Viime viikon aikana suoritettiin massiivinen operaatio moniviranomaisyhteistyönä kiinniotto- ja kotietsintäoperaatioineen aina vankiloita myöten vakavan järjestäytyneen rikollisuuden vähentämiseksi Suomessa. Valtakunnallinen rikostorjuntakohde oli United Broterhood-rikollisjärjestö ja sen alajärjestö Bad Union.
Taltiointi tiedotustilaisuudesta Extran tv-kanavalta
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-VpmDHomWtk]
Operaatiossa oli mukana KRP, Hämeen ja Lounasi-Suomen poliisilaitokset, Rikoseuraamuslaitos, Tulli, Poliisihallitus sekä Valtakunnansyyttäjänvirasto. Mittavaa operaatiota johti KRP. Hanke päätettiin käynnistää erittäin tarpeellisena yhteistuumin keväällä 2018 käydyn tilannearvioon jälkeen kesäkuussa 2018, koska kyseisistä ryhmistä oli silloin n. 170 rikosasiaa esitutkinnassa. Kaikki olivat törkeäksi luokiteltavia huumaus-, ampuma- ja väkivaltarikoksia.
Viranomaiset kiinnittivät huolestuneina huomiota aseiden toistuvasta esilläolosta mm. kiinniottotilanteissa esim. huumeratissa. Aseet ja aseistautuminen yli yksi keskeinen syy sen lisäksi, että rikollisjengeillä tuntui olevan liikaa tietoa viranomaistoiminnasta. Tätä pidetään jo uhkana poliisin työturvallisuudelle. Muita perusteita oli kansainvälistyvä rikollistoiminta, salakuljetus ja talousrikokset, joka helposti menevät myös yhteiskunnan rakenteisiin esim. liiketoiminnan puitteissa.
Lisäksi United Brotehrhood on operoinut erittäin kattavasti Suomen vankiloissa mm. myymällä huumeita huomattavasti katukauppaa kalliimpaan hintaan ja tästä on saatu huomattava rahallinen hyöty. UB:n toiminnan takia vankien välinen väkivalta on huomattavasti lisääntynyt. Myös vankiloiden henkilökuntaa on uhkailtu sekä työpaikalla, että vankilan ulkopuolella. UB perustaa toimintansa pitkälti väkivallan käyttöön, uhkailuun. Myös muiden vankien omaiset voivat joutua väkivallan tai uhkailun kohteiksi tässä vankilasta käsin käytävään huume-bisnekseen liittyen.
Huolta on ollut myös siitä, että merkittävällä osalla näistä vangittuina olevista UB:n jäsenistä on ollut tietoinen tarkoitus jatkaa rikollisuutta vankeudesta huolimatta. Viranomaiset pyrkivät puuttumaan tähän mm. sijoittelu- ja asuttamistoimilla.
Syyttäjät ja esitutkintaviranomaiset ovat tehneet koordinoidusti yhteistyötä, jotta rikoksia voisi arvioida eri puolilla Suomen oikeuslaitosta käräjäoikeuksista alkaen yhdenmukaisesti, koska juttuja on niin paljon vireillä eri ympäri maata.
Myös hallinnollisella rikostorjunnalla pyritään vaikuttamaan ja ennaltaestäminen on se keskeisin työväline. Yhteiskunnan rakenteissa olevat verottaja, ely-keskukset, aluehallintovirastot sekä poliisin lupahallinto ovat osa tätä. Tämän lisäksi syyttäjä ja Poliisihallitus ovat yhteisesti nostaneet kanteen sekä United Brotherhoodin, että Bad Unionin lakkauttamiseksi yhdistyslakiin vedoten. Tästä on kansainvälisiä esimerkkejä mm. Hollannista ja Tanskasta.
9.9.2019 20:50
Niin että kieltokanteet alkoivat Pohjoismaisesta vastarinnasta, sen jälkeen promille kerhoista ja mitä seuraavaksi?