuin järistys kestäisi ikuisuuden. Kaikki kollegat käpertyivät maahan ja konttasivat toistemme luokse, otimme toisiamme kädestä kiinni ja puhuimme siitä miten toivomme, että pääsisimme kotiin perheen luokse mahdollisimman pian.

Kun viimein pääsin kotiin ja syleilin poikaa ja vaimo ilmassa oli hetkellistä helpotuksen ja kiitollisuuden tunnetta siitä että selvisimme hengissä, mutta mielemme kyllä rukoilivat, tämä oli todella rankka kokemus. Kun vähän ajan päästä lähdimme ulos kävelyttämään koiria tunsimme vielä jälkijäristyksen, inhottavaa, eikö tämä milloinkaan lopu kysyin…

Olen elämäni aikana kokenut monia maanjäristyksiä Italiassa, Basilicatassa, mutta en koskaan mitään tällaista. Olin peloissani eilen, pelkäsin nukkua ja voin vain kuvitella miten vaikeaa muilla ihmisillä on, jotka eivät tällaista ennen ole kokeneet. Ajatukseni ovat myös Petrinjan ihmisissä, miten heillä menee, minulla on kuitenkin katto pään päällä ja lasi viinaa, jolla edes vähän rauhoittaa mieli. Olo on kuitenkin erittäin levoton ja hetken päästä kyyneleet tulevat taas pintaan kun luen Petrinjan uutisesta, että isä ja poika ovat kuolleet raunioiden alla…

Over and out – Rocco Parisi – Zagreb

1 Comment

  1. Ans kattoo ny
    30.12.2020 22:50

    Kroatiassa maanjäristys, Norjassa maanvajoama. Mitä muuta tulee sen jälkeen kun nämä pari tähteä erkanevt toisistaan? Niiden peräkkäin asettuminen kun on aikaisemminkin aiheuttanut maanjäristyksiä.

    Mielenkiinnolla odotan alkavaa vuotta. Vesimassat liikkuvat vielä viikkoja. Ja se sula rauatydin… Sen pyörimissuunta on saattanut muuttua.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top