Kuinka vakavastiotettava on bio-ase -uhka Euroopassa?

Itävaltalaisen Kronen Zeitungin äskeinen uutinen kertoo terroristiyhteyksistä epäillyn pariskunnan valmistaneen biologista myrkkyä, toteuttaakseen joukkomurhan. Sadan ihmisen uskotaan olleen vaarassa suunnitelman takia. Tarkastelemme siis biologisen sodankäynnin mahdollisuutta tämän päivän Euroopassa.

Kronen kirjoitti 17.05.2019:

Kölnin epäillyt risiinipommin tekijät olisivat voineet tappaa suunnittelemallaan biologisella aseella jopa 100 henkeä. Saksan Liittotasavallan syyttäjänvirasto mainitsee tämän lukumäärän 94-sivuisessa syytekirjelmässään, koskien islamisti Sief Allah H:ta ja Yasmin H:tä.

Tunisialainen 43-vuotias Sief Allah H. ja hänen saksalaissyntyiseksi mainittu 30v. vaimonsa olivat hankkineet nettikaupasta risiinimyrkyn valmistamiseen sopivia papuja, ja syyttäjän mukaan valmistelleet terrori-iskua. Risiinimyrkky olisi levitetty räjähdysaineen avulla, ilmeisesti väkijoukossa. Saksan poliisi pääsi suunnitelmasta perille USA:n tiedustelun antamasta vihjeestä, ja pidätti epäillyt kesäkuussa 2018 näiden asunnosta Köln-Chorweiler:ssa. Pariskunnan juttu on siis nyt tulossa oikeuskäsittelyyn.

Media on uutisoinnissaan käyttänyt sanontaa bioase-isku, vaikka tälläkertaa onkin ollut kyse vain biologisesti valmistetusta myrkystä. Risiinimyrkkyä saadaan uuttamalla sitä tietyistä pavuista, ja sitä voidaan käyttää vaikuttavana toksisena kemikaalina. Toinen vahva luonnonmyrkky on botulinus-toksiini, jota tuottaa ruokamyrkytys-bakteerina tunnettu organismi Clostridium botulinum.

Botulinus-toksiinia ja risiini-kasvin tuottamaa myrkkyä käytetään kemikaalina, ilman että potilas altistetaan elävälle organismille, kuten varsinaisissa bioaseissa, joissa uhreihin tartutetaan taudinaiheuttajia, -joko viruksia tai bakteereja. Valitettavasti 2000-luvun terrorismin yhteydessä on todettu terroristien kiinnostuneen myös taudinaiheuttajien levittämisestä, ja valmistelleen niiden käyttöä joukkotuhonnassa. EU-parlamentille joulukuussa 2015 jaettu asiakirja mainitseekin varsinaisten bioaseiden olevan terroristien saatavilla, ja mahdollisesti jo heidän hallussaan.

Siihen nähden, mitä Kölnin islamistipariskunta olisi voinut saada aikaan keittiötekoisella risiinipommillaan, bioaseen vaikutus on jo seuraavalla levellillä

Suurta huomiota herättivät vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeiset jauhekirjeet, joita oli postitettu eri viranomaisille yms. USA:ssa, ja jotka sisälsivät kuivattuja pernarutto-bakteerin lepoitiö-vaiheita. Nämä kestävät itämiskykyisinä jonkin aikaa ilmaan levitettynä, ja aktivoituvat päästyään kasvuympäristöön, esm. ihmisen keuhkoihin.

Toisin kuin bakteeri-peräiset myrkyt ja kasvista eristetyt tokniisit, kuten edellä mainittu risiinimyrkky, elävillä organismeilla suoritettu terrori-isku ei rajoitu kohteeseensa, vaan pyrkii aiheuttamaan vaikeasti ennakoitavan epidemian. Iskun seuraukset eivät ole siis kenenkään hallittavissa, ja juuri siitä syystä bioaseita valmistaneet valtiot eivät ole niitä käyttäneet, -vaikka suuriakin toimitakykyisten organismien varastoja on saatettu kerätä.

Tunnetuin bioase-projekti maailmassa oli Neuvostoliiton Biopreparat-tehdas, jonka johtajaa Kanatjan (Ken) Alibekovia voikin tituleerata hyvällä syyllä ”Tohtori Kuolemaksi”. Kansallisuudeltaan azerina Alibekov ei ollut kristitty. Biopreparat tuotti useita tonneja taudinaiheuttajia vuosittain, mutta toiminta hiipui geopoliittiseen muutokseen, kun Neuvostoliitto romahti. Kaikkien entisten Biopreparatin työntekijöiden nykyistä oleskelupaikkaa ei tiedetä, mutta luultavimmin ovat siellä missä heidän taidoistaan maksetaan. Biopreparatin mainitaan työskennelleen myös Ebola-viruksen parissa.

