KRP:n rikosylikomisario MTV:llä: Rikollisjengi-kulttuuri on tulossa jo Suomeen

Maanantai-illan tapahtumat Ruotsissa olivat aiheena KRP:n rikosylikomisarion Antti Hyyryläisen haastattelussa MTV:llä. Hänen mukaansa rikollinen jengikulttuuri on aktivoitumassa Suomessa, ja ulkomaisia esimerkkejä seurataan. Tarkastelimme asiaa:

Pienen kakistelun jälkeen ruotsalainen media on käsitellyt alkuviikon tuhopoltto-buumia organisoituna, ja jengeihin liittyvänä ilmiönä. Myös Suomessa vanha mantra #yksittäistapauksista jäi pois asian uutisoinnissa. Hyyryläinen:

– Ruotsissa on kulttuuri, että jengit tekevät aika ajoin voimannäyttöjä, millä he haluavat osoittaa, että tietty alueellinen paikka on heidän hallinnassaan ja he pystyvät lamaannuttamaan viranomaisten toiminnan ja taistelemaan niin sanotusti yhteiskuntaa vastaan, rikosylikomisario Antti Hyyryläinen Keskusrikospoliisista selvittää.

Lauseessa tiivistyy oleellinen:

 • Jengit pyrkivät kontrolloimaan jotakin aluetta, pitääkseen siellä tapahtuvan huumekaupan, velanperinnän ja prostituution omana bisneksenään. He myös alistavat pikkurikolliset, joiden on maksettava jengille voidakseen toimia. Tämä seikka liittyy puhtaasti jengin (johtajien) taloudellisiin etuihin. Seuraava ilmiö ei välttämättä.
 • Viranomaisten pitäminen poissa jengin reviiriltä ei ole itsestäänselvä tavoite. Mieluimmin virkakuntaa ja kunnallisia päättäjiä pyritään lahjomaan. Ruotsissa jengeillä on kuitenkin ollut jo vuosikymmeniä tämä tavoite, ja ne ovat melko pitkälle jo onnistuneetkin.

Rikollisjohtajat, kuten esm. Kaakkois-Suomen edesmennyt Lusu Ahlqvist, ovat epärehellisiä liikemiehiä. Heitä ei kiinnosta politiikka yhtään sen pidemmälle, kuin minkä verran huippupoliitikot ostaa heidän firmaltaan kokaiinia. Toki Suomessakin virkakunnan huippujen ja rikollisuuden huippujen lomittuminen toisiinsa on tapahtunut tosiasia, eivät poliitikotkaan puutu sen pöydän äärestä sniffaamasta. Aarnio tietänee tästä enemmän?

#Jengit ovat sekä rikollinen että sosiaalinen ilmiö: Jengiytyminen tapahtuu nuorella iällä, ja muutenkin yhdessä olevien kesken. Viiksensä kasvattaneiden kesken käytetään moottipyöräilyä koheesiota luovana tekijänä, mutta touhu on edelleenkin tietyssä mielessä kakaramaisella tasolla. Monellehan rikolliselämä on ikäänkuin puberteetin vapauden ja vastuuttomuuden jatkamista ”aikuisemmissa” merkeissä (ironia-varoitus).

MC-orientoituneet jengit aloittivat jo 1980-luvulla soluttautumisen yhteiskunnan kermaan, mutta pääsivät vain kulttuurispermaan. Jo Overkill MC:n, myöhemmän Hell Angelsin, tallilla oli joitain pyöriä mukavuusliputettu tunnettujen näyttelijöiden tai (vasemmisto) kirjailijoiden omistamiksi, -siis Trafin tiedostoissa, ja joitain julkkiksia oli nähty kerhojen ryyppäjäisissä.

Näillä #yhteiskuntasuhteillaan MC-jengit saivat toki mediaan itseään puolustelevaa diipadaapaa -eivät muka ole rikollisia lainkaan (#ennakkoluulot)- mutta kerätty goodwill mureni jengiläisen ammuttua pst-singolla kilpailevan kerhon tallin seinään, ja Bandidos-perustajan Marko Hirsman tultua murhatuksi kadulle perheensä nähden. Kenenkään oli enää vaikea väittää kerhoja muuksi kuin rikolliseksi toiminnaksi.

Ulkomailta Suomeen pyrkiville kerhoille paikalliseen establishmentiin lomittuminen olisi teoriassa paljon vaikeampaa kuin kotimaisille kollegoilleen, mutta käytäntö onkin toisin.

Hollannissa perustettu Satudarah MC on ollut alusta asti etninen kerho, so. rekrytoivat pääasiassa maahanmuuttajia. Suomessa he ylittivät uutiskynnyksen osallistumalla toukokuussa 2017 Järvenpäässä väkivaltaiseen ryöstöön ja kidnappaukseen. Oikeudessa tuomittujen nimet ovat kaksi syyrialaista, yksi afrikkalainen ja yksi suomalainen. Kerho on siis #monikulttuurinen.

