Kuinka vakava uhka Iran on kansainväliselle merenkululle Hormuzissa ja Bab el Mandebissa?

Sabotaashi-hyökkäys kahta Saudi-Arabian lipun alla purjehtivaa supertankkeria kohtaan Persianlahdella kertoo konkreettisesti, että joku ryhmä on maalittanut maailman taloudelle tärkeän raakaöljyn kuljetuksen Persianlahdelta jalostamoihin ja kuluttajille. Näkyvä epäilty on Jemenin sisällissodan osapuoli, houthi-kapinalliset, joiden tukijana pidetään pappisjohtoista Irania. Tarkastelemme.

Iranin sotilaallinen aktiviteetti ulottuu Syyrian jo pitkään päättymäisillään olleen sisällissodan perintönä Pohjois-Irakin kautta aina Israelin miehittämälle Golanille asti, ja shia-islamistinen pappisvaltio on tukemansa Hezbollahin kautta läsnä myös Välimeren rannalla. Iran pystyy siis halutessaan aiheuttamaan häiriötä laajassa osassa Lähi-Itää, ja myös maailman kauppamerenkulun solmukohdissa, Hormuzin ja Bab el-Mandebin salmissa. Iranin johtajien puheissa onkin väläytelty salmien sulkemista.

Israelissa ilmestyvä Haarez arvioi tänään Iranin ja USA:n välienkiristymisen vaikutusta Israelin turvallisuuteen. Lehden kirjoittajan mukaan se on yhä pienempi, kuin suoraan Iranista tai Hezbollahin kautta tuleva uhka. Kauppamerenkulun häiriytyminen Iranin mahdollisten toimien johdosta on kuitenkin globaali riski, eikä vähiten sen kautta, mitä se aiheuttaisi herkälle öljytuotteiden hintatasolle. -Se iskisi heti maailmantalouteen ja kaikkien meidän elintasoomme.

Öljykorttia vilautettiin meille jo: Houthit tai jotkut muut iskivät kahteen sauditankkeiin emiraattien rannikolla, eikä liene sattumaa että toinen kohteista oli menossa lastaamaan USA:n markkinoille menevää raakaöljyä. Kuvassa (alla) Saudi Arabian lipulla purjehtiva Amjad, toinen niistä tankkereista, joita vastaan hyökättiin 13.05.2019 Fujairahin emiraatin rannikolla.

Fujairahin hyökkäyksistä ei ole tarkkaa tietoa, miten ne tehtiin. Houthit ovat aiemmin ja senkin jälkeen käyttäneet droneja iskuissaan. Merenkulkuun kohdistuvan terrorismin keinovalikoimaan voi myös kuulua itsemurhapommitukset pienillä pikaveneillä. Sellaisella iskettiin Adenin satamassa Aegis-luokan hävittäjään USS Coleen 12.10.2000. Hyökkäyksessä menehtyi 17 USA:n merimiestä, pommilla lastatun pienveneen osuessa Colen runkoon juuri keittiö- ja ruokailutilojen kohdalle. Terroriteon taustavoimaksi pääteltiin al-Qaeda ja tukijaksi islamistimyönteinen Sudan, jonka valtion ulkomaisista varoista takavarikoitiin korvaukset menehtyneiden omaisille. Iskun suunnittelija Abu Ali al-Harithi eliminoitiin Jemenissä 03.11.2002 predator-lennokista ammutulla Hellfire-ohjuksella.

Mahdollisilla meriterroristeilla on kuitenkin käytettävissään muoviräjähteellä lastattuja (siviili)pikaveneitä ja lennokkeja vaarallisempaakin arsenaalia: Julkaisu Zaman al Wasl kertoi Syyrian armeijan kouluttavan iranilaismielisen Hezbollahin terroristeja venäläisvalmisteisen Yakhont-merimaaliohjuksen käytössä:

Venäläinen merimaaliohjus Yakhont on arvioitu jopa parhaaksi lajissaan maailmassa. Kehittyneetkään ohjustentorjunta-järjestelmät eivät kykene pysäyttämään tai tuhoamaan sitä. Israelilainen analyytikko uskoo, että Yakhont-ohjuksilla Hezbollah pystyy uhkaamaan Israelin siviili- ja sotilas-aluksia, kuten myös Israelin öljy- ja kaasukenttien porauskalustoa Välimerellä, -ja myös USA:n kuudetta laivastoa.

Ensimmäiset Hezbollahien terroristien koulutukset venäläisen ohjuksen käyttämisessä tapahtuivat 06.10.2012 ja 31.03.2013 välillä. Oppia sai 30 Hezbollahin jäsentä, joukossa neljä komentajaa, mukana everstiluutnantti Hussein Qasem, kertoo julkaisu. 05.10.2013-31.03.2014 syyrialaiset kouluttivat toisen osaston terroristeja. 22 hezbollahia, joista taas neljä upseeria. Yakhont-ohjuksia toimitettiin Syyriasta Hezbollahille ainakin kaksi kuljetuserää vuonna 2014.

Iran on myös varustanut omaa laivastoaan, ja hankkinut runsaasti pikaveneitä, joita voidaan käyttää joko USS.Cole-hyökkäyksen tapaan, tai ohjusten laukaisualustoina. Iranin merivoimilla on myös patosiipi-periaatteella liikkuvia ”lentäviä veneitä”, joiden kaltaisia Neuvostoliitto aikoinaan varasi erityisesti USA:n tukialus-ryhmien vastaisiin hyökkäyksiin. Patosiivet, venäläisittäin ekranoplanit, liikkuvat lentokoneiden nopeudella mutta miltei pinnassa. Iran on kerännyt myös pienoissukellusveneitä, johonkin tarkoitukseen.

Mahdollinen sotilaallinen selkkaus meriteiden avaamiseksi ei voi rajoittua pelkästään avomerelle ja rannikoille, koska Iranin ja sen shia-välikappaleiden sotilaallinen nujertaminen vaatii onnistuakseen niiden koko sotilaallisen potentiaalin neutraloimisen.

Saudien öljyministeri: Sunnuntaiset räjähdykset kahdessa saudi-tankkerissa olivat sabotaashia

”Israel tuhotaan kolmessa päivässä”, sanoo kenraali Salami

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top