Kuvassa Biopreparatin eräs toimitila:

Alibekov on päätynyt Yhdysvaltoihin, mutta muu jengi … -mihin lienevätkin. Viime vuosina on esitetty epäilyjä Kiinan Sinkiangissa toimivaa bioase-laitosta kohtaan. Varsinkin venäläiset tutkijat ovat olleet hyvin kriittisiä, ja joskus suorapuheisia, -mm. SARS:n suhteen.

Se ykkös-uhkakuva on kuitenkin bioaseen päätyminen ei-valtiolliselle toimijalle. Juuri tästä EU-raportti varoitti joulukuussa 2015

Sopivan bakteeri- tai virus-kannan lisäksi toimija tarvitsee henkilöitä, joiden oma selviytyminen ei ole tärkeää edes heille itselleen. Extremistejä, joiden terroriteossa on nähtävissä selvä pyrkimys päästä ns. marttyyriksi, siis päättää päivänsä rikollista toimintaansa toteuttaessaan, onkin nähty jopa Suomessa. Turussa useaan murhaan elokuussaa 2017 syyllistynyt Abdulrahman Bouanane näyttää toivoneen tulevansa poliisin ampumaksi amok-juoksunsa päätteeksi.

Missä mahdollinen vaara sitten piileskelee? Kokemusta asiasta ei ole, koska kukaan ei ole vielä yrittänyt levittää eläviä taudinaiheuttajia bioaseena, -tai ainakaan jäänyt siitä kiinni. Riskinalaisia tilanteita saattavat olla suuret joukkokokoontumiset, missä ihmiset ovat lähellä toisiaan ja uloshengityksessä vapautuvat partikkelit joutuvat helposti muiden hengitysilmaan, kuten myös tahallisesti levitetyt sumutteet. Joukkoliikenne, erityisesti junat, ovat hyviä kohteita bioaseen levittämiselle, ja toki suuret ostoskeskukset. Näissä taudinaiheuttajat voidaan ladata sopiviin kohteisiin, joita yleisö käsittelee itse terroristin ollessa jo poistunut paikalta. Käsipyyhe-telineet ovat hyvä esimerkki.

Maailmalla on oltu huolestuneita vesilaitosten turvallisuudesta, ja jossain on saatettu yrittää saastuttaa suuren asutuskeskuksen vesijohtovesi. Terroristeille sopivia kohteita on valitettavasti jälkiteollisessa yhteiskunnassa aivan liikaa.

Kölnin nyt oikeuden eteen päätyvä islamistipariskunta on esimerkki siitä, kuinka pieni toimiva ryhmä voi muodostaa suuren vaaran yleisölle, kun kyse on bio- tai toksiini-aseesta. Siksi Suomessakin olisi tärkeää tietää kaikkien maahantulleiden taustat ja vaikuttimet.

Luettavaa:

4 Comments

 1. Nestori Lundahl
  20.5.2019 17:49

  Johan siitä on pari vuotta kun tuollainen harjoitus nähtiin Helsingin Kampissa. Siitä on jopa video.
  Jos tyypillä olisi ollut aidot aineet purkissa, niin 10-20 vainajaa olisi ollut melko varmaa.
  Vastaava temppu sisätiloissa olisi tuottanut kymmenkertaisen tuloksen.
  Vieläkin mietin, kenen järjestämä harjoitus se oli. Selvitettiinkö siinä poliisin rektiokykyä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   20.5.2019 19:03

   Kerro lisää.

   Vastaa
 2. Käytettäköön suomea
  21.5.2019 08:58

  Pieni huomio kirjoittajalle ”…seuraavalla levelillä”. Vaikka puhekielelölä haetaan usein kepeyttä kirjoitukseen niin jotta kirjoitus pysyy vakavastiotettavana on syytä välttää tällaisia puhekielen kukkaisa. Kuten myös kahden- ja kolmen kirjaimen yhdistelimiä joita amerikkalaiset rakastavat.

  Meillä on suomi niin käytäkäämme sitä. Väärinymmärrystenkin määrä pienenee. Nykyään kun edes YLE:n lähetyksissä ei puhuta kirjakieltä, niin olisi hyvä että edes vapaa media sitä käyttäisi. Mistäs muualta Suomen kansa voisi kieltään oppia. Luokattomasta kouluopetuksestako?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top