Saadakseen itselleen kiinnittymispintaa suomalaiseen yhteiskuntaan Satudarahin keskushahmo Ahmed el Shamaly verkostoitui mm. Suomi-Syyria yhteisöön ja rap-musiikin kautta rock-piireihin. Siellähän Puotilan kurkunleikkaajakin uiskenteli sujuvasti: Poliittisten pyrkyreiden seuraan Pale-facen videolle,  jossa tietty ”vastustettiin rasismia”.

Maahanmuuttajataustaisella väkivaltarikollisuudella on siis läheinen kontakti erilaisiin ”ruskeisiin tyttöihin”, mm. Sulttaan Said-Ahmediin asti, -ja jalka ovenraossa parempiin piireihin. Nyt Shamalyt tosin ovat vankilassa.

Jengirikollisuudessa on useita tasoja:

 • Ikäluokka-orientoitunut jengiytyminen, josta yleensä kasvetaan ulos, -poikkeuksena afroamerikkalaiset joilla se on ylisukupolvista.
 • Alueellinen jengiytyminen, kuten nyt Ruotsissa. Sitä vahvistaa myös valtaväestöstä eroava etnisyys.
 • Yhteiskuntaluokka-orientoitunut, kuten mm. Etelä-Amerikassa. Se edellyttää jyrkkiä  tuloeroja ja pysyvänoloista sääty-yhteiskuntaa.

Jengi-ilmiö on siis enemmän sosiologisesti kuin krimologisesti tarkasteltava objekti. Jos/kun ulkomaista jengiytymistä rantautuu Suomeen, kuten KRP:n rikosylikomisario edellä kertoi, se voi olla:

 • Muualla Euroopassa (Ruotsissa) jo maahanmuuttajayhteisöihin pesiytynyttä ilmiötä, joka tarttuu po. väestönosan hyvien Euroopan-laajuisten kontaktien kautta myös Suomessa oleviin maahanmuuttaja-enklaaveihin, tai
 • esm. MC-kerhojen levittäytymistä, jota jo edellä käsittelimme.

Jengi-ilmiöllä voi olla jokin ulkopuolinen hyötyjä ja vaikuttaja, joka käyttää sitä tarkoituksiinsa. Etelä-Amerikassa se on #huumekartellit, jotka ovat ammattirikollisuutta. Euroopassa se on -mamujengien suhteen- poliittinen islamismi.

Shamalyn tapauksessa tälläinen yhteys näyttää olevan mahdollinen. Rikollisjengi-pomo poseeraa salafistien seurassa, ja matkustaa kaikenaikaa Lähi-Idän ja Suomen väliä, -sikäli kun ei ole istumassa.

Eräs maahanmuuttajatausten nuorten jengi-ilmiön hyväksikäyttäjä Ruotsissa on paikallinen kunnallishallintoon soluttautuva syyrilaismafia, tai muu harmaan talouden ilmiö.

Nämä kaikki tasot, nuorisorikollisuus, terroriteot, kunnalliskorruptio, laiton yritystoiminta ja poliittisiin puolueisiin soluttautuminen islamistisin motiivein, muodostavat kokonaisuuden. Ne hyötyvät toisistaan ja tukevat toisiaan.

Kuten Ruotsin kaupunkien äskeisestä tuhopoltto- ja mellakointikampanjasta näimme, Mellakat ja rikollisjengit ovat väline, jolla painostetaan ruotsalaisia, ja pian suomalaisiakin, yhteiskunnan päättäjiä tekemään myönnytyksiä aggressiivisesti vaativille imaameille yms. ”yhteisönsä edustajille”:

 • Imaamit ja kunnallispolitiikkaan kivunneet piiloislamistit esittävät vaatimuksia.
 • Jos niitä ei huomioida, kas: #Nuoriso rikkoo paikkoja.
 • Siispä virallinen valta lähtee myönnytysten tielle.

Sen tien päässä on vain yksi loppu: Tosiasiallinen valta on siirtynyt etnisille mafioille. Puuttuu enää kalifaatin julistaminen. 

MTV 16.08.2018.

2 Comments

 1. Minä
  16.8.2018 12:20

  kovin ollaan hiljaa siitä, että Ruotsin pahimmat jengiongelmat ovat erästä uskontoa edustavien ”pakolaisten” tuotetta. Kun ne on kerran päästetty maahan, on niistä syntyvistä ongelmista hyvin vaikeaa päästä eroon. Suomi säästyisi paljolta pahalta, jos ymmärrettäisiin pitää rajat kiinni laittomalta maahantulemiselta ja turvapaikanhakijoilta, jotka tulevat jonkin turvallisen maan kautta. Suomen rajoilla ei ole turvattomia maita, joten maarajat voi pitää täysin suljettuna henkilöiltä, joilla ei ole tarvittavia matkustusasiakirjoja.

  Vastaa
 2. Nestori Lundahl
  16.8.2018 15:21

  Milloinkahan Ruåtsi julistetaan poikkeustilaan?